Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ
Οργή και αντιδράσεις για την αμερικανική κατοχή

Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στο προσκήνιο και πρόταση για «σχέδιο Μάρσαλ» με επαχθείς όρους για το λαό

Στην ουρά για λίγο νερό και τροφή
Στην ουρά για λίγο νερό και τροφή
ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΡΑΚΑΣ - ΛΑ ΠΑΣ.--

Επίγεια κόλαση έχει μετατραπεί για τους κατοίκους της η Αϊτή, ενώ αδιανόητη είναι και η κατάσταση και για τα σωστικά συνεργεία και τους γιατρούς που πολλές φορές εμποδίζονται από τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις. Η κατάσταση επιδεινώθηκε χτες με έναν ακόμη μετασεισμό, 6,1 της κλίμακας Ρίχτερ, ο 88ος μετασεισμός από το 7-7,3 της περασμένης Τρίτης, αν και παρά τις τραγικές συνθήκες συνολικά 121 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί, μεταξύ αυτών και ένα μωρό χτες, μόλις 23 ημερών, μετά από 9 ημέρες!

Οσο για την ένταση που επικρατεί ή για την ανθρωπιστική βοήθεια που προσπαθούν να μας πείσουν τα διεθνή ΜΜΕ, αξίζει ειδικής μνείας η ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΟΙΜ) που αναφέρει ότι σε 370.000 ανέρχονται οι άστεγοι που έχουν βρει καταφύγιο σε περισσότερους από 300 αυτοσχέδιους καταυλισμούς που έχουν στηθεί στο Πορτ-ο-Πρενς από τους οποίους δεν έχουν πρόσβαση σε δίκτυα ύδρευσης.

Η διεθνής οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα» με χτεσινή της ανακοίνωση καταγγέλλει ότι συνολικά τρία αεροπλάνα της διεθνούς οργάνωσης έχουν αποτραπεί από τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι και το τελευταίο αεροπλάνο που μετέφερε 12 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία, με αποτέλεσμα «πέντε ασθενείς στο κέντρο Υγείας Μαρτισάν να πεθάνουν εξαιτίας της έλλειψης ιατρικών προμηθειών που μετέφερε το αεροπλάνο».

Η κατάσταση με την κατοχή των Αμερικανών έχει εξοργίσει ακόμη και πολύ σύμμαχές τους χώρες, όπως ο Καναδάς, που πλέον ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο του Ζασμέλ για να μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια. Παρ' όλα αυτά ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς επιμένει ότι «ο ΟΗΕ και η αποστολή του στην Αϊτή (Minustah) έχουν αναλάβει τη διοίκηση» και «πρώτη προτεραιότητα είναι να σταματήσουν οι εντάσεις και οι λεηλασίες», αν και σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ» ο Γκέιτς προηγουμένως είχε δηλώσει ότι «οπουδήποτε αναπτύσσουμε τα στρατεύματά μας έχουμε την εξουσία και το δικαίωμα να υπερασπίζουμε τους εαυτούς μας», προσθέτοντας ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα υπερασπιστούν και άλλους «εάν δούμε ότι κάτι συμβαίνει».

Κατοχή, «σχέδιο Μάρσαλ» και διαγκωνισμοί

«Ζητούμε από τον ΓΓ του ΟΗΕ την άμεση σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού προκειμένου να καταδικάσει τη στρατιωτική κατοχή των ΗΠΑ», δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, ενώ από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα μετά την επιστροφή του από την Αϊτή - συνόδευσε το στρατιωτικό αεροσκάφος με την ανθρωπιστική βοήθεια, τρόφιμα, φάρμακα και κυρίως πλάσμα αίματος που συγκεντρώθηκε στην εκστρατεία αλληλεγγύης που διοργανώθηκε αμέσως μετά το σεισμό - τόνισε ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ και η στρατιωτική εισβολή αποτελούν μέρος του σχεδίου επίθεσης προς τη Λατινική Αμερική, τονίζοντας ότι δημιουργούν μία τεράστια στρατιωτική βάση που έρχεται να προστεθεί σε αυτές που έχουν εγκαταστήσει στην Κολομβία και ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν στον Παναμά. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βενεζουέλας, μετά τη συνάντησή του με τον πρέσβη της Αϊτής, υπήρξε συμφωνία για τη σύσταση κοινών μπριγάδων ανοικοδόμησης με εξειδικευμένους εργαζόμενους και τεχνικούς. Παράλληλα χτες αναχώρησαν από την Κούβα περισσότεροι από 200 Αϊτινοί φοιτητές στην Ιατρική Σχολή της Λατινικής Αμερικής ώστε να μεταβούν στη χώρα τους και να συνδράμουν στο έργο της ανακούφισης των πληγέντων και της περίθαλψης των χιλιάδων τραυματιών μαζί με την ομάδα των Κουβανών υγειονομικών που έχουν περιθάλψει ήδη χιλιάδες.

Την ίδια στιγμή οι διαγκωνισμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων συνεχίζονται. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο κάλεσε την ΕΕ να σταθεί «στο ύψος των περιστάσεων» όσον αφορά την παροχή βοήθειας στην Αϊτή, ενόσω δυναμώνουν οι επικριτικές φωνές για την έλλειψη της ευρωπαϊκής παρουσίας στην πληγείσα χώρα, σε σχέση με τις ΗΠΑ. Η Γαλλία από τη μεριά της σκοπεύει να στείλει επιπλέον περίπου 100 χωροφύλακες στην Αϊτή, δήλωσε χτες ο υπουργός Αμυνας Ερβέ Μορέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ζήτησε σήμερα από τις χώρες του κόσμου να εκπονήσουν «ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ» για την Αϊτή, που επλήγη από τον ισχυρό σεισμό και επισήμανε ότι το σχέδιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την «ακύρωση» του χρέους της Αϊτής. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμπτη το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι θα προσέφερε βοήθεια στην Αϊτή 100 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον του δανείου που είχε ήδη δώσει στη χώρα υπό τους γνωστούς του όρους, με τον όρο να παγώσουν οι μισθοί στο δημόσιο και να αυξηθούν οι τιμές των παροχών κοινής ωφέλειας. Δηλαδή και νέα δεινά για το βασανισμένο αϊτινό λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ