Σάββατο 23 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το αντικομμουνιστικό «κερασάκι» του Γιούστσενκο

Την τελευταία του αντικομμουνιστική πράξη ως πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε ο Β. Γιούστσενκο και μάλιστα ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, στις οποίες, ως γνωστόν, καταποντίστηκε στον πρώτο γύρο (έλαβε 5,45%). Ακακήρυξε «Ηρωα της Ουκρανίας»... τον εθνικιστή, αντικομμουνιστή και συνεργάτη των ναζί ως επικεφαλής της εθνικιστικής οργάνωσης «ΟΟΥΝ», Στεπάν Μπαντέρα, που έδρασε εναντίον του Κόκκινου Στρατού και του λαού του στην Ουκρανία από το 1941 και εναντίον της ΕΣΣΔ συνολικά μέχρι και το 1959!

Πρόκειται για το «κερασάκι» της προεδρικής θητείας του Γιούστσενκο, στη διάρκεια της οποίας η Ουκρανία γνώρισε ένα «κρεσέντο» αναβίωσης του εθνικισμού και του φασισμού, προσπάθεια εξίσωσής του με τον κομμουνισμό. Αν και ο απερχόμενος πρόεδρος προσπάθησε να παρουσιάσει την απόφασή του ως κάτι που «περίμεναν εκατομμύρια Ουκρανών για πολλά χρόνια», αυτό δεν «πατάει» στην πραγματικότητα.

Ενδιαφέρουσες ωστόσο είναι οι αντιδράσεις των δύο «διεκδικητών» της προεδρίας, στο β' γύρο στις 7 Φλεβάρη. Ο επικεφαλής του Κόμματος των Περιοχών, Βίκτορ Γιανουκόβιτς είπε πως αυτή η απόφαση «χωρίζει αντί να ενώνει το λαό». Οι εκλογολόγοι αποδίδουν αυτήν τη στάση σε προσπάθεια να «τσιμπήσει» ψήφους και από την Δυτική Ουκρανία, στην οποία «παραδοσιακά» είναι δημοφιλή τα εθνικιστικά ιδεολογήματα. Από το «στρατόπεδο» της Τιμοσένκο δεν εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση. Μια βουλευτής της όμως σε δηλώσεις της είπε ότι... «ήρωες μπορούν να υπάρξουν διάφοροι, αλλά η χώρα μας είναι μία»..!Στην ουσία, πρόκειται για μια ακόμη υπενθύμιση της αντικομμουνιστικής «κλωστής» που ενώνει τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις και στην Ουκρανία.

Θέλουν να «ξηλώσουν» μνημείο του Λένιν

Την ίδια ώρα που ο απερχόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας τιμά τους φασίστες, η Κομματική Οργάνωση της Κριμαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας κατήγγειλε τις τοποθετήσεις του ηγέτη της «Ρωσικής κοινότητας» της Κριμαίας, Σ. Τσεκόφ, που κάλεσε, με το πρόσχημα της «συσπείρωσης» όλων των πολιτών της Κριμαίας και της «στερέωσης της περηφάνιας τους για την αυτόνομη δημοκρατία», να μετονομαστεί η πλατεία του Β.Ι. Λένιν στην πόλη της Συμφερούπολης και να απομακρυνθεί το μνημείο του Λένιν από εκεί.

Οπως σημειώνουν οι κομμουνιστές της Κριμαίας «Ο Σ. Τσεκόφ διάλεξε το δρόμο που χάραξε το φιλοαμερικάνικο καθεστώς του Γιούσενκο, στην κατεύθυνση της εξόντωσης της ιστορικής αλήθειας. Ομως αυτός, (ο Γιούσενκο), που μόλις χτες εξυμνούσε τους συνεργάτες των φασιστών της οργάνωσης ΟΟΥΝ - ΟΥΠΑ, που κατέστρεφε το ρωσικό πολιτισμό, έκαιγε τη μνήμη για τη Σοβιετική πατρίδα, κι απαιτούσε να γίνει διεθνές δικαστήριο κατά του κομμουνισμού, έλαβε για τα παραπάνω ένα αποφασιστικό "όχι" από το λαό της Ουκρανίας. Σήμερα αναστήθηκε στα λόγια του Τσεκόφ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ