ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΟΚΤΩ - G8
Οι αντιθέσεις επισκιάστηκαν από τις φωνές των διαδηλωτών
  • Δεκάδες χιλιάδες Ιάπωνες, με αντιαμερικανικές εκδηλώσεις έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στην έναρξη της Συνόδου
  • Θυελλώδης προβλέπεται η Σύνοδος, καθώς οι διαφωνίες έχουν κορυφωθεί

Αλυσίδα μήκους 17 χιλιομέτρων γύρω από την αεροπορική βάση της Καντένα σχημάτισαν δεκάδες χιλιάδες Ιάπωνες φιλειρηνιστές

Associated Press

Αλυσίδα μήκους 17 χιλιομέτρων γύρω από την αεροπορική βάση της Καντένα σχημάτισαν δεκάδες χιλιάδες Ιάπωνες φιλειρηνιστές
ΟΚΙΝΑΟΥΑ.-

Ολοι οι ηγέτες θα είναι εκεί επί τριήμερον, προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον του πλανήτη, που μάλλον σκιαγραφείται δυσοίωνο και απειλητικό, αν κρίνει κανείς από τις διαθέσεις και τις αντιθέσεις όπως αυτές «διέρρευσαν» πριν προλάβουν καν να τεθούν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Ομως, η έκπληξη δεν προήλθε από τα ζητήματα ή το «κλίμα» της Συνόδου αλλά από τις διαμαρτυρίες των Ιαπώνων.

Περισσότεροι από 25.000 διαδήλωσαν χτες έξω από την αμερικανική βάση της Οκινάουα, παραμονή της έναρξης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της «Ομάδας των 8», ζητώντας το άμεσο κλείσιμο της βάσης και τον τερματισμό της αμερικανικής παρουσίας στο νησί. Μάλιστα, σχημάτισαν αλυσίδα μήκους 17 χιλιομέτρων γύρω από την αεροπορική βάση της Καντένα, στο κέντρο του νησιού, όπου βρίσκονται και οι σημαντικότερες αμερικανικές εγκαταστάσεις στη νοτιο-ανατολική Ασία.

Εξάλλου, το μέρος όπου θα γίνουν οι εργασίες της «G8» δεν είναι τυχαίο, καθώς η αμερικανική στρατιωτική βάση της Οκινάουα χρονολογείται από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τη διαδήλωση είχαν οργανώσει συνδικαλιστικές ενώσεις και κοινωνικές οργανώσεις, ενώ γυναίκες που έφθασαν από όλην την Ιαπωνία με τα παιδιά τους, κρέμασαν στα δέντρα μαντίλια, όπου ήταν γραμμένα συνθήματα, όπως «Ελευθερώστε την Οκινάουα από την αμερικανική παρουσία», «Ελευθερώστε την Οκινάουα από τον πόλεμο». Ενώ από τα συνθήματα που κυριάρχησαν και πέρασαν από στόμα σε στόμα, ήταν το «Κλίντον πάρε τα στρατεύματά σου και γύρνα σπίτι σου».

Η παρουσία της αμερικανικής βάσης, πάντοτε αποτελούσε τον πονοκέφαλο στις σχέσεις των δύο χωρών, με δεδομένη την αντίθεση των Ιαπώνων, ενώ τα αντιαμερικανικά αισθήματα στην περιοχή οξύνθηκαν έπειτα από το βιασμό το 1995 ενός κοριτσιού 12 ετών από Αμερικανό στρατιώτη και από την πιο πρόσφατη επίθεση μεθυσμένου Αμερικανού ναύτη εναντίον 14χρονου κοριτσιού αφού εισέβαλε στο σπίτι του στις 3 Ιουλίου.

Οξύνονται τα πνεύματα

Associated Press

Βέβαια ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, δεν είχε καταφτάσει ακόμη, την ώρα που γινόταν η διαδήλωση διαμαρτυρίας, ωστόσο η ουσία δεν αλλάζει. Οπως δεν αλλάζει και ο λόγος της καθυστέρησής του, που κυριολεκτικά έχει ανατρέψει όλο το πρόγραμμα των εργασιών της Συνόδου.

Ηδη στην Οκινάουα βρίσκονται ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο Καναδός πρωθυπουργός Ζακ Κρετιέν, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και φυσικά ο οικοδεσπότης της Συνόδου, Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσίρο Μόρι. Ολοι πήραν μέρος στην Οικονομική Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας, ενώ χτες βρήκαν το χρόνο να συζητήσουν για την τεχνολογία, το AIDS και την αντιμετώπισή του, την ανάπτυξη και την παιδεία με ηγέτες αναπτυσσόμενων κρατών, όπως ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Μπέκι, τη στιγμή που ο Μπιλ Κλίντον, προσπαθούσε να επιλύσει το Μεσανατολικό, στο Καμπ Ντέιβιντ. Ωστόσο, αναχώρησε άκαρπος και τώρα έχει να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις.

Το θέμα που απασχόλησε, ενόψει της έναρξης, ήταν η διαγραφή ή μη του εξωτερικού χρέους της Ρωσίας, γεγονός που την κάνει να μη συμμετάσχει στην οικονομική αλλά μόνο στην πολιτική Σύνοδο της «Ομάδας των 8». Το αίτημα αυτό επανέλαβε χθες ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ORT, αφού δήλωσε ξεκάθαρα, ότι η Ρωσία επιθυμεί να ενταχθεί στην «οικονομική G8» και όχι μόνον στην πολιτική της πτυχή, και τόνισε ότι πλησίασε η ώρα.

Πάντως, το θέμα παραμένει ανοιχτό, καθώς η Βουλή των αντιπροσώπων, από την άλλη πλευρά του Ειρηνικού ψήφισε νομοσχέδιο την Τετάρτη, όπου απαγορεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχουν σε οιεσδήποτε πολυεθνείς συμφωνίες για την ανακατανομή του χρέους, μέχρι τη στιγμή που η Ρωσία θα κλείσει τη βάση ηλεκτρονικής παρακολούθησης που έχει στην πόλη Λούρδες, στην Κούβα. Την κίνηση αυτή του Κογκρέσου ο Κασιάνοφ τη χαρακτήρισε «χωρίς λογική», αφού αναμειγνύει δύο άσχετα μεταξύ τους ζητήματα την Κούβα και τα χρέη. Σύμφωνα με το Ιτάρ Νιους ο Κασιάνοφ δήλωσε ότι «ο σταθμός στην Κούβα βρίσκεται εκεί παρά πολλά χρόνια και δεν αποτελεί φυσικά κανένα μυστικό για τις ΗΠΑ».

Ολες αυτές οι κινήσεις αποτελούν τα προεόρτια των εργασιών, όπου αναμένονται ότι τουλάχιστον όσον αφορά την πολιτική πτυχή τους να συνταραχτούν από τις αντιθέσεις τόσο για το αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ (NMD), όσο και για την ακολουθούμενη στρατηγική στη Μέση Ανατολή αλλά και στα Βαλκάνια.

ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Νέα παράταση ενώ βαραίνει το κλίμα

ΘΕΡΜΟΝΤ ΜΕΡΙΛΑΝΤ.-

Ούτε μία ώρα δεν ίσχυσε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, χτες τις πρώτες πρωινές ώρες, που ανέφερε ότι η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύνοδος κορυφής ολοκληρώθηκε με πλήρη αποτυχία. Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους λίγο αργότερα για να επιβεβαιώσει τις έντονες φήμες ότι οι Εχούντ Μπάρακ και Γιάσερ Αραφάτ αποφάσισαν να παραμείνουν στο τραπέζι των συνομιλιών για μία ακόμη βδομάδα, επιδιώκοντας αυτό που δεν πέτυχαν αυτές τις εννιά μέρες στο Καμπ Ντέιβιντ: να συμφωνήσουν.

Ο Μπιλ Κλίντον, εμφανώς καταβεβλημένος, τόνισε ότι οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένουν, αν και έχει επιτευχθεί κάποια μικρή πρόοδος, στην οποία θα προσπαθήσουν να βασιστούν για τις περαιτέρω συνομιλίες τους Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι. Εξίσου συγκρατημένος εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζο Λόκχαρντ, που υπογράμμισε ότι όλοι ήταν έτοιμοι για αναχώρηση όταν οι δύο ηγέτες σταμάτησαν τις αυτοκινητοπομπές τους αποφασίζοντας να συνεχίσουν τις συνομιλίες. Ο Λόκχαρντ κατέστησε σαφές ότι «τίποτε δε συνέβη που να δικαιολογεί μια τέτοια απόφαση», εκτός «από την αποφασιστικότητα και τη συναίσθηση της ευθύνης και της ιστορικής στιγμής που διακρίνει τόσο τον Εχούντ Μπάρακ όσο και τον Γιάσερ Αραφάτ».

Παρά την, εκ νέου, παράταση της συνόδου, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επαναλάμβαναν ότι δεν έχει επιτευχθεί ούτε το ελάχιστο συμφωνίας σε κανένα από τα βασικά ζητήματα και άφηναν να εννοηθεί ότι στόχος τόσο των δύο ανδρών αλλά και της Ουάσιγκτον που άσκησε έντονες πιέσεις, είναι να λήξει η συνάντηση αυτή έστω και με μία συμφωνία - πλαίσιο ή μια συμφωνία αρχών, που θα παραπέμπει σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων. «Θαρραλέα και αξιοθαύμαστη» χαρακτήρισε την απόφαση των Μπάρακ - Αραφάτ, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος και υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, Αλ Γκορ, χωρίς, όμως, να κρύψει την επιφυλακτικότητά του για τις πιθανότητες απεμπλοκής από το αδιέξοδο. Ελαφρώς πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, από το Καμπ Ντέιβιντ.

Τη σκυτάλη στη διαμεσολάβηση ανέλαβε, από χτες τα ξημερώματα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία, όπως έγινε γνωστό, αρχικά συναντήθηκε με τους συμβούλους της και στη συνέχεια επρόκειτο να συζητήσει ξεχωριστά με τους Γιάσερ Αραφάτ και Εχούντ Μπάρακ. Δεν ανακοινώθηκε αν ο Μπιλ Κλίντον θα επιστρέψει στο Καμπ Ντέιβιντ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου της «G8» στην Ιαπωνία, με το τέλος του Σαββατοκύριακου.

ΡΩΣΙΑ
Υιοθετήθηκαν νομοσχέδια που «βολεύουν» τον Πρόεδρο

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) ενέκρινε προχτές με μεγάλη πλειοψηφία δύο σχέδια νόμου που έχει προτείνει ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το πρώτο «Για τον τρόπο διαμόρφωσης του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας», που στερεί από τους κυβερνήτες των περιοχών το δικαίωμα να γίνονται αυτόματα μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή), το είχε εγκρίνει η Δούμα στις 23 Ιούνη, αλλά αντέδρασε έντονα το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, το καταψήφισε και επέστρεψε για επανεξέταση στη Δούμα. Συγκροτήθηκε μια συναινετική επιτροπή, η οποία βρήκε μια συμβιβαστική εκδοχή, αφού έγιναν ορισμένες τροπολογίες. Ολη η διαδικασία διήρκεσε περίπου 15 λεπτά. Ο συνεισηγητής της συναινετικής επιτροπής Βαλέρι Γκρεμπένικοφ παρουσίασε τις τροπολογίες και κάλεσε τους βουλευτές να «μην προκαλέσουν άσκοπο πόλεμο και αντιπαράθεση». Και οι βουλευτές εισάκουσαν την έκκλησή του: Ο νόμος υιοθετήθηκε με 306 ψήφους υπέρ, 88 κατά και 5 αποχές. Στην ουσία μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ καταψήφισε το νομοσχέδιο αυτό.

Ακόμα με μεγαλύτερη ταχύτητα εξετάστηκε το δεύτερο νομοσχέδιο «Για τις τροποποιήσεις και προσθήκες στον ομοσπονδιακό νόμο "Για τις γενικές αρχές οργάνωσης των νομοθετικών (αντιπροσωπευτικών) και εκτελεστικών οργάνων της κρατικής εξουσίας των περιοχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας"», το οποίο επίσης είχε απορρίψει το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Μια και η συναινετική επιτροπή πρότεινε να υιοθετηθεί ο νόμος με την αρχική του έκδοση και για να ξεπεραστεί το βέτο της Ανω Βουλής, επιτεύχθηκε η απαραίτητη συνταγματική πλειοψηφία: 361 ψήφοι υπέρ, 35 κατά και 6 αποχές. Σημειώνουμε ότι ο νόμος αυτός επιτρέπει στον Πρόεδρο Πούτιν να παύει τους κυβερνήτες των ρωσικών περιοχών, οι οποίοι παραβιάζουν τον ομοσπονδιακό νόμο ή αποτελούν αντικείμενο δικαστικής έρευνας.

Το πρώτο νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, ενώ ο δεύτερος νόμος θα τεθεί σε ισχύ όταν θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο Πούτιν. Τα δύο νομοσχέδια εντάσσονται στη μεταρρύθμιση που έχει ως στόχο την ενίσχυση την κάθετης κρατικής κεντρικής εξουσίας στη Ρωσία και την εξασθένηση της εξουσίας των κυβερνητών.

Παρακάλεσα τον εκπρόσωπο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΡΟ Βίκτορ Ιλιούχιν να σχολιάσει το γεγονός της υιοθέτησης των νομοσχεδίων Πούτιν: «Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή στη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γεγκόρ Στρόγεφ ότι το ζήτημα από νομικό έγινε πολιτικό. Η αλλαγή του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας θα προκαλέσει την αντίστροφη αντίδραση των κυβερνητών. Δε θα είναι και τόσο απλό για τον Πούτιν, ο οποίος δημιούργησε για τον εαυτό του μια επιπρόσθετη συγκρουσιακή κατάσταση. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας καταψήφισε το νόμο, διότι είναι για μας απαράδεκτος ένας τέτοιος τρόπος διαμόρφωσης του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, όταν οι εκπρόσωποι του κυβερνήτη θα καθορίζονται τελικά από τη νομοθετική συνέλευση. Παραβιάζεται κατάφωρα το Σύνταγμα. Ανακύπτει το ερώτημα: από ποιον θα πάρουν την εξουσία οι εκπρόσωποι, αφού σε μας δεν υπάρχει ο θεσμός των εκλεκτόρων; Θα προκύψει μια χειρότερη σύνθεση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, αλλά πιο βολική για τον Πρόεδρο. Επειδή όμως απορρίφτηκαν οι προτάσεις μας για άμεση μυστική εκλογή των μελών του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, δηλώσαμε ότι δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το νόμο στη συναινετική παραλλαγή».

Associated Press

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Φονική» κατάρρευση κτιρίου

Συνεχίζονται οι έρευνες των σωστικών συνεργείων στα συντρίμμια κτιρίου που κατέρρευσε στην Αλεξάνδρεια, αργά χτες το βράδυ, ενώ βρίσκονταν, ήδη, σε εξέλιξη προσπάθειες της Πυροσβεστικής για να τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά που το κατέκαιγε από το μεσημέρι της Τετάρτης. Ηδη, ο κατάλογος των νεκρών έχει φθάσει τους 15, εκ των οποίων όλοι είναι ή πυροσβέστες ή εργαζόμενοι στην υφαντουργία που στεγαζόταν στο κτίριο. Αγνοούνται ακόμη αρκετοί εργαζόμενοι αλλά και 6 πυροσβέστες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και 2 ανώτεροι αξιωματικοί της Υπηρεσίας Πολιτικής Αμυνας. Πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στην ίδια υφαντουργία και πριν από 7 μήνες. Ο ιδιοκτήτης της ανακρίνεται από τις αρχές, ενώ οι άνδρες των σωστικών συνεργείων εκτιμούσαν ότι οι δύο πυρκαγιές και οι μεγάλες ποσότητες νερού αποδυνάμωσαν τα θεμέλια και προκάλεσαν την κατάρρευση του κτιρίου.

Associated Press

ΠΕΡΟΥ
Νέο κύμα διαμαρτυρίας κατά Φουτζιμόρι

Το κέντρο της πόλης, πλημμυρισμένο από οργισμένους διαδηλωτές, φοιτητές, μέλη Εργατικών Ενώσεων και δασκάλων. Χιλιάδες διαμαρτυρήθηκαν για την πολιτική Φουτζιμόρι αλλά και απαίτησαν επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας. Μία διαδικασία που προκαλεί ακόμη μεγάλες ταραχές καθώς θεωρήθηκε «νόθα», ενώ νικητής ήταν ο Πρόεδρος Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, που θα ορκιστεί την επόμενη βδομάδα για την τρίτη θητεία του και μάλλον την πιο ταραχώδη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αίτηση για ίδρυση νέου Κομμουνιστικού Κόμματος

ΑΓΚΥΡΑ.-

Αψηφώντας την απαγόρευση λειτουργίας και τη νομική απαγόρευση του όρου «κομμουνιστικό», τριάντα προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου της τουρκικής Αριστεράς κατέθεσαν, χτες, στο υπουργείο Εσωτερικών προς έγκριση το Καταστατικό ενός νέου Κομμουνιστικού Κόμματος. Οι υπογράφοντες την αίτηση δεν έχουν καμία αυταπάτη. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ταρέκ Ζιά Εκινσί «αυτό το ΚΚ είναι καταδικασμένο, αλλά σημασία έχει η δημοκρατική διεκδίκηση των ιδρυτών του».

Στην αίτηση αναφέρεται, όπως τονίζει η εφημερίδα «Χουριέτ», ότι στόχος του νέου Κομμουνιστικού Κόμματος είναι «να αγωνιστεί ενάντια στην εκμετάλλευση τόσο στην Τουρκία όσο και στον κόσμο», ενώ ανάμεσα στις τριάντα υπογραφές συγκαταλέγονται αυτές του ΓΓ του Κόμματος Σοσιαλιστικής Εξουσίας, Αϊντεμίρ Γκιλέρ, του ανώτατου στελέχους του, νυν εκτός νόμου, Εργατικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΙΡ), Ομέρ Σερίτ, και του πρώην αντιπροέδρου και βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Τουρκίας, Ταρέκ Ζιά Εκινσί.

Σύμφωνα με το άρθρο 96 του νόμου περί λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων στην Τουρκία, απαγορεύεται η χρήση του όρου «κομμουνιστικό». Στο άρθρο αυτό στήριξε το Συνταγματικό Δικαστήριο, το 1991, την απόφαση παύσης λειτουργίας του Ενωμένου Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΒΚΡ), που είχε ιδρυθεί μόλις το 1989, και οδήγησε τα ηγετικά του στελέχη στη φυλακή. Το ΤΒΚΡ είχε ιδρυθεί από μέλη του Εργατικού Κόμματος, του μοναδικού μαρξιστικής φιλοσοφίας κόμματος που κατάφερε να έχει και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ανάμεσα στα 1965 - 1969, με 15 βουλευτές και 1 γερουσιαστή, αλλά τέθηκε εκτός νόμου με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980.

Η «Χουριέτ», στο εκτενές άρθρο της, υπενθυμίζει ότι το πρώτο ΚΚ Τουρκίας ιδρύθηκε το 1920 και τέθηκε εκτός νόμου 2 χρόνια αργότερα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ηγετικών του στελεχών πνίγηκαν στη Μαύρη Θάλασσα «υπό μυστηριώδεις συνθήκες», όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ βρίσκονταν καθ' οδόν για συνάντηση με τον Κεμάλ Ατατούρκ, στον οποίο επρόκειτο να ανακοινώσουν την απόφασή τους για συνεργασία.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Επιμένει στην αναδιανομή της γης ο Μουγκάμπε

ΧΑΡΑΡΕ.-

Την αποφασιστικότητά του στη συνέχιση της πολιτικής της αναδιανομής της γης επανέλαβε, χτες, ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο, το οποίο ήταν περικυκλωμένο από ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, προκειμένου να παραμείνουν σε απόσταση οι χιλιάδες διαδηλωτές - μέλη του αντιπολιτευτικού «Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής».

Ο 76χρονος Μουγκάμπε παραδέχτηκε ότι η χώρα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία της, το 1970, αντιμετωπίζοντας σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα και σε συνάλλαγμα, αλλά και ποσοστά ρεκόρ στον πληθωρισμό και την ανεργία, ενώ ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι, όντως, δεν επιτεύχθηκε ο στόχος για κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά το προηγούμενο έτος. Τόνισε, όμως, ότι το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, που συστήθηκε από το κόμμα του ZANU-PF, το οποίο επικράτησε στις εκλογές του Ιουνίου, θα μπορέσει να θέσει τις βάσεις για μια μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα και να δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής ευμάρειας και ανάπτυξης.

Οικονομικοί αναλυτές έχουν σπεύσει να χαρακτηρίσουν βασικό παράγοντα της οικονομικής κρίσης την απόφαση για αναδιανομή της γης στον μαύρο πληθυσμό μέσα από κατάσχεση των τεράστιων αγροκτημάτων που ήταν στην ιδιοκτησία λευκών γαιοκτημόνων. Εκτιμούν ότι έτσι η σημαντική αγροτική παραγωγή της χώρας δέχτηκε ισχυρότατο πλήγμα, ενώ αποθαρρύνθηκαν οι δωρήτριες χώρες να προσφέρουν οικονομική βοήθεια. Ο Μουγκάμπε απέρριψε τις εκτιμήσεις αυτές και εξήρε την προσφορά του πολέμου της ανεξαρτησίας στην ανακατάληψη των αγροκτημάτων. Επανέλαβε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θα παράσχει βοήθεια στους χωρικούς να βελτιώσουν την παραγωγή τους. Ηδη, από το Σάββατο, ντόπιοι αγρότες, αρκετοί από αυτούς πρώην εργάτες των γαιοκτημόνων, εγκαταστάθηκαν σε 200 κατειλημμένες φάρμες. Οι περισσότεροι από τους 800 γαιοκτήμονες που έλεγχαν τη γη έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προς εκτόνωση της έντασης

ΚΟΣΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ.-

Τελικά οι αντιδράσεις των Σέρβων και η «ειρηνική αντίσταση» με τις συνεχείς διαδηλώσεις καρποφόρησε όταν το τοπικό δικαστήριο αποφάσισε να απελευθερώσει τον Σέρβο που κρατούνταν από τη Δευτέρα, γεγονός που είχε συντελέσει τα μάλα ώστε να ανεβεί το θερμόμετρο της έντασης στη διχοτομημένη πόλη του Κοσσόβου, την Κόσσοβσκα Μιτρόβιτσα.

Χτες, για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, κάτω από την ασφυκτική παρουσία των αστυνομικών των Ηνωμένων Εθνών, οι Σέρβοι κάτοικοι της πόλης διαδήλωσαν και απαίτησαν για ακόμη μία φορά την απελευθέρωση του Ντάλιμπορ Βούκοβιτς, που συνελήφθη γιατί «παρενόχλησε» έναν Αλβανό Κοσσοβάρο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Βούκοβιτς είναι μέλος της ομάδας ελέγχου της πρόσβασης στη γέφυρα του ποταμού Ιμπάρ που χωρίζει την πόλη στα δύο, στο σερβικό και τον αλβανικό τομέα.

Τα αιτήματά τους «έγιναν δεκτά» και δεδομένης της ήσυχης προηγούμενης νύχτας, αλλά και της απόφασης των ηγετών Σέρβων για «ειρηνική αντίσταση», τα πράγματα, τουλάχιστον όσο αφορά αυτό το συγκεκριμένο επεισόδιο, βαίνουν προς ένα αίσιο τέλος.

Σε ένα άλλο επίπεδο, το αμερικανικό αρχηγείο σε δήλωση που έδωσε χτες στη δημοσιότητα, ανακοίνωσε ότι τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα «ανακάλυψαν» κάποιες φερόμενες ως περιοχές εκπαίδευσης, αλλά και σημεία βολής εξτρεμιστών Αλβανών πολύ κοντά σε σερβικά χωριά, στον αμερικανικό τομέα διοίκησης της KFOR. Σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση, η ανακάλυψη έγινε μετά από «εκτεταμένες επιχειρήσεις ασφαλείας» στην περιοχή του Στρπτσε, στο νότιο Κοσσυφοπέδιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ