Τετάρτη 26 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Βοήθεια προς την αποκλεισμένη Γάζα

Ανεβαίνει το θερμόμετρο ενώ πλέουν προς την περιοχή τα εννιά πλοιάρια βοήθειας

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Ο κατάπλους στη Λωρίδα της Γάζας θα εμποδιστεί με κάθε τρόπο» επανέλαβε, χτες, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενος στα εννιά πλοιάρια ανθρωπιστικών οργανώσεων που έχουν συνενωθεί υπό την αιγίδα της κίνησης «Ελεύθερη Γάζα» (Free Gaza Movement) και αναμένονται στα τέλη της βδομάδας με ακτιβιστές και βοήθεια στην περιοχή. Ισραηλινές εφημερίδες ανέφεραν ότι έχει, ήδη, στηθεί κέντρο κράτησης για τους ακτιβιστές, ενώ η εντολή, μέχρι στιγμής, είναι να μην επιτραπεί στα πλοία να εισέλθουν στα χωρικά ύδατα της περιοχής.

Αποφασισμένοι δηλώνουν, από την πλευρά τους, και οι περισσότεροι από 700 ακτιβιστές που συμμετέχουν στην αποστολή. Τα συνολικά εννιά πλοία μεταφέρουν 5.000-10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και οικοδομικών υλικών και έχουν, ήδη, σαλπάρει από Ιρλανδία, Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία. Αναμένονται στην Κύπρο την Πέμπτη, από όπου και θα αποχωρήσουν για τη Γάζα.

Στο ζήτημα παρενέβη και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ανταποκρινόμενος στη διπλωματική αναβάθμιση της τουρκικής θέσης που επιχειρείται τον τελευταίο καιρό. Ο Νταβούτογλου ζήτησε, εκατέρωθεν, ηρεμία και κάλεσε το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο της βοήθειας.

Ψελλίσματα «καλής θέλησης»

Περίπου 450 τόνους τσιμέντου επέτρεψε ο ισραηλινός στρατός να εισαχθούν στη Γάζα μετά από προσωπική παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ. Το τσιμέντο προορίζεται για την ανέγερση ενός οικοδομικού τετραγώνου που έχει αναλάβει ο ΟΗΕ και το οποίο έχει σχεδιαστεί πριν από τις αρχές του 2006, αλλά είχε μπλοκαριστεί εξαιτίας του φονικού εμπάργκο.

Η κίνηση αυτή, όπως και οι πληροφορίες που διαρρέουν ισραηλινές κυβερνητικές πηγές, περί σταδιακής χαλάρωσης των απαγορεύσεων μετακίνησης που έχουν επιβληθεί στη Δ. Οχθη, θεωρούνται «πρώτες κινήσεις καλής θέλησης προς τους Παλαιστινίους» στο πλαίσιο που έχει τεθεί στις έμμεσες ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες από τις ΗΠΑ. Επίσης, έγινε γνωστό ότι ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ραμ Εμάνουελ («κόκκινο πανί» για την ισραηλινή ακροδεξιά), ο οποίος βρίσκεται στο Ισραήλ για την εβραϊκή τελετή θρησκευτικής ενηλικίωσης του γιου του, θα συναντηθεί, τελικά, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, για ανεπίσημες συνομιλίες.

  • Η αυστραλιανή κυβέρνηση ζήτησε από το Ισραήλ ν' αποσύρει τον πρέσβη του από τη χώρα μετά την αποδεδειγμένη παραποίηση αυστραλέζικων διαβατηρίων στην υπόθεση της δολοφονίας του στελέχους της «Χαμάς» στο Ντουμπάι, το Γενάρη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ