Τετάρτη 26 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στη ΔΕΑΕ η συμφωνία ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου

BIENNH - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Με την εκπνοή της προθεσμίας που είχε τεθεί, και ενώ προηγήθηκε άλλη μία παρέμβαση της αναβαθμισμένης, όπως όλα δείχνουν, τουρκικής διπλωματίας διά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ιρανική ηγεσία κατέθεσε γραπτώς τη συμφωνία ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου που υπέγραψε, την περασμένη βδομάδα, με τις Τουρκία - Βραζιλία, στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ). Η επιστολή φέρει την υπογραφή του επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της χώρας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, περιέχει έκκληση της Τεχεράνης «να υποστηριχτεί η συμφωνία από τη διεθνή κοινότητα και την Επιτροπή».

Ωρες πριν την κατάθεση, ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωνε ότι η Τεχεράνη επιθυμεί να υλοποιηθεί η συμφωνία, την οποία θεωρεί «μια νέα προσέγγιση στο ζήτημα, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια νέα ατμόσφαιρα συνεργασίας». Μέχρι χθες βράδυ, δεν είχαν διαρρεύσει περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της ιρανικής επιστολής και για τους όρους της ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου στους οποίους έχει συναινέσει στο πλαίσιο της συμφωνίας με τις Βραζιλία και Τουρκία, ένα σημείο το οποίο αξιοποιεί τα μέγιστα η Ουάσιγκτον, που, διά της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, επέμενε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί «νέα απόφαση επιβολής επιπλέον κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, γιατί με τον τρόπο αυτό καθίσταται σαφές στην Τεχεράνη ότι έχει μόνο ένα δρόμο, τη συνεργασία».

Στο περιθώριο των εξελίξεων αυτών, ανακοινώθηκε η απελευθέρωση του γνωστού Ιρανού σκηνοθέτη, βραβευμένου διεθνώς, Τζαφάρ Παναχί, που κρατούνταν εδώ και βδομάδες ως εμπλεκόμενος στις αντικαθεστωτικές διαμαρτυρίες. Αντίθετα, «κατασκόπους» χαρακτήρισε τους τρεις νεαρούς Αμερικανούς ορειβάτες ο Ιρανός υπουργός Πληροφοριών, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη των μητέρων τους, ο οποίος κάλεσε την Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε «ανταλλαγή κρατουμένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ