ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΚΕΝΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Στην «τελική ευθεία»

Επανήλθε κατευθείαν στο τραπέζι των συνομιλιών ο Αμερικανός Πρόεδρος μετά την επιστροφή του από την Ιαπωνία

Μέλος ακροδεξιάς εβραϊκής οργάνωσης κρεμά πανό στο τείχος των Δακρύων, το οποίο καλεί τον Εχούντ Μπάρακ να μην κάνει καμία υποχώρηση στο θέμα της Ιερουσαλήμ

Associated Press

Μέλος ακροδεξιάς εβραϊκής οργάνωσης κρεμά πανό στο τείχος των Δακρύων, το οποίο καλεί τον Εχούντ Μπάρακ να μην κάνει καμία υποχώρηση στο θέμα της Ιερουσαλήμ
ΘΕΡΜΟΝΤ ΜΕΡΙΛΑΝΤ.-

Στη θερινή κατοικία των Αμερικανών Προέδρων στο Καμπ Ντέιβιντ μετέβη, απευθείας, μετά την τετραήμερη παραμονή του στην Ιαπωνία, ο Μπιλ Κλίντον σε μια ύστατη προσπάθεια να απεμπλακούν από το αδιέξοδο, στο οποίο φαίνεται ότι έχουν τελματώσει, οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες. Τα τελευταία αυτά 24ωρα, που απομένουν μέχρι την εκπνοή και της παράτασης της συνόδου κορυφής, δε φαίνεται να μεταφέρουν ιδιαιτέρως αισιόδοξα «μηνύματα».

Ξεχωριστές συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ είχε, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος, χτες το πρωί, είχε έναν νέο γύρο διαβουλεύσεων με τους συμβούλους του. Ο Ρίτσαρντ Μπουσέ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον υπογραμμίζοντας ότι «η αμερικανική διπλωματία δεν προτίθεται να διαμεσολαβεί επ' αόριστον, αλλά αντίθετα ο Πρόεδρος θα κρίνει κατά πόσο έχει κάποια αξία η συνέχιση των συνομιλιών».

Ενώ το εμπάργκο πληροφόρησης παραμένει σε ισχύ, ο στενός συνεργάτης του Παλαιστινίου ηγέτη, Ταγιέμπ Αμπντέλ Ραχμάν, επαναλάμβανε ότι ο Γιασέρ Αραφάτ είναι διατεθειμένος να αφήσει την Ιερουσαλήμ «ανοιχτή πόλη και στις τρεις θρησκείες» αρκεί να ισχύσει η μεταφορά της κυριαρχίας στην ανατολική Ιερή Πόλη σε παλαιστινιακά χέρια. Καθώς είναι πλέον εμφανές ότι το ακανθώδες ζήτημα των συνομιλιών είναι η τύχη της Ιερουσαλήμ, η ισραηλινή αντιπολίτευση εξαπολύει διαρκείς επιθέσεις στον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Ο Αριέλ Σαρόν, ηγέτης του «Λικούντ», προειδοποίησε, χτες, τον Εχούντ Μπάρακ ότι «κανένας πρωθυπουργός δεν έχει δικαίωμα να κάνει την οποιαδήποτε παραχώρηση στην πόλη, στην οποία έχει δικαίωμα από τη στιγμή της εμφάνισής του στον πλανήτη μόνο ο εβραϊκός λαός».

Εξίσου πιεστική έχει γίνει προς τον Γιασέρ Αραφάτ, όμως, και η παλαιστινιακή αντιπολίτευση. Ο ηγέτης της «Χαμάς», Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν, άφησε, χτες, ανοιχτό το ενδεχόμενο η οργάνωσή του να κηρύξει «διαρκή εκεχειρία» απέναντι στο Ισραήλ, σε περίπτωση που αποδοθούν στους Παλαιστινίους τα εδάφη τους, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Στο μέλλον του παλαιού τμήματος της Ιερής Πόλης, όμως, έχει στρέψει το ενδιαφέρον του και όλος ο αραβικός κόσμος, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ασκεί πιέσεις στον Παλαιστίνιο ηγέτη. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ μετέβη, την Κυριακή, στη Σαουδική Αραβία, όπου συναντήθηκε με τον βασιλιά Φαχντ. Οι δύο άνδρες τόνισαν ότι δε θα είναι επιτυχημένη καμία ειρηνευτική συμφωνία που δεν αποδίδει την αραβική Ιερουσαλήμ στους Παλαιστινίους. Ανάλογες απόψεις έχουν εκφράσει και ο νέος Σύρος Πρόεδρος Μπάσαρ αλ Ασαντ και ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα, με τους οποίους πρόκειται να συναντηθεί, επίσης, ο Μουμπάρακ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκδήλωση για την ελευθερία του Τύπου

ΑΓΚΥΡΑ.-

«Ο τουρκικός Τύπος, εννιά δεκαετίες μετά την υιοθέτηση Συντάγματος, που περιφρουρεί την ελευθερία της έκφρασης, δεν έχει απαλλαχτεί από τη λογοκρισία», τόνισε, χρησιμοποιώντας αυτήν τη διακριτική και κομψή διατύπωση, ο πρόεδρος του Τουρκικού Συμβουλίου Τύπου Οκτάι Εκσί. Οι δηλώσεις Εκσί έγιναν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμήν της επετείου συμπλήρωσης 92 χρόνων από την εφαρμογή των, σχετικών με τον Τύπο, συνταγματικών άρθρων.

Ο πρόεδρος του Τουρκικού Συμβουλίου Τύπου δε δίστασε να κάνει παραλληλισμούς της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στη γείτονα χώρα, όσον αφορά στις ατομικές ελευθερίες και την ελευθερία έκφρασης, με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από 92 χρόνια υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Εντούτοις, απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα περιστατικά και να γίνει πιο σαφής.

Εξίσου «περιγραφικός» και ασαφής εμφανίστηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Σααντετίν Ταντάν, ο οποίος παρευρισκόταν στην εκδήλωση. Ο Ταντάν, αφού επανέλαβε σε όλους τους δυνατούς τόνους ότι η Τουρκία είναι ένα από τα δημοκρατικά κράτη του παγκόσμιου χάρτη, παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν μέχρι σήμερα ορισμένοι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης». Αυτοί οι «ορισμένοι περιορισμοί» καταγράφουν, επισήμως, 43 δημοσιογράφους στις τουρκικές φυλακές, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ταντάν. Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ, σε μήνυμά του για την επέτειο, υπογραμμίζει ότι η «Τουρκία έχει μπει ανεπιστρεπτί σε ένα δρόμο προόδου» και σαν να μην ασκείται λογοκρισία από το επίσημο τουρκικό κράτος συμπληρώνει ότι «σκοπεύει να ληφθούν μέτρα καταπολέμησης της λογοκρισίας, ιδιαίτερα ενόψει των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ».

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Ψηφίστηκε ο νέος εκλογικός νόμος

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΟΦΙΑ.-

Από τα δύο Σώματα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου ψηφίστηκε χθες σχεδόν ομόφωνα ο νέος εκλογικός νόμος, που σηματοδοτεί το τελευταίο στάδιο των αλλαγών, γεγονός που θα σημάνει και την ανακοίνωση στο άμεσο χρονικό διάστημα των ημερομηνιών για τη διενέργεια εκλογών σε τοπικό, ομοσπονδιακό και προεδρικό επίπεδο.

Με ψήφους 25 υπέρ και κανέναν κατά, οι βουλευτές της Ανω Βουλής υπερψήφισαν στο σύνολό τους τις διατάξεις του νέου εκλογικού νόμου που πρότεινε η κυβέρνηση. Αντιστοίχως, στην Κάτω Βουλή - Βουλή των Πολιτών - 87 βουλευτές ψήφισαν υπέρ των τροποποιήσεων, έξι κατά, ενώ 45 ήταν απόντες.

Ο νέος εκλογικός νόμος εισάγει για πρώτη φορά στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, επιτρέποντας έτσι στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία, μετά τη λήξη της παρούσας θητείας του που είναι στα μέσα του 2001. Εως τώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλεγόταν από την Ομοσπονδιακή Βουλή για μία μόνο θητεία.

Σύμφωνα με άλλες διατάξεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται με απλή πλειοψηφία, ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής του εκλογικού σώματος στις εκλογές. Στην περίπτωση που κανένας υποψήφιος δε συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, προβλέπεται δεύτερος γύρος, μεταξύ των δύο που έχουν λάβει τις περισσότερες ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία.

Η σερβική αντιπολίτευση, η οποία παρουσιάζεται διχασμένη γύρω από τη συμμετοχή της στις εκλογές, υποστηρίζει ότι ο νέος εκλογικός νόμος «εξυπηρετεί ουσιαστικά το σχέδιο παραμονής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην εξουσία».

Το ζήτημα των αλλαγών στο Σύνταγμα, πάντως, έχει αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για μία ακόμη επέμβαση στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας από όλους τους «άμεσα ενδιαφερόμενους», όπως η Μαντλίν Ολμπράιτ και η ΕΕ. Την Κυριακή, ο ειδικός συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για τα Βαλκάνια, Μπόντο Χόμπαχ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σόφια, κατηγόρησε τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο ότι παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας του και πρόσθεσε με σημασία ότι «ο Μιλόσεβιτς πρέπει να γνωρίζει ότι ο κόσμος τον παρατηρεί προσεκτικά και δε θα επιτρέψει να επαναληφθούν οι περιπέτειες του παρελθόντος».

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-

Σε ηρεμία, χωρίς όμως να λείπουν τα παρατράγουδα της έλλειψης οργάνωσης που οδήγησαν σε παράταση κατά ένα εικοσιτετράωρο της διαδικασίας, ολοκληρώθηκε, χτες το μεσημέρι το δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα στην Ακτή Ελεφαντοστού, που εδώ και μία εβδομάδα, για προληπτικούς λόγους, έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το δημοψήφισμα έχει χαρακτηριστεί ως ένα πρώτο βήμα επιστροφής της δημοκρατίας στη χώρα, που από τον περασμένο Δεκέμβρη διοικείται από το στρατό, μετά από πραξικόπημα του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Ρομπέρ Γκουέι, ο οποίος θεωρείται ένας από τους υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές που προγραμματίζονται για τις 17 Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και βασίζονται στα καταμετρημένα αποτελέσματα 19 από τις 56 περιφέρειες της χώρας, ποσοστό που αγγίζει το 90% των ψηφισάντων ενέκριναν τα άρθρα του νέου συντάγματος. Το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε στο 66,3% των 4,8 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Το νέο σύνταγμα δεν εμπεριέχει μεγάλες διαφορές σε σχέση με τα ισχύοντα, σήμερα, άρθρα. Η μοναδική μεγάλη διαφορά αφορά στις προϋποθέσεις για να είναι κανείς υποψήφιος πρόεδρος. Προβλέπει συγκεκριμένα ότι θα πρέπει και οι δύο γονείς του να είναι από την Ακτή Ελεφαντοστού. Για πολλούς, το συγκεκριμένο άρθρο «φωτογραφίζει» τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλασάνε Ντραμάνε Ουατάρα, για τους γονείς του οποίου, οι πολιτικοί του αντίπαλοι, υποστηρίζουν ότι είναι από την Μπουρκίνα Φάσο.

Στην Ακτή Ελεφαντοστού κατοικούν 19 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων περισσότεροι από το 40% είναι μετανάστες, που αναζήτησαν εκεί μια καλύτερη τύχη, όταν η χώρα διήνυε μία από τις ευημερέστερες οικονομικές περιόδους της. Η ύφεση, όμως, στις τιμές του κακάο και του καφέ, που είναι τα δύο βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της, έφερε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, που πολύ γρήγορα πήραν τη μορφή έντονης ξενοφοβίας.

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Το ανελέητο κυνηγητό οδηγεί στο θάνατο...

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΟΤΡΑΝΤΟ.-

Η Μεσόγειος δεν είναι λίγες οι φορές που έχει γίνει ο υγρός τάφος για δεκάδες μετανάστες στο κυνήγι του «ονείρου», όμως χρειάστηκε ένα φορτηγό - τάφος 28 ψυχών που ανακαλύφθηκε στη Βρετανία για να φέρει με πολύ δραματικό τρόπο τις φονικές συνέπειες που μπορεί να έχει η «παράνομη» αναζήτηση μιας διαφορετικής τύχης από αυτές που συνήθως επιφυλάσσουν οι δύσμοιρες αναπτυσσόμενες χώρες στους πολίτες της.

Ενας Ιταλός αστυνομικός και ένα ακόμη άτομο έχασαν τη ζωή τους, ενώ αγνοείται η τύχη τουλάχιστον δύο άλλων μετά από τη σύγκρουση σκάφους της ιταλικής Υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και ενός πλοιαρίου που μετέφερε λαθρομετανάστες, στα στενά του Οτράντο. Η σύγκρουση των δύο σκαφών έγινε τα ξημερώματα μετά την αποβίβαση των λαθρομεταναστών στις ακτές της Απουλίας. Συγκεκριμένα, την Κυριακή εντοπίστηκαν 200 λαθρομετανάστες στις παραλίες της περιοχής, ενώ την περασμένη εβδομάδα έφθασαν στις ιταλικές ακτές περίπου 500 πρόσφυγες, οι περισσότεροι από την Αλβανία.

Οσο για το άλλο μεγάλο πέρασμα - κυρίως Αφρικανών μεταναστών - προς την Ευρώπη, την Ισπανία, η Κυριακή έμελλε να είναι μια μέρα όπου θα έσπαγε ένα θλιβερό ρεκόρ: αυτό του αριθμού μεταναστών που περισυνελέγησαν από τις ισπανικές αρχές στα στενά του Γιβραλτάρ.

Η ισπανική ακτοφυλακή, η αστυνομία και ο ιδιοκτήτης ενός πλοιαρίου περισυνέλεξαν 286 λαθρομετανάστες από τη Βόρεια Αφρική που προσπαθούσαν να εισέλθουν στο ισπανικό έδαφος, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Ενώ από την ίδια περιοχή ανασύρθηκαν και δυο πτώματα. Κάθε χρόνο και ειδικότερα την καλοκαιρινή περίοδο εκατοντάδες μετανάστες χάνουν τη ζωή τους στα Στενά του Γιβραλτάρ, στην προσπάθειά τους να περάσουν από την Αφρική στην Ισπανία και στη συνέχεια να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είτε με πλοιάρια είτε ακόμη και κολυμπώντας...

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέα ηγεσία στο Σοσιαλιστικό Κόμμα

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Είναι μόλις 39 χρόνων, με «φρέσκες και άκρως εκσυγχρονιστικές απόψεις» και κατόρθωσε να κάνει την έκπληξη και να εκλεγεί νέος Γενικός Γραμματέας του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE).

Πρόκειται για το Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, βουλευτή της βορειοδυτικής πόλη Λεόν, που κατάφερε να νικήσει έστω και με... διαφορά στήθους - κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του κόμματος, που έγινε στη Μαδρίτη - μόλις εννέα ψήφων, τον επικρατέστερο υποψήφιο, πρόεδρο και σοσιαλιστή «Βαρόνο» της περιοχής της Καστίλης λα Μάντσα, Χοσέ Μπόνο.

Επικεφαλής του ρεύματος «Nueva via» (νέος δρόμος), ο Ροντρίγκες Θαπατέρο, τέσσερις μήνες μετά τις γενικές εκλογές -όπου το PSOE ηττήθηκε πανηγυρικά- θα αναλάβει την ηγεσία μετά την παραίτηση του πρώην ΓΓ Χοακίν Αλμούνια, προκειμένου να διασώσει το πολυδιασπασμένο κόμμα, και -όπως δεσμεύτηκε- να το «εκσυγχρονίσει», προκειμένου να το επαναφέρει κάποια στιγμή στην εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ