Παρασκευή 21 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προς εκτόνωση της έντασης

ΚΟΣΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ.-

Τελικά οι αντιδράσεις των Σέρβων και η «ειρηνική αντίσταση» με τις συνεχείς διαδηλώσεις καρποφόρησε όταν το τοπικό δικαστήριο αποφάσισε να απελευθερώσει τον Σέρβο που κρατούνταν από τη Δευτέρα, γεγονός που είχε συντελέσει τα μάλα ώστε να ανεβεί το θερμόμετρο της έντασης στη διχοτομημένη πόλη του Κοσσόβου, την Κόσσοβσκα Μιτρόβιτσα.

Χτες, για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, κάτω από την ασφυκτική παρουσία των αστυνομικών των Ηνωμένων Εθνών, οι Σέρβοι κάτοικοι της πόλης διαδήλωσαν και απαίτησαν για ακόμη μία φορά την απελευθέρωση του Ντάλιμπορ Βούκοβιτς, που συνελήφθη γιατί «παρενόχλησε» έναν Αλβανό Κοσσοβάρο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Βούκοβιτς είναι μέλος της ομάδας ελέγχου της πρόσβασης στη γέφυρα του ποταμού Ιμπάρ που χωρίζει την πόλη στα δύο, στο σερβικό και τον αλβανικό τομέα.

Τα αιτήματά τους «έγιναν δεκτά» και δεδομένης της ήσυχης προηγούμενης νύχτας, αλλά και της απόφασης των ηγετών Σέρβων για «ειρηνική αντίσταση», τα πράγματα, τουλάχιστον όσο αφορά αυτό το συγκεκριμένο επεισόδιο, βαίνουν προς ένα αίσιο τέλος.

Σε ένα άλλο επίπεδο, το αμερικανικό αρχηγείο σε δήλωση που έδωσε χτες στη δημοσιότητα, ανακοίνωσε ότι τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα «ανακάλυψαν» κάποιες φερόμενες ως περιοχές εκπαίδευσης, αλλά και σημεία βολής εξτρεμιστών Αλβανών πολύ κοντά σε σερβικά χωριά, στον αμερικανικό τομέα διοίκησης της KFOR. Σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση, η ανακάλυψη έγινε μετά από «εκτεταμένες επιχειρήσεις ασφαλείας» στην περιοχή του Στρπτσε, στο νότιο Κοσσυφοπέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ