Σάββατο 23 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΑΪΤΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
Αντιμέτωπος με τις επιδημίες και την πείνα ο λαός

Εκτός από την ιμπεριαλιστική κατοχή από τις ΗΠΑ και καταγγελίες για εμπόριο παιδιών που έχουν χάσει τους γονείς τους

Χιλιάδες τα μικρά παιδιά αβοήθητα στους δρόμους
Χιλιάδες τα μικρά παιδιά αβοήθητα στους δρόμους
ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.--

Τελειωμό δεν έχει η κόλαση για τους Αϊτινούς, που δέκατη μέρα μετά το σεισμό παραμένουν άστεγοι και κυριολεκτικά θρυμματισμένοι από την πείνα, τη δίψα, τους τραυματισμούς και τις κακουχίες, στο έλεος των «καλών προθέσεων» των ΗΠΑ και των διαφόρων οργανώσεων αρωγής. Χαρακτηριστικές είναι οι καυστικές αναφορές για τις διάφορες οργανώσεις και ΜΚΟ από το βρετανικό περιοδικό «Lancet» ότι ουσιαστικά υπονομεύουν το έργο αρωγής, ενώ θέτει πολλά ερωτηματικά όσον αφορά τις προθέσεις τους, καθώς είναι «μολυσμένες από την πολιτική των εσωτερικών δυνάμεων και τα αποκρουστικά χαρακτηριστικά που απαντώνται σε μεγάλες επιχειρήσεις».

Στον αντίποδα των υποκριτικών κορόνων για την αρωγή χώρες όπως η Βενεζουέλα, που απέστειλε χτες νέα ανθρωπιστική βοήθεια, και κυρίως η σοσιαλιστική Κούβα, που απέστειλε δύο ακόμη πλοία που μετέφεραν πόσιμο νερό, ιατροφαρμακευτικό υλικό, αλλά και καυσίμα, ενώ η μπριγάδα των Κουβανών Γιατρών έστησε ακόμη ένα υπαίθριο νοσοκομείο φτάνοντας στο σύνολο τα δέκα στα οποία είτε συμμετέχει είτε διευθύνει. Την ίδια στιγμή η Κομμουνιστική Νεολαίας Κούβας ξεκίνησε καμπάνια αλληλεγγύης συγκεντρώνοντας αίμα ώστε να αποσταλεί στην Αϊτή. Κάτι που έχει κάνει και η Βολιβία.

Τραγικά θύματα τα παιδιά

Σε ακόμη δεινότερη θέση τα εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, παιδιά, που πλέον αποτελούν βορά στα χέρια λαθρεμπόρων λευκής σάρκας και όχι μόνο, καθώς ολοένα και αυξάνονται οι καταγγελίες για «εξαφανίσεις παιδιών» ακόμη και μέσα από νοσοκομεία. «Εχουμε καταγράψει περίπου 15 περιπτώσεις εξαφανίσεων παιδιών από νοσοκομεία, που δε βρίσκονται με τις οικογένειές τους αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο σύμβουλος της UNICEF Ζαν Λικ Λεγκράντ, ο οποίος πρόσθεσε ακόμη ότι «η UNICEF εργάζεται στην Αϊτή για πολλά χρόνια και γνωρίζαμε το πρόβλημα που υπήρχε με το εμπόριο παιδιών στην περιοχή. Δυστυχώς πολλά από αυτά τα δίκτυα εμπορίου σχετίζονται με τη διεθνή "αγορά" υιοθεσιών».

Την ίδια ώρα, στους δρόμους του Πορτ-Ο-Πρενς αλλά και σε άλλες επαρχιακές πόλεις επικρατεί χάος. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό δύο νεαρών, οι οποίοι πυροβολήθηκαν πισώπλατα από άνδρες της αϊτινής αστυνομίας. Η αστυνομία θεώρησε ότι «ήταν κλέφτες», εντούτοις ο κόσμος που ήταν κοντά έσπευσε να προσπαθήσει να εμποδίσει τους αστυνομικούς, τονίζοντας ότι τα σακιά ρύζι έπεσαν από ένα φορτηγό και φυσικά δεν ήταν κλέφτες... Επί ματαίω. Ο ένας ξεψύχησε και ο άλλος χαροπαλεύει. Πρόκειται για το δεύτερο φονικό περιστατικό μέσα σε 48 ώρες, καθώς δύο ημέρες πριν μία 15χρονη δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από αστυνομικούς στην «προσπάθειά τους να σταματήσουν λεηλασίες», όπως έχουν βαφτίσει την προσπάθεια των Αϊτινών να μπορέσουν να επιβιώσουν βρίσκοντας τρόφιμα που έχουν καταπλακωθεί στα συντρίμμια. Ας σημειωθεί ότι επικεφαλείς της αστυνομίας της Αϊτής είναι ξένοι υπηκόοι...

Οσο για τους αστέγους, που υπολογίζονται σε πάνω από ένα εκατομμύριο, εκατοντάδες χιλιάδες θα αναγκαστούν προκειμένου να επιβιώσουν να μεταναστεύσουν. Δεκάδες χιλιάδες έχουν διασχίσει τα σύνορα με τη Δομινικανή Δημοκρατία, ενώ ήδη 400.000 θα μεταναστεύσουν υποχρεωτικά στο εσωτερικό της χώρας, σε «καταυλισμούς από τέντες». Επανεγκατάσταση τη βάφτισε ο υπουργός Εσωτερικών Πολ Αντουάν Μπιεν Αϊμέ.

Πάντως οι ΗΠΑ έχουν κάνει ήδη τις προβλέψεις τους για τους πρόσφυγες... Ετοιμάζουν το Γκουαντάναμο, που φυσικά δεν έχει κλείσει όσον αφορά τους «μαχητές του εχθρού», καθώς 195 εξακολουθούν να είναι έγκλειστοι στο στρατόπεδο, που φυσικά δεν πρόκειται να κλείσει. Ετσι δίπλα στο κολαστήριο οι ετοιμασίες είναι πυρετώδεις ώστε να προετοιμαστούν οι εγκαταστάσεις για την υποδοχή των Αϊτινών, καθώς η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, δηλώνει πως οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν την είσοδο σε μετανάστες που θα επιχειρήσουν να μπουν στη χώρα... Εξάλλου το Γκουαντάναμο είναι γνώριμο στους Αϊτινούς. Από το 1991 έως το 1994 «φιλοξένησε» περίπου 34.000 πρόσφυγες.

Χτες, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συνεδρίαζε με αποκλειστικό θέμα την κατάσταση στην Αϊτή, ενώ ο ΓΓ του Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, «συζήτησε» με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, και ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ την εκπόνηση ενός προγράμματος ανοικοδόμησης της Αϊτής με την ονομασία «Μετρητά έναντι Εργασίας» σε όσους δουλέψουν για την ανοικοδόμηση. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των πέντε εκατ. δολαρίων από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (Pnud) και την ισπανική κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ