Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - «ΧΑΜΑΣ»
«Κουβάρι» μυστικών υπηρεσιών ξετυλίγεται στο Ντουμπάι

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΝΤΟΥΜΠΑΪ.--

Διαστάσεις διεθνούς σκανδάλου μοιάζει, πλέον, να λαμβάνει η υπόθεση της δολοφονίας υψηλόβαθμου στελέχους της «Χαμάς», στις 20 Ιανουαρίου, σε πολυτελές ξενοδοχείο του Ντουμπάι, μετά τις αποκαλύψεις της αστυνομίας του εμιράτου. Οι αρχές του Ντουμπάι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Μαχμούντ αλ Μπάμπχουχ δολοφονήθηκε από μια «άκρως επαγγελματική ομάδα» που πιθανότατα οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από «διεθνή δύναμη».

Επίσης, εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για 11 άτομα, τα οποία φέρουν ευρωπαϊκό διαβατήριο, και μάλιστα εξ αυτών, οι επτά είναι και Ισραηλινοί πολίτες. Δημοσιοποίησαν, μάλιστα, βίντεο από τις κάμερες του ξενοδοχείου, όπου δολοφονήθηκε ο Μπάμπχουχ, όπου εμφανίζονται οι 11 καταζητούμενοι να πηγαινοέρχονται αρκετές φορές στον επίμαχο όροφο.

Στο Ισραήλ, σχεδόν σύσσωμος ο Τύπος επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτική ηγεσία αλλά και στον νυν επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Μοσάντ, τον Μέιρ Ντάγκαν. Αν και πουθενά δεν αναφέρεται σαφώς εμπλοκή της Μοσάντ, υπογραμμίζεται ότι «οι επιπλοκές σε διεθνές και διπλωματικό επίπεδο θα είναι πολύ μεγάλες».

Πρώην στελέχη της Μοσάντ δηλώνουν, ανοιχτά σχεδόν, ότι η δολοφονία είναι έργο της υπηρεσίας, ότι «έγιναν τραγικά λάθη, αφού αφέθηκαν ίχνη» και ότι «είναι τεράστιο σφάλμα η χρήση διαβατηρίων Ισραηλινών υπηκόων». Αντίθετα, ο πρώην υπαρχηγός της Μοσάντ, Ράφι Εϊτάν, υποστήριζε ότι «οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για έργο ξένων μυστικών υπηρεσιών, που θέλουν να εμπλέξουν το Ισραήλ».

Τα πνεύματα οξύνθηκαν περαιτέρω και από τη χτεσινή παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών. Ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν αναρωτήθηκε «γιατί ορισμένοι εμπλέκουν την Μοσάντ όταν δεν υπάρχει καμία απόδειξη». Στη συνέχεια, όμως, επικαλέστηκε την πάγια τακτική «αμφισημίας» της ισραηλινής διπλωματίας, κατά την οποία το Ισραήλ ποτέ δεν επιβεβαιώνει, δεν διαψεύδει και δεν σχολιάζει, επιχειρήσεις που αποδίδονται στις μυστικές του υπηρεσίες.

Το θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση και στη Βρετανία. Ο πρωθυπουργός Μπράουν ζήτησε να ερευνηθεί «σε βάθος το ζήτημα», εκτιμώντας ότι ήταν «πλαστά» τα επτά διαβατήρια που εμπλέκονται, κάτι που εκτίμησαν και οι Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία.

  • Ο αποκλεισμός και τα μέτρα του ισραηλινού στρατού στη Δ. Οχθη, καθώς και η επιθετικότητα των εποίκων, «καθιστούν σχεδόν αδύνατο» το να ζήσουν φυσιολογικά οι Παλαιστίνιοι. Αυτό καταγγέλλει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, ζητώντας άμεση άρση κάθε αποκλεισμού και αλλαγή στάσης από το Ισραήλ, που απέρριψε τις κατηγορίες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ