ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΚΕΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΟΚΤΩ - G8
Κροκοδείλια δάκρυα για τη «φτώχεια» και υποσχέσεις
  • «Καλές προθέσεις» και υποσχέσεις μοιράστηκαν αφειδώς, αλλά τα σχέδια παραμένουν
  • Κορυφώθηκαν και οι αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις

Υπό το ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό οι φοιτητές διαδηλώνουν κατά της Συνόδου Κορυφής

Associated Press

Υπό το ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό οι φοιτητές διαδηλώνουν κατά της Συνόδου Κορυφής
ΟΚΙΝΑΟΥΑ.-

Ολοκληρώθηκε ακόμη μία Σύνοδος των ισχυροτέρων κρατών του πλανήτη. Ουδεμία αλλαγή ως προς το περιεχόμενο των αποφάσεών της καθώς, όπως και στην περσινή Σύνοδο στην Κολονία, οι υποσχέσεις και τα λόγια έγνοιας προς τους «ταπεινούς και καταφρονεμένους» ήταν πολλά, «γλυκά» και ανούσια... Το τελικό ανακοινωθέν είχε βέβαια και μια δόση αυτοκριτικής αναφέροντας για το στάδιο του «εξανθρωπισμού της παγκοσμιοποίησης», όμως ήταν ένας τακτικός ελιγμός στα μάτια μιας εγειρόμενης και οργισμένης οικουμένης...

Την Κυριακή έληξαν «επιτυχώς» οι εργασίες των ηγετών της G8 στην Ιαπωνία, αφού συζήτησαν θέματα που αφορούν την παγκόσμια οικονομία, το χρέος του Τρίτου Κόσμου και την τεχνολογία της πληροφορικής. Κοινή διαπίστωση: υπήρξε ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας για το τρέχον έτος και οι χώρες της Ασίας ξεπερνούν την οικονομική κρίση του 1997.

Δεν ξέχασαν να υποσχεθούν να καταπολεμήσουν τις αιτίες των συγκρούσεων και της φτώχειας στον κόσμο, αποφεύγοντας οποιαδήποτε όμως δέσμευση για το χρέος των αναπτυσσόμενων κρατών, παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των χωρών του Τρίτου κόσμου για τον «ασφυκτικό και θανατηφόρο εναγκαλισμό» του χρέους... Απέφυγαν καν να δεσμευτούν για το άνοιγμα των αγορών τους στα αγροτικά προϊόντα που προέρχονται από τις χώρες του Τρίτου Κόσμου.

«Πρέπει να επιτεθούμε στη ρίζα τους στις αιτίες των συγκρούσεων και της φτώχειας» αναφέρεται στην επίσημη τελική ανακοίνωση των ηγετών της G8. Οι ηγέτες έκριναν επίσης επιθυμητή την έναρξη, «μέχρι το τέλος του έτους» ενός νέου γύρου συνομιλιών για το παγκόσμιο εμπόριο ενώ υποσχέθηκαν «να αδράξουν χωρίς δισταγμό τις ευκαιρίες που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες σε τομείς όπως η πληροφορική και οι ανθρωπιστικές επιστήμες». Αναγνώρισαν - πώς θα μπορούσαν αλλιώς καθώς κάθε διάσκεψη γίνεται τόπος πολλαπλών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας; - πάντως, τις ανησυχίες που εγείρει η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας « διατηρώντας ωστόσο το πνεύμα της καινοτομίας που θα επιτρέψει να εξαχθεί το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για όλους».

Για την αντιμετώπιση των «όλο και πιο σύνθετων» προβλημάτων του πλανήτη, η G8 θεωρεί απαραίτητη τη συνεργασία «με χώρες που δεν ανήκουν στη G8 και ιδιαίτερα με τις αναπτυσσόμενες» αλλά και με τους διεθνείς οργανισμούς, τον ιδιωτικό τομέα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (sic).

Στο πλαίσιο αυτής της άγνοιας για τους φτωχούς, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, ανακοίνωσε τη δημιουργία προγράμματος 300 εκατομμυρίων δολαρίων ως αρωγή προς τα παιδιά των αναπτυσσόμενων χωρών και ιδιαίτερα αυτών της Αφρικής και της Ασίας. Προτεραιότητα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν οι χώρες αυτές που κάνουν προσπάθειες ώστε να διευκολύνουν την πρόσβαση των παιδιών - και ιδιαίτερα των κοριτσιών - στο σχολείο. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

«Ισότιμος εταίρος» η Ρωσία

Το σχιζοφρενικό στάτους της Ρωσίας, ως συμμετέχουσα στην πολιτική πτυχή και αυξάνοντας τον αριθμό από G7 σε G8, και όχι στην οικονομική λόγω του χρέους της, μετά από 6 χρόνια συνεχούς παρουσίας, φαίνεται σχετικώς να επιλύεται, καθώς αναμένεται το «ταχύτερο δυνατό η πλήρης ένταξη της Ρωσίας στο κλαμπ των ισχυρών».

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο εκτελώντας χρέη «εκπροσώπου Τύπου» αφού δήλωσε επιπροσθέτως ότι οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ συμφώνησαν να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό τις διαδικασίες για την πλήρη ένταξη της Ρωσίας στο «κλαμπ των ισχυρών» του πλανήτη και να μην είναι πια συμβολική η παρουσία της...

Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ που εμφανίστηκε πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου ιδιαίτερα οξύς όσον αφορά τη Ρωσία - καθώς είχε εμφανιστεί αλαλάζων για τη μια διαγραφή του χρέους της Ρωσίας που χρονολογείται από την περίοδο της ΕΣΣΔ - άλλαξε άρδην τις διαθέσεις του... Οχι τυχαία, αν λάβει κανείς υπόψη του τις δηλώσεις του συμβούλου του Γερμανού καγκελάριου Μίκαελ Στάινερ, που τόνισε ότι «ο Μιλόσεβιτς γίνεται όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Πούτιν». Ο Στάινερ επικαλέστηκε για τις δηλώσεις του αυτές τη διμερή συνάντηση που είχαν οι Σρέντερ και Πούτιν κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών της Συνόδου.

Ενα ακόμη ζήτημα το οποίο λειτούργησε υπέρ της Ρωσίας για να γίνει αποδεκτή στο Κλαμπ των ισχυρών, είναι η θέληση και η αποφασιστικότητα του Ρώσου Προέδρου να «εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις όσο συντομότερα δυνατόν» όπως τόνισε και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, μετά τη διμερή συνάντησή τους, που φαίνεται να παραμέρισαν σχετικώς τις διαφορές τους κυρίως όσον αφορά το τσετσενικό πρόβλημα, που η Γαλλία με βέτο το έθεσε θέμα της ατζέντας των εργασιών.

Τελευταίο αλλά όχι μηδαμινής σημασίας είναι ο «ανοιχτός διάλογος» που έχει η Ρωσία με τη ΛΔ της Κορέας. «Μπορούμε να συνομιλήσουμε με την ηγεσία της ΛΔ Κορέας», διαβεβαιώνει τη Δύση ο Βλαντιμίρ Πούτιν και εξέφρασε την πεποίθησή του στους εταίρους του, ότι ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ιλ, είναι ένας άνθρωπος με τον οποίον μπορείς να έχεις συναλλαγές.

Λιγότερο από ένα 24ωρο πριν τη μετάβασή του στη Σύνοδο Κορυφής, ο Πούτιν, έκανε μια ιστορικής σημασίας επίσκεψη στη ΛΔ Κορέα και για το ζήτημα αυτό δήλωσε ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει να μονοπωλήσει τις σχέσεις της Ομάδας των Οκτώ με τη Β. Κορέα και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι τα αποτελέσματα της επίσκεψής μου θα τα χρησιμοποιήσουν όλες οι χώρες». Ο Ρώσος Πρόεδρος πάντως τόνισε ότι η Ρωσία επιδιώκει το διάλογο με την Πιονγκ Γιανγκ καθώς η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο είναι εν «δυνάμει εκρηκτική»...

Κορύφωση των διαδηλώσεων

Εκρηκτική αναλόγως ήταν και η κατάσταση που επικρατούσε σε ολόκληρη σχεδόν την Οκινάουα εξαιτίας των συνεχών διαδηλώσεων του φιλειρηνικού κινήματος της Ιαπωνίας. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που είχαν δύο άξονες - την παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη νήσο αλλά και τη Σύνοδο των ισχυρών - ήταν η μεγάλη αντιαμερικανική συναυλία - εκδήλωση, όπου πρωταγωνιστούσε ένας «δράκος». Ενας δράκος που πετά φλόγες παρμένος από την ιαπωνική παράδοση αλλά με μία παραλλαγή: Ο δράκος αποκτούσε πολλά κεφάλια εξίσου «θανατηφόρα» με το αρχικό, ωσάν τη λερναία ύδρα. Μία συμβολική παράσταση για τη Σύνοδο και τους ισχυρούς...

Αυτή η συναυλία ήταν η κορύφωση. Δεκάδες όμως διαδηλώσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν κατά τη διάρκεια των τριών ημερών που κράτησαν οι εργασίες της Συνόδου, αλλά φυσικά ξεκίνησαν από την Πέμπτη, παραμονή, με την περικύκλωση της αμερικανικής βάσης από περισσότερους από 30.000 Ιάπωνες που κατέφθασαν από πολλές πόλεις της χώρας. Το συναίσθημα των Ιαπώνων είναι γνωστό καθώς από χρόνια αντιτίθενται στην παρουσία της αμερικανικής βάσης στην Οκινάουα, που χρονολογείται από το Β` Παγκόσμιο πόλεμο.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Ανθρωποι και παράγκες κάτω από τις μπουλντόζες

ΑΜΠΟΥΖΑ.-

Κάτω από τις μπουλντόζες και τα συντρίμμια άφησαν την τελευταία τους πνοή, τουλάχιστον έξι άνθρωποι, την Κυριακή, σε παραγκούπολη, που βρίσκεται στο προάστιο Κάμπο της πρωτεύουσας της Νιγηρίας, Αμπούζα.

Το συμβούλιο προστασίας του περιβάλλοντος της πόλης είχε δώσει εντολή κατεδάφισης της παραγκούπολης, για την οποία, όμως, δε φαίνεται να είχαν ειδοποιηθεί όσοι καταφρονεμένοι είχαν αναζητήσει εκεί καταφύγιο. Οι εργασίες διεκόπησαν μετά το τραγικό συμβάν, αν και οι αρχές της πόλης προειδοποίησαν ότι θα προχωρήσουν στην κατεδάφιση όχι μόνο της συγκεκριμένης παραγκούπολης, αλλά και όλων των υπολοίπων που έχουν δημιουργηθεί στην περίμετρο της πόλης.

Οι πρώτες παραγκουπόλεις έκαναν την εμφάνισή τους πριν από 10 χρόνια, όταν στην Αμπούζα μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα της Νιγηρίας και κατοικούνται, κυρίως, από εργάτες που δεν έχουν τα μέσα να εξασφαλίσουν καλύτερη κατοικία. Οι νιγηριανές αρχές τους έχουν, επανειλημμένως, απειλήσει με κατεδάφιση των παραγκών τους, κατηγορώντας τους ότι καταπατούν δημόσια περιουσία και ότι λεηλατούν τα αποθέματα νερού της πρωτεύουσας.

ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γιγάντια εξαγορά στις τηλεπικοινωνίες

ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ - ΣΙΑΤΛ.-

Διείσδυση στην αμερικανική αγορά προσδοκά ο γερμανικός γίγας στις τηλεπικοινωνίες Deutsche Telekom με τη χθεσινή ανακοινωθείσα εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της αμερικανικής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας VoiceStream Wirelss Corp. αντί του ποσού των 50,7 δισ. δολαρίων.

Κατά τη συμφωνία, η οποία εγκρίθηκε προχθές από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιριών, η Deutsche Telekom προσφέρει 3,2 μετοχές της και 30 δολάρια για κάθε μετοχή της VoiceStream, ενώ οι μέτοχοι της VoiceStream θα αποκτήσουν συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της γερμανικής εταιρίας σε ποσοστό 22%. Επιπλέον, η DT θα επενδύσει στην VoiceStream το ποσό των 5 δισ. δολαρίων, το οποίο η αμερικανική εταιρία θα μπορέσει αργότερα να χρησιμοποιήσει για να εξασφαλίσει μία από τις νέες άδειες κινητής τηλεφωνίας επόμενης γενιάς στις ΗΠΑ.

Η VoiceStream είναι μία από τις τελευταίες ανεξάρτητες αμερικανικές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και δημιουργήθηκε το 1994, ενώ απασχολεί 8.200 εργαζομένους και έχει 2,3 εκατ. συνδρομητές. Βέβαια, η γερμανική εταιρία ευελπιστεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες 29 Αμερικανών γερουσιαστών για ενδεχόμενη διακύβευση της εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, λόγω εξαγορών αμερικανικών τηλεπικοινωνιακών εταιριών από ξένα πρώην μονοπώλια τηλεπικοινωνίας, με το ότι η κρατική συμμετοχή στην Deutsche Telekom θα περιοριστεί στο 45% από 58%, σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ