Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα με... βλέμμα στην ΕΕ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Κείμενο διακήρυξης για την «καταδίκη της σφαγής χιλιάδων Μουσουλμάνων» στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας το 1995 συζητούσε χτες βράδυ η 25μελής σερβική βουλή.

Στο κείμενο θα εκφράζεται «συγγνώμη» για τα θύματα, θα προτείνεται η καθιέρωση της 11ης Ιούλη ως ημέρας μνήμης των θυμάτων, ενώ οι αρμόδιες αρχές θα κληθούν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη σύλληψη του ε.α. Σερβοβόσνιου στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς. Ολα αυτά, βέβαια, στοχεύουν στην ικανοποίηση των Βρυξελλών, στην επίσπευση της ενταξιακής διαδικασίας της Σερβίας στην ΕΕ και στην επισημοποιημένη παραδοχή της σερβικής «ενοχής» στον πόλεμο που διαμέλισε την πρώην Γιουγκοσλαβία, ενώ την ίδια ώρα αποσιωπάται ο βρώμικος ρόλος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων αλλά και τα πραγματικά γεγονότα...

Η περίπτωση της Σρεμπρένιτσα έγινε η «κορωνίδα» της επιχειρηματολογίας των ιμπεριαλιστών περί «εθνοκάθαρσης». Εκεί εμφανίζεται ότι δολοφονήθηκαν από 8.000 Μουσουλμάνοι, ενώ οι έως τώρα έρευνες έχουν φέρει στο φως περίπου 2.500 θύματα. Επίσης, υπήρξαν μαρτυρίες Σκανδιναβών ιατροδικαστών ότι σε αρκετούς τάφους βρέθηκαν σοροί ανθρώπων που είχαν σκοτωθεί σε άλλους τόπους και άσχετες περιόδους και μεταφέρθηκαν εκεί. Τέλος, ακόμη και δικαστική έρευνα των ολλανδικών αρχών επέρριψε τις ευθύνες για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα όχι στους Σερβοβόσνιους στρατιώτες αλλά στο ρόλο της τότε ολλανδικής κυβέρνησης, καθώς η περιοχή φρουρούνταν από Ολλανδούς κυανόκρανους.

Πάντως, ως χτες το απόγευμα, τουλάχιστον 114 βουλευτές κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού αναμενόταν να ψηφίσουν τη διακήρυξη για τη Σρεμπρένιτσα, ενώ αντίθετοι ήταν αρκετές δεκάδες βουλευτές των αντιπολιτευόμενων κομμάτων SRS, DSS, NS και LDP.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Μπάλατζς χαρακτήρισε «μη ρεαλιστική» την ελληνική ατζέντα για ένταξη όλων των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ έως το 2014, υποστηρίζοντας πως αυτός ο στόχος θα μπορούσε να εκπληρωθεί μόνον για την περίπτωση της Κροατίας. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει όσο μπορεί για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Το ίδιο διάστημα, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Καρλ Θήοντορ Φρέιχερ Γκούτενμπεργκ, ολοκληρώνοντας επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο δήλωσε ότι η Γερμανία δε θα αποχωρήσει απ' τη ΝΑΤΟική δύναμη KFOR μονομερώς αλλά στο πλαίσιο «μιας ενιαίας προσέγγισης για μείωση της αποστολής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ