Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Αρνητική απάντηση και αντιπρόταση για το πυρηνικό καύσιμο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Απορριπτική είναι η επίσημη τελική απάντηση της ιρανικής ηγεσίας στην πρόταση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας σχετικά με τον τρόπο προμήθειας της Τεχεράνης με πυρηνικό καύσιμο. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ιρανική ηγεσία απορρίπτει τους περισσότερους όρους υλοποίησης της πρότασης και καταθέτει τη δική της εκδοχή. Εκπρόσωπος της ΔΕΑΕ αρκέστηκε να δηλώσει ότι η αρχική πρόταση παραμένει «πάντα στο τραπέζι» και προανήγγειλε νέες επαφές εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα υπάρξει τελικά συμφωνία».

Η ΔΕΑΕ πρότεινε στην Τεχεράνη να εξάγει το 70% του εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει προς τη ΔΕΑΕ, η οποία θα το προωθούσε, καταρχάς, προς τη Ρωσία και στη συνέχεια προς τη Γαλλία, προκειμένου να το επεξεργαστούν και να το επιστρέψουν στο Ιράν έτοιμο, τόσο ως προς τη σύνθεση όσο και ως προς τη μορφή, για χρήση ως πυρηνικό καύσιμο. Η Τεχεράνη αντιπροτείνει να γίνει ανταλλαγή του εμπλουτισμένου ουρανίου της με πυρηνικό καύσιμο ταυτόχρονα, έτσι ώστε να μη μείνει επί μήνες χωρίς τίποτε από τα δύο. Επίσης, προτείνει η ανταλλαγή αυτή να γίνει στο ιρανικό έδαφος.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημες αντιδράσεις ακόμη, δηλώσεις δυτικών διπλωματών άφηναν να εννοηθεί ότι το πιθανότερο είναι η ιρανική αντιπρόταση επίσης ν' απορριφθεί. Οπότε, το ζήτημα επανέρχεται στην αρχή, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν οι «6» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, ΗΠΑ, Βρετανία - και Γερμανία) αποφασίσουν να συνεχίσουν τη διαδικασία διαλόγου ή όχι.

Οι προθέσεις πάντως των περισσότερων εκ των «6» είναι γνωστές: Επιδιώκουν επιπλέον κυρώσεις με εξαίρεση τις Ρωσία - Κίνα που επιμένουν ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο διαλόγου. Χτες, σε μια προφανή προσπάθεια άσκησης περαιτέρω πίεσης, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διέρρευσαν ότι οι αναλυτές τους επανεξετάζουν τις εκτιμήσεις τους, στη βάση των νέων στοιχείων που έχουν προκύψει. Με βάση, λοιπόν, τα νέα δεδομένα, υποστηρίζουν ότι η ιρανική ηγεσία φαίνεται να έχει ανακάμψει και ουσιαστικά να έχει επιταχύνει τις έρευνες για κατασκευή πυρηνικού όπλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ