Πέμπτη 10 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Νέο πακέτο κυρώσεων

Επέκταση και ενίσχυση των υπαρχουσών κυρώσεων αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

NEA ΥΟΡΚΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νέες κυρώσεις ενέκρινε χτες, κατά πλειοψηφία, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τα πέντε μόνιμα μέλη του (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα) να συναινούν στο περιεχόμενο της απόφασης 1929, το οποίο, σε πολύ γενικές γραμμές, αποτελεί επέκταση των, ήδη, υπαρχουσών κυρώσεων. Την απόφαση δεν ψήφισαν οι πρέσβεις των Βραζιλίας - Τουρκίας και απείχε ο Λίβανος. Εντονα αντέδρασε, όπως αναμενόταν, η Τεχεράνη μιλώντας για «λανθασμένο βήμα που περιπλέκει την κατάσταση» και ξεκαθαρίζοντας ότι «δε θα τερματίσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου». «Για πέταμα», χαρακτήρισε τις κυρώσεις ο Ιρανός Πρόεδρος.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το νέο πακέτο κυρώσεων (το τέταρτο από το 2006) παραμένει και ενισχύονται οι απαγορεύσεις όσον αφορά στη δυνατότητα πραγματοποίησης ιρανικών επενδύσεων στο εξωτερικό σε «ευαίσθητους τομείς», όπως είναι η εξόρυξη ουρανίου. Παραμένουν σε ισχύ οι έλεγχοι στα ιρανικά εμπορικά πλοία σε όλα τα λιμάνια από όπου αποπλέουν και επεκτείνονται και κατά τη διάρκεια του πλου. Παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση πώλησης βαρέων όπλων, ιδιαίτερα νέου τύπου, προς το Ιράν, όπως π.χ. τα άρματα μάχης. Η απόφαση συνοδεύεται από τρία παραρτήματα στα οποία αναφέρονται τα ονόματα 40 φορέων και τραπεζών, που σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό παραμένουν «παγωμένα», ενώ μπλοκάρονται οι συναλλαγές τους.

Τέλος, στη λίστα συμπεριλαμβάνεται ένα μόνο όνομα: Αυτό του επικεφαλής του Κέντρου Πυρηνικής Τεχνολογίας του Ισφαχάν Τζαβάντ Ραχίκι, ο οποίος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις έρευνες που η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας θεωρεί «αμφίσημες» ως προς το αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

«Στόχος» πάντα ο «διάλογος»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε την απόφαση «σαφές μήνυμα» προς το Ιράν ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το χαρακτήρα του προγράμματός του, συμπληρώνοντας ότι «έχει δικαίωμα στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια όπως κάθε χώρα», ενώ κατέληξε ότι «η πόρτα του διαλόγου παραμένει ανοιχτή». Αναλόγου περιεχομένου ήταν οι δηλώσεις του γερμανικού και του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, επιμένοντας στην αναγκαιότητα συνέχισης του διαλόγου. Η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Κάθριν Αστον, δήλωσε ότι «στόχος παραμένει μια βιώσιμη διπλωματική λύση» και «έτοιμη να συζητήσει άμεσα με τον Ιρανό διαπραγματευτή για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα Σαγιάντ Τζαλίλι».

«Ανεπαρκείς» χαρακτήρισε, από την πλευρά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός Πούτιν, τις κυρώσεις γιατί «δεν οδηγούν απαραίτητα σε λύση», τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος, ενώ η Μόσχα καθιστούσε σαφές πως η απόφαση 1929 δεν εμπεριέχει ούτε νύξη βίας κατά του Ιράν. Αντίθετα, πιο «σκληρού ύφους» ήταν οι δηλώσεις του Κινέζου πρέσβη στον ΟΗΕ, Λι Μπαοντόγκ, που τόνισε ότι «θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι κυρώσεις και το Ιράν να συμμορφωθεί με τις διεθνείς αποφάσεις»! Τη δυσφορία της δεν έκρυψε η Αγκυρα, ανακοινώνοντας ότι η απόφαση «μπορεί κάλλιστα να υπονομεύσει μια διπλωματική λύση, που παραμένει ακόμη εφικτή».

Ωρες πριν την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Ρωσία, Γαλλία, ΗΠΑ παρέδωσαν ξεχωριστές επιστολές προς τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, στις οποίες, η κάθε μία, επεσήμαινε τα «κενά και τα ερωτήματα» που προκύπτουν από τη συμφωνία ανταλλαγής καυσίμου που υπέγραψαν Ιράν, Βραζιλία και Τουρκία. Διπλωμάτες επεσήμαιναν ότι ουσιαστικά οι τοποθετήσεις των τριών «θέτουν σημαντικά εμπόδια στην οποιαδήποτε αξιοποίηση της συμφωνίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ