Πέμπτη 10 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Θερμό καλοκαίρι», προβλέπει ο Γκέιτς

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Θεαματικές επιθέσεις σε Αφγανιστάν και Πακιστάν πραγματοποίησαν χθες «μαχητές των Ταλιμπάν». Στο Αφγανιστάν κατέρριψαν ΝΑΤΟικό αεροσκάφος, σκοτώνοντας τέσσερις Αμερικανούς κατοχικούς στρατιώτες, στην περιοχή της Χελμάντ. Δηλώσεις κατοχικών αξιωματούχων υποστηρίζουν ότι οι «εκκαθαριστικές» εναντίον των Ταλιμπάν θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει μήνες, με την επικείμενη επίθεση στην Κανταχάρ να προπαγανδίζεται ως η επιχείρηση που θα αλλάξει την πορεία του πολέμου.

Εκρηξη σημειώθηκε και σε γαμήλια τελετή χθες το βράδυ, στην Κανταχάρ, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τουλάχιστον 39 άνθρωποι να σκοτωθούν και πάνω από 70 να τραυματιστούν, χωρίς να δίνονται πληροφορίες για τις συνθήκες της επίθεσης, ή τους δράστες.

Χαρακτηριστικές των προθέσεων της κατοχής είναι οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ρόμπερτ Γκέις, χθες στο Λονδίνο, ο οποίος προειδοποίησε για ένα θερμό και σκληρό καλοκαίρι, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν αυταπάτες για δύσκολη νίκη επί των «ανταρτών», υπογραμμίζοντας ότι το στοίχημα για τις κατοχικές δυνάμεις και την έκβαση του πολέμου είναι η επικράτησή τους στις περιοχές της Χελμάντ και της Κανταχάρ. Σε μία προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις, ο Αμερικανός υπουργός υιοθέτησε τη θέση του Αμερικανού επικεφαλής των ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, λέγοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν παρθεί «αποτελεσματικά μέτρα» και θα φανούν τα αποτελέσματα του πολέμου και οι κατοχικές δυνάμεις θα είναι σε θέση αξιολόγησης.

Στο Πακιστάν «μαχητές των Ταλιμπάν» πυρπόλησαν στρατιωτικό κομβόι με προμήθειες για τις κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, σκοτώνοντας επτά στρατιώτες, κοντά στο Ισλαμαμπάντ. Περισσότερα από 60 φορτία, τα οποία στην πλειοψηφία τους μετέφεραν στρατιωτικά οχήματα, καταστράφηκαν, ενώ ήταν η πρώτη επίθεση τόσο κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, η οποία έχει αυξημένα μέτρα ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ