Πέμπτη 10 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ξεπούλημα και απειλές για Ασφαλιστικό

ΠΑΡΙΣΙ.--

Στο «σφυρί» θα βγάλει η γαλλική κυβέρνηση μέρος τής, όπως υποστηρίζει, «υπερβολικά μεγάλης ακίνητης κρατικής περιουσίας», προκειμένου να συλλέξει χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν, σε ποσοστό 20%, για κάλυψη του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος (1,49 τρισ. ευρώ), ενώ τα υπόλοιπα θα αξιοποιηθούν για να γίνουν κρατικές επενδύσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Προϋπολογισμού, που απεργάζεται τον κατάλογο των 1.700 προς πώληση ακινήτων, πρόκειται για «άχρηστα και αναξιοποίητα κτίρια ή εγκαταστάσεις», στα οποία συγκαταλέγονται κάστρα, εγκαταστάσεις όπως περίπτερα αναψυχής μέσα σε δάση, κτίρια διαφόρων χρήσεων σε πόλεις, αλλά και οικόπεδα.

Ο Φρανσουά Μπαρουέν υποστήριξε ότι η τακτική αυτή ακολουθήθηκε και την τελευταία τετραετία και απέφερε στα κρατικά ταμεία τρία δισ. ευρώ. Σύμφωνα, πάντα, με τις δηλώσεις του, όταν ολοκληρωθεί η λίστα, τότε θα αρχίσει η πώλησή τους «με διαφανείς διαδικασίες», αν και έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι δεν έχει ανακοινωθεί εκτίμηση της αξίας των εν λόγω ακινήτων. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2013.

Νέες «τρομο-ασφαλιστικές» εκτιμήσεις

Σε νέα σημεία ρεκόρ αναμένεται να φτάσει το έλλειμμα της «γενικής» Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλαδή των ταμείων στους τομείς συνταξιοδότησης, ασθενείας, εργατικών ατυχημάτων και οικογενειακών επιδομάτων διαφόρων τύπων, μέσα στο 2010. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου, που υποβλήθηκαν χτες στην κυβέρνηση, το έλλειμμα υπολογίζεται στα 26,8 δισ. ευρώ, στα οποία θα πρέπει να προστεθεί έλλειμμα της τάξης των 4,3 δισ. από το ταμείο «γηρατειών» που χρηματοδοτεί τις κατώτερες συντάξεις.

Οι εκτιμήσεις αυτές δεν είναι οι τελικές και μπορεί ν' αναθεωρηθούν (όπως άλλωστε συνέβη, ήδη, αφού το Σεπτέμβρη οι προβλέψεις μιλούσαν για έλλειμμα που θα έφθανε τα 30 δισ. ευρώ). Η επιτροπή, πάντως, υπογραμμίζει ότι κύρια αιτία του ελλείμματος είναι η οικονομική κρίση, καθώς τα έσοδα της Κοινωνικής Ασφάλισης προέρχονται από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, οι οποίες έχουν μειωθεί κατακόρυφα λόγω της αύξησης της ανεργίας και της συρρίκνωσης του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ