Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Συνεχίζονται διπλωματία και πιέσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Για «καλλιέργεια πολεμικού κλίματος» και για «κινδυνολογία» κατηγόρησε την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ο Ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν. Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ υποστήριξε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις της Κλίντον κατά την περιοδεία της στον Κόλπο, όπου ανέφερε επανειλημμένως ότι «ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα είναι τεράστια απειλή για τις γειτονικές του χώρες», στοχεύουν στο να διχάσουν τις χώρες της περιοχές και να μετατρέψουν τις αραβικές χώρες σε «χώρους ανάπτυξης αμερικανικού οπλισμού».

Την ίδια ώρα, και ενώ συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επίτευξη ενός κοινά αποδεκτού σχεδίου ψηφίσματος σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενδιαφέρον παρουσιάζει συνέντευξη του νούμερο 2 του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας στην Kommersant. Ο Βλαντίμιρ Ναζάροφ επαναλαμβάνει ότι η Μόσχα είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένη από τα «αντιφατικά σήματα που στέλνει η Τεχεράνη» και από τη μη αποδοχή της πρότασης της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για εμπλουτισμό του ουρανίου της, εκτός Ιράν.

Αφήνει, επίσης, «ανοιχτό» το ενδεχόμενο συναίνεσης της Μόσχας σε μια απόφαση επιβολής επιπλέον κυρώσεων, «αρκεί να έχουν εξαντληθεί οι διπλωματικές οδοί και εφόσον οι κυρώσεις είναι ανάλογες της σοβαρότητας του ζητήματος. Το να βρεθεί το Ιράν με την πλάτη στον τοίχο, δε θα βοηθήσει κανέναν. Είναι αντιπαραγωγικό», υποστηρίζει ο Ναζάροφ. Και καταλήγει προειδοποιώντας ότι «μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν, από οποιονδήποτε θα ήταν κολοσιαίο λάθος. Θα έχει εξαιρετικά αρνητική επίδραση σε ολόκληρη την περιοχή».

Κινήσεις «καλής θέλησης»

Πολύ πιθανό χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να επιτραπεί η πραγματοποίηση επισκέψεων από συγγενείς στους τρεις νεαρούς Αμερικανούς ορειβάτες που κρατούνται από το καλοκαίρι στο Ιράν ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, αρμόδιος για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δήλωση αυτή ήρθε λίγο πριν οι μητέρες δύο εκ των νεαρών γνωστοποιήσουν ότι έστειλαν προσωπική επιστολή στον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ ζητώντας να δουν τα παιδιά τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ένταση μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν έχει επιβαρύνει τη θέση των παιδιών που δεν φταίνε και ότι οι χειρισμοί της αμερικανικής διπλωματίας ως προς το ζήτημα δεν τις έχουν ικανοποιήσει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο πακέτο κυρώσεων (2010-06-10 00:00:00.0)
Στη ΔΕΑΕ η συμφωνία ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου (2010-05-26 00:00:00.0)
Τελεσίγραφα και τακτικισμοί (2010-05-22 00:00:00.0)
Νέες συσκευές φυγοκέντρησης (2008-04-09 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση, ίδιες πιέσεις (2007-11-03 00:00:00.0)
«Οχι » στη διακοπή εμπλουτισμού ουρανίου από την Τεχεράνη (2006-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ