Σάββατο 23 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελιγμοί για την αντιμετώπιση της κρίσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

«Τάξη στο χάος» υποτίθεται ότι επιχειρεί να θέσει ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα με την ανακοίνωση νέων περιορισμών όσον αφορά το μέγεθος και την εμβέλεια των εμπορικών πρακτικών των μεγάλων τραπεζών, τονίζοντας ότι θεωρεί προσωπικά απαράδεκτη «την επιστροφή στις προ κρίσεως πρακτικές που οδήγησαν στην παγκόσμια ύφεση».

Κατά τον Αμερικανό πρόεδρο στόχος είναι να αποφευχθεί η δημιουργία τραπεζών τόσο μεγάλων που η κατάρρευσή τους θα απειλούσε ολόκληρη την οικονομία - «εκβιάζοντας» έτσι την Ουάσιγκτον να τις σώσει. Μεταξύ άλλων, στις προτάσεις περιλαμβάνεται η απαγόρευση στις μικρές τράπεζες να χρησιμοποιούν ίδια κεφάλαια σε «ριψοκίνδυνες» οικονομικές συναλλαγές - κάτι που θα εμποδίσει τις εμπορικές τράπεζες να επενδύουν σε hedge fund και private equity fund.

Ορισμένες από τις προτάσεις του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για τις τράπεζες «έτυχαν καλής υποδοχής από ορισμένους υπουργούς Οικονομίας της ΕΕ», δήλωσε χτες η Μαρία-Τερέσα Φερνάντεθ ντε λα Βέγκα, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας, η οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

Στο μεταξύ η αμερικανική Γερουσία απέρριψε την Πέμπτη την πρόταση να τερματιστεί το αμφιλεγόμενο σχέδιο διάσωσης του οικονομικού τομέα της Γουόλ Στριτ, που σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η παροχή πόρων προς τον τραπεζικό τομέα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο Κογκρέσο γίνονται επίσης διαβουλεύσεις για να συσταθεί μια «υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή από τις τράπεζες» και ότι πρόκειται να οριστικοποιηθεί σύντομα ο νόμος για τα «νέα εποπτικά καθήκοντα» της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) έναντι των εμπορικών τραπεζών. Τέλος, χτες ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα φέρεται να τόνισε, σύμφωνα με δηλώσεις στενού συνεργάτη του, πως «ο Μπεν Μπερνάνκι είναι το καταλληλότερο πρόσωπο να ηγηθεί εκ νέου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, της Fed» και «πιστεύει ότι η αμερικανική Γερουσία θα επικυρώσει» το διορισμό του.

Η «Xerox Corp.» η κορυφαία εταιρεία στον τομέα της διαχείρισης και παραγωγής εγγράφων σχεδιάζει να προχωρήσει σε περικοπές 2.500 θέσεων εργασίας στο «πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει η εταιρεία», όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, περικοπές είτε με τη μορφή εθελούσιας εξόδου είτε των απολύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ