Πέμπτη 10 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Μία από τα ίδια

ΧΑΓΗ.--

Στις 22.00 (ώρα Ελλάδας) έκλεισαν χτες οι κάλπες στην Ολλανδία στις οποίες κλήθηκαν περίπου 12.000.000 Ολλανδοί ψηφοφόροι προκειμένου να εκλέξουν τη νέα 150μελή Βουλή και κυβέρνηση.

Σε όλες τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ερχόταν το φιλελεύθερο «Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» (VVC) του 43χρονου Μαρκ Ρούτε, πρώην μεγαλοστελέχους του πολυεθνικού ομίλου «Unilever», που προβλέπεται να πάρει ως και 34 κοινοβουλευτικές έδρες. Δεύτερο ερχόταν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Εργασίας (PvdA) του 62χρονου Γιομπ Κόεν, που αναμένεται να διατηρήσουν τις 30 έδρες. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDA) του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε δεν αναμένεται να πάρει πάνω από 25 έδρες. Αντίθετα, ενισχυμένο προβάλλει το ακροδεξιό ρατσιστικό «Κόμμα της Ελευθερίας» (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς (που συμμετείχε στις εκλογές με κεντρικό σύνθημα «θα τερματίσουμε την ισλαμική εισβολή») αναμένεται πως θα διπλασιάσει (τους σήμερα εννιά) βουλευτές του.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν χτες στην Ολλανδία μετά την κατάρρευση της «κεντροαριστερής» κυβέρνησης τον περασμένο Φλεβάρη με σημείο «αντιπαράθεσης» το μέλλον της ολλανδικής στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν. Πάντως, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, μένει αδιασάλευτη η στρατηγική του κεφαλαίου και νέα αντιλαϊκά μέτρα είναι στον ορίζοντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ