Πέμπτη 10 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΎ
Απονέκρωση από τη διαρροή πετρελαίου

Αποψη του Κόλπου του Μεξικού
Αποψη του Κόλπου του Μεξικού
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εκ νέου στις πληγείσες από την πετρελαιοκηλίδα περιοχές σπεύδει ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, φοβούμενος το πολιτικό κόστος εξαιτίας της «απραξίας» του για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας από τις 20 Απρίλη, όταν και έλαβε χώρα η έκρηξη στην πλατφόρμα «DeepWater Horizon» την εκμετάλλευση της οποίας είχε η βρετανική πετρελαϊκή ΒΡ και είναι το τρίτο κατά σειρά σοβαρό πετρελαϊκό έγκλημα που έχει διαπραχθεί με ευθύνη της BP στις ΗΠΑ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Συνολικά το πολιτικό κατεστημένο σπεύδει, καθώς κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ, Τόνι Χάιγουαρντ. Επίσης ο επικεφαλής της αμερικανικής ακτοφυλακής ναύαρχος Θαντ Αλεν δήλωσε ότι η ΒΡ κατορθώνει να συλλέγει περίπου 15.000 βαρέλια ημερησίως. Και όμως ακόμη και εάν η ΒΡ κατορθώσει να σταματήσει τη διαρροή, ίσως είναι ήδη πάρα πολύ αργά, καθώς επιστήμονες προειδοποιούν τώρα για απονέκρωση των νερών σε όλα τα βάθη αφού τεράστιες συγκεντρώσεις σταγονιδίων που σχηματίζουν νέφη έχουν εξαπλωθεί μέχρι τον πυθμένα του Κόλπου του Μεξικού. Τα σταγονίδια πετρελαίου δημιουργούν ένα τεράστιο «τρισδιάστατο παζλ» για τη χαρτογράφηση της διαρροής και πιθανότατα καθιστούν αδύνατη την απορρύπανση του Κόλπου, ανακοίνωσε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ). Το αιωρούμενο πετρέλαιο θα μπορούσε να σκοτώσει τα σπάνια κοράλλια μεγάλου βάθους και να επηρεάσει το πλαγκτόν, εκτιμά το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στην απειλούμενη Φλόριντα.

Και ενόσω οι κακοί οιωνοί ολοένα και πληθαίνουν, αμερικανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για νέα διαρροή από την πλατφόρμα «Οσεαν Σαρατόγκα» που εκμεταλλεύεται η εταιρεία «Diamond Offshore» ενώ έκαναν λόγο και για νέα πετρελαιοκηλίδα που σχηματίζεται και ελλοχεύει ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στη θάλασσα. Οπως δήλωσε ο ναύαρχος Θαντ Αλεν, οι αρχές θα ερευνήσουν τις πληροφορίες και ότι αφού συγκεντρωθούν «θα δημοσιοποιήσουμε όλα όσα γνωρίζουμε».

Τέλος, ο Κεν Σαλαζάρ, υπεύθυνος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις των ΗΠΑ, ανακοίνωσε χτες στη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πηγών ότι οι γεωτρήσεις στη θάλασσα του Κόλπου του Μεξικού έχουν «σταματήσει», αλλά καθησυχάζοντας τις πολυεθνικές πρόσθεσε ότι θα συνεχιστούν με τρόπο «πιο σίγουρο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ