Πέμπτη 10 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Επιστολή διαμαρτυρίας για τις κατηγορίες ΗΠΑ - Ν. Κορέας

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Οι αρχές της ΛΔ Κορέας έστειλαν χτες επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ με την οποία απορρίπτουν τις αιτιάσεις ΗΠΑ και Ν. Κορέας πως ευθύνονται για τη βύθιση της νοτιοκορεατικής πολεμικής κορβέτας «Τσεονάν» στα τέλη του περασμένου Μάρτη, χαρακτηρίζοντάς τες «κατασκευασμένο σενάριο με οργανωτικό εγκέφαλο τις ΗΠΑ».

Επιπλέον, ο απεσταλμένος της ΛΔ Κορέας στα Ηνωμένα Εθνη, Σιν Σον-χο, ζήτησε από το Συμβούλιο να διευκολύνει τη διενέργεια έρευνας για τα αίτια βύθισης του «Τσεονάν» από Βορειοκορεάτες αξιωματούχους, κάτι που έχει απορρίψει η γείτονα Ν. Κορέα. Σύμφωνα με τον Βορειοκορεάτη αξιωματούχο, κλειδί για την εκτόνωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο θα είναι να δοθεί στους ερευνητές της Πιονγιάνγκ η ευκαιρία να πιστοποιήσουν τα ευρήματα της διεθνούς ομάδας ειδικών «με επιστημονικό και αντικειμενικό τρόπο».

Στην επιστολή της ΛΔ Κορέας γίνεται η ακόλουθη προειδοποίηση: Εάν οι νοτιοκορεατικές αιτιάσεις έναντι της Πιονγιάνγκ μπουν στην ατζέντα συζητήσεων του ΣΑ δίχως να επιτραπεί σε Βορειοκορεάτες ειδικούς να πραγματοποιήσουν τη δική τους έρευνα, «τότε θα υπάρξουν συνέπειες».

Πάντως, το ίδιο 24ωρο η Σεούλ προσπάθησε να ρίξει στάχτη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας για την εχθρική της πολιτική έναντι της Πιονγιάνγκ, πολυδιαφημίζοντας την αποστολή δύο φορτίων με είδη βρεφικής και παιδικής διατροφής αξίας 320.000 δολαρίων σε περιοχές της βορειοανατολικής ΛΔ Κορέας καθώς και στην πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ.

Τέλος, χτες οι Ρώσοι ειδικοί που είχαν μεταβεί προ ημερών στη Ν. Κορέα για να αξιολογήσουν από κοντά τα στοιχεία που συνέλεξε η διεθνής ομάδα ειδικών για τα αίτια του ναυαγίου του «Τσεονάν» ανακοίνωσαν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον έναν ακόμη μήνα προκειμένου να βγάλουν το δικό τους πόρισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ