Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
«Ανθρωπιστικός» ιμπεριαλισμός

Ο Σαρκοζί, εκπροσωπώντας το γαλλικό ιμπεριαλισμό, προσπαθεί να εδραιώσει τη θέση του στην Αϊτή
Ο Σαρκοζί, εκπροσωπώντας το γαλλικό ιμπεριαλισμό, προσπαθεί να εδραιώσει τη θέση του στην Αϊτή
ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.--

Οι άγρυπνες νύχτες των εκατομμυρίων αστέγων και πληγέντων του σεισμού αυξάνονται συνεχώς, καθώς πλησιάζει απειλητικά η περίοδος των εαρινών βροχών ενώ εκείνοι παραμένουν εντελώς εκτεθειμένοι στο ύπαιθρο ή ανάμεσα στα συντρίμμια. Την ίδια στιγμή, η παρέλαση των «ηγετών» συνεχίζεται. Χθες ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έφτασε στην Αϊτή μόλις 24 ώρες μετά την επίσκεψη του Καναδού πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ με προφανείς στόχους: Την προώθηση των ιμπεριαλιστικών τους συμφερόντων μέσω της ...ανθρωπιστικής βοήθειας. Οπως έπραξαν οι ΗΠΑ από την πρώτη στιγμή έχοντας επιβάλει και «στρατιωτική κατοχή».

Ο Σαρκοζί είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Γαλλίας που επισκέπτεται την Αϊτή, και φτάνοντας στο Πορτ-ο-Πρενς ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τη διάθεση 270 εκατ. ευρώ σε δύο χρόνια για την ανοικοδόμηση και την ανακούφιση του αϊτινού λαού - αποδέσμευση 100 εκατομμυρίων σε κονδύλια και τα υπόλοιπα σε υλική βοήθεια - καθώς και τη διαγραφή 56 εκατομμυρίων του υπόλοιπου χρέους της Αϊτής. Ο Σαρκοζί έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς από τον Αϊτινό ομόλογό του Ρενέ Πρεβάλ και πέταξαν μαζί με ελικόπτερο πάνω από τις ζώνες της καταστροφής, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε υπαίθριο νοσοκομείο που έχει στήσει η Γαλλία στην αϊτινή πρωτεύουσα.

Πάντως η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου προκαλεί αντιφατικές αντιδράσεις στην Αϊτή, καθώς μερίδα του πολιτικού κόσμου «καλωσόρισε» τον Σαρκοζί, αφού βλέπουν την άμεση ανάμειξη της Γαλλίας ως αντίβαρο στον ασφυκτικό εναγκαλισμό των ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, όμως, η ανάμειξη της Γαλλίας στα εσωτερικά ζητήματα της Αϊτής μόνο όλεθρο έχει προκαλέσει... Τελευταία της ανάμειξη η ανατροπή του πρώην Προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ το 2004, σε αγαστή συνεργασία με τις ΗΠΑ και τον Καναδά... λίγο μετά το αίτημα που είχε προβάλει στη Γαλλία για την καταβολή επανορθώσεων όσον αφορά τις αποζημιώσεις που απαίτησε η Γαλλία και δημιούργησαν το χρέος που υπέσκαψε το μέλλον της χώρας.

Παράλληλα, τα σχέδια ανοικοδόμησης, που εισηγούνται ΟΗΕ, ΗΠΑ, Γαλλία και η κυβέρνηση της Αϊτής, φαίνεται ότι «κινούνται στον ίδιο άξονα» - τη μεταφορά της εκτελεστικής εξουσίας μακριά από την κατεστραμμένη πρωτεύουσα και την ενίσχυση της γεωργίας και του τουρισμού. Πάντως, η Βραζιλία μέσω αξιωματούχων διαμήνυσε ότι το έργο ανοικοδόμησης πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του ΟΗΕ. Οχι τυχαία, καθώς η Βραζιλία έχει την ηγεσία της αποστολής του ΟΗΕ, Minustah. Τέλος, η Διαμερικανική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι το κόστος του σεισμού θα ανέλθει στα 13,2 δισ. δολάρια, ενώ, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Αϊτής, η ανοικοδόμηση θα διαρκέσει το λιγότερο μία τριετία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2012-02-03 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για επιστροφή Ντιβαλιέ (2011-01-19 00:00:00.0)
Αντιμέτωπος με τις επιδημίες και την πείνα ο λαός (2010-01-23 00:00:00.0)
Οργή και αντιδράσεις για την αμερικανική κατοχή (2010-01-21 00:00:00.0)
Βυθίζεται στο χάος και τη βία (2004-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ