Παρασκευή 21 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Επιμένει στην αναδιανομή της γης ο Μουγκάμπε

ΧΑΡΑΡΕ.-

Την αποφασιστικότητά του στη συνέχιση της πολιτικής της αναδιανομής της γης επανέλαβε, χτες, ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο, το οποίο ήταν περικυκλωμένο από ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, προκειμένου να παραμείνουν σε απόσταση οι χιλιάδες διαδηλωτές - μέλη του αντιπολιτευτικού «Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής».

Ο 76χρονος Μουγκάμπε παραδέχτηκε ότι η χώρα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία της, το 1970, αντιμετωπίζοντας σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα και σε συνάλλαγμα, αλλά και ποσοστά ρεκόρ στον πληθωρισμό και την ανεργία, ενώ ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι, όντως, δεν επιτεύχθηκε ο στόχος για κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά το προηγούμενο έτος. Τόνισε, όμως, ότι το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, που συστήθηκε από το κόμμα του ZANU-PF, το οποίο επικράτησε στις εκλογές του Ιουνίου, θα μπορέσει να θέσει τις βάσεις για μια μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα και να δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής ευμάρειας και ανάπτυξης.

Οικονομικοί αναλυτές έχουν σπεύσει να χαρακτηρίσουν βασικό παράγοντα της οικονομικής κρίσης την απόφαση για αναδιανομή της γης στον μαύρο πληθυσμό μέσα από κατάσχεση των τεράστιων αγροκτημάτων που ήταν στην ιδιοκτησία λευκών γαιοκτημόνων. Εκτιμούν ότι έτσι η σημαντική αγροτική παραγωγή της χώρας δέχτηκε ισχυρότατο πλήγμα, ενώ αποθαρρύνθηκαν οι δωρήτριες χώρες να προσφέρουν οικονομική βοήθεια. Ο Μουγκάμπε απέρριψε τις εκτιμήσεις αυτές και εξήρε την προσφορά του πολέμου της ανεξαρτησίας στην ανακατάληψη των αγροκτημάτων. Επανέλαβε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θα παράσχει βοήθεια στους χωρικούς να βελτιώσουν την παραγωγή τους. Ηδη, από το Σάββατο, ντόπιοι αγρότες, αρκετοί από αυτούς πρώην εργάτες των γαιοκτημόνων, εγκαταστάθηκαν σε 200 κατειλημμένες φάρμες. Οι περισσότεροι από τους 800 γαιοκτήμονες που έλεγχαν τη γη έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ