ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΚΕΝΗ
ΔΙΑΜΑΧΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Στρώνεται το έδαφος για «προσέγγιση»

Το έδαφος για μια προσέγγιση της Ιεραρχίας με την κυβέρνηση και υπό το φως της χτεσινής χειραψίας αρχιεπισκόπου και πρωθυπουργού, κατά τη δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο, προετοιμάζει με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπου προβάλλει το χαρτί της διαλλακτικότητας, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, ο οποίος ανήκει στην ηγετική ομάδα της Ιεραρχίας. Με όσα είπε, αφήνει να εννοηθεί πως ούτε η απόφαση για τη συλλογή υπογραφών είναι οριστική, αλλά και διάλογος για την εκκλησιαστική περιουσία θα μπορούσε να αρχίσει, αν η κυβέρνηση έπαιρνε τη σχετική πρωτοβουλία.

Μιλώντας στο Ρ/Σ «ΣΚΑΪ» έκανε λόγο για εκατέρωθεν «ακραίες θέσεις» ή «κορόνες μητροπολιτών». Και συμπλήρωσε: «Αν μπορούμε αυτά να τα βάλουμε εκατέρωθεν στο περιθώριο και να δούμε ποια είναι η καλύτερη λύση και η καλύτερη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να καταλήξουμε κάπου και να υπάρξει συμβιβασμός». Μάλιστα για το θέμα της συγκέντρωσης υπογραφών προκειμένου να γίνει δημοψήφισμα για τις ταυτότητες ο μητροπολίτης Ανθιμος διευκρίνισε ότι «για να είναι οριστική η θέση της Εκκλησίας πρέπει να εγκριθεί από τη Σύνοδο μέσα στο μήνα Αύγουστο». Οσον αφορά το θέμα της Εκκλησιαστικής περιουσίας είπε πως μπορεί να τεθεί σε διάλογο με την προϋπόθεση «να υπάρξει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο, να φτιάξει η ατμόσφαιρα, να ικανοποιηθούν μερικά από τα αιτήματα της Εκκλησίας, τα οποία είναι αιτήματα για να υπάρξει κάποια αλλαγή τακτικής».

Σε άλλες δηλώσεις του, ο ίδιος μητροπολίτης, στον Ρ/Σ «ΦΛΑΣ», εξέφρασε την άποψη ότι η Ιεραρχία δεν πρέπει να πάρει απόφαση με την οποία θα προτρέπει τους πολίτες να μην παραλαμβάνουν τις νέες ταυτότητες «για να μην τους εμπλέξουμε σε προβλήματα βιοτικά και προβλήματα με τις υπηρεσίες». Ενώ στο Ρ/Σ «ΑΛΦΑ ΝΙΟΥΣ» άφησε να φανεί ότι η Ιεραρχία θα μπορούσε να υποστείλει τη σημαία για τις ταυτότητες αν η κυβέρνηση δεχόταν να προωθήσει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις νέες και οριστικές ταυτότητες που θα εκδοθούν για όλους τους πολίτες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, δήλωσε χτες ότι όσον αφορά τις ταυτότητες το θέμα έχει κλείσει, αλλά μένουν ανοιχτά τα υπόλοιπα. «Κλείσαμε, είπε, ένα θέμα που αφορά τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών και είναι ελεύθερο το πεδίο συζήτησης για άλλα θέματα, τα οποία είναι αρκετά και μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου, μεταξύ των εκπροσώπων της Πολιτείας και της Εκκλησίας. Αυτό είναι κάτι που, κατ' επανάληψη, έχουμε διακηρύξει ότι επιθυμούμε. Ο διάλογος αυτός μπορεί να ξεκινήσει, εφόσον και η άλλη πλευρά επιθυμεί κάτι τέτοιο».

Περί θρησκειών...

Νομίζω πως η κοινωνία μας σήμερα ζει με διαφορετικό τρόπο και μορφή, αλλά και με απώτερους κρυφούς στόχους και σκοπούς, την ατμόσφαιρα του 1633, όταν δικάζεται ο Γαλιλαίος γιατί υποστήριζε ότι η γη κινείται.

Γίγαντες της σοφίας όπως ο Κοπέρνικος και άλλοι διανοητές της φύσης, στην περίοδο του σκοταδισμού, συκοφαντήθηκαν και καταδικάστηκαν από άλλους δούλους του Χριστού.

Σήμερα φωνάζουν και οδύρονται για το τίποτε και μάλιστα πολιτικοποιημένα, με σκοπό να αποπροσανατολίσουν το λαό από τη μια πλευρά και από την άλλη να πετύχουν άλλους σκοτεινούς σκοπούς. «Νάνους» αποκάλεσε η εκκλησία το λαό μας, γιατί αντιστέκεται στο σκοταδισμό της εποχής εκείνης της Ιεράς Εξέτασης που θέλουν να επιβάλουν σήμερα. Οχι, κύριοι, δε θα γυρίσετε την ανθρωπότητα πίσω! Αρκετά φρενάρατε και καθυστερήσατε την πρόοδο και την ανάπτυξη της κοινωνίας με τις αλλεπάλληλες διώξεις των προοδευτικών ανθρώπων, που ήταν όχι μόνο άδικες και απάνθρωπες, αλλά κυρίως στέρησαν την ανθρωπότητα από επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνικής, με τις καταδιώξεις, δίκες και καταδίκες των σοφών και διανοητών της φύσης.

Ολες οι θρησκείες στο διάβα των αιώνων καταπολέμησαν ανελέητα την πρόοδο και την εξέλιξη και ιστορικά ευθύνονται για το φρενάρισμα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ισως αυτή τη στιγμή, αν δεν υπήρχανε αυτά τα εμπόδια των θρησκειών, να είχαμε ανακαλύψει όχι μόνο ζωή σε άλλους πλανήτες, αλλά ίσως ακόμη να είχαμε τη δυνατότητα να ταξιδεύουμε σήμερα στο αχανές πλανητικό μας σύστημα.

Οταν η Ρωσία παραμέρισε το σκοταδισμό της εκκλησίας και άνοιξε τα φτερά της στους άλλους πλανήτες, όλα τότε άλλαξαν. Μπαίνει και η Δύση στο συναγωνισμό, για την κατάκτηση του διαστήματος. Να τι σημαίνει ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ - ΛΕΝΙΝΙΣΜΟΣ.

Δε σας παραδέχομαι, κύριοι της Ιεραρχίας της εκκλησίας, για ιδεολόγους, γιατί είστε έμμισθοι, απομυζώντας από τον Ελληνα φορολογούμενο πάνω από 100 δισ. το χρόνο, εκτός των άλλων που είναι γνωστά σε όλους μας. Είστε επαγγελματίες και όχι ιδεολόγοι. Είστε δημόσιοι υπάλληλοι και μόνο. Θα μπορούσα να σας παραδεχτώ για θρήσκους, τότε, όταν παίρνατε μέρος στις εργασιακές σχέσεις της οικονομίας του τόπου μας και στις ελεύθερες ώρες είχατε τους ψαλμούς της εκκλησίας ή να ζείτε οικονομικά από τους πιστούς σας. Να, γιατί σε ολόκληρη την Ευρώπη η θρησκεία είναι χωριστά από το κράτος. Χωρισμός λοιπόν και στη χώρα μας Εκκλησίας - Κράτους. Αλλωστε γι' αυτό φωνάζετε για να μη φτάσει η όλη υπόθεση εκεί. Σταματήστε, λοιπόν, τις υπογραφές, γιατί ο κ. Σημίτης δεν έχει αυτόν το σκοπό, δεν το επιτρέπει ο κ. Μπερνς.

Κύριοι της εκκλησίας, τις πολύτιμες στολές και μόνον που φοράτε εναλλάξ, στοιχίζουν το ντύσιμο μιας πολιτείας 300 και 500 χιλιάδων ανθρώπων. Από πού όλα αυτά; Μόνο από τους μισθούς του φορολογούμενου πολίτη; Ας δούμε παρακάτω τα περιουσιακά στοιχεία. Υπάρχει εκτίμηση ότι η εκκλησιαστική περιουσία ανέρχεται συνολικά στα 1.300.000 στρέμματα ελληνικής γης «Ελευθεροτυπία 8/5/99». Το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας δεν περιορίζεται μόνο στα κτήματα, τις δασικές εκτάσεις, επεκτείνεται σε μετρητά, μετοχές, αυτοκίνητα, τίτλους του Δημοσίου και άλλα.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» το Φλεβάρη του 2000 αναφέρεται ότι η εκκλησία έχει στην κατοχή της τα εξής περιουσιακά στοιχεία. Κρατήστε την ανάσα σας!!! 1) Μετοχές Εθνικής Τράπεζας 2.200.000 2) Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου 1,8% 3) Αποτίμηση χαρτοφυλακίου 50 δισ. δρχ. 4) Διαθέσιμες καταθέσεις 5 δισ. δρχ. 5) Ενοίκια από οικήματα 1,9 δισ. δρχ. 6) Τίτλοι δημοσίου 2,5 δισ. δρχ. Στην ίδια έρευνα σημειώνεται ότι μόνο στην Αθήνα τα κτίρια που ανήκουν στην εκκλησία και ενοικιάζονται φτάνουν στα 345 και στη Θεσσαλονίκη ξεπερνούν τα 100. Σε άλλα δημοσιεύματα γίνεται αναφορά για μεγάλο αριθμό κτισμάτων της εκκλησίας τα οποία βρίσκονται στην Αττική και τον Πειραιά. Συγκρότημα 24 κατοικιών στη Βουλιαγμένη, κτίριο 24 γραφείων στον Πειραιά, μεζονέτες, καταστήματα και διαμερίσματα. Ας σημειωθεί εδώ, δεν είναι καταγραμμένες εκτάσεις που κατέχουν οι διάφορες μονές, οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 50 στρεμ. η κάθε μία.

Επειτα από τέτοια μυθική περιουσία, γιατί να μη γίνετε πολιτικάντηδες και φιλόδοξοι τύπου Κόκκαλη - Λάτση - Βαρδινογιάννη και με απώτερο σκοπό τύπου Δαμασκηνού. Εκείνος έγινε μέχρι αντιβασιλέας, γιατί τότε δεν υπήρχανε Χομεϊνήδες.

Ο Ιησούς δίδαξε την ισότητα στους ανθρώπους και γι' αυτό τον σταυρώσανε οι τότε πλούσιοι. Ηταν λοιπόν λιτός, απλός και όχι μέσα στα χρυσάφια και διαμάντια όπως εσείς. Αν ήταν δυνατόν να τον φέρναμε στη ζωή με τη λεγόμενη κλωνοποίηση και έβλεπε αυτήν τη χλιδή της εκκλησίας, τότε θα σας είχε αποκηρύξει. Ας ελπίσουμε πως στο μέλλον θα σας εξαφανίσουν οι λαοί.

Ενας φαρισαϊσμός εκπορεύεται από το σύνολο της εκκλησίας, ο οποίος επί αιώνες κατασπίλωσε την ιστορία, τον πολιτισμό. Φτάνει πια, δε χρειαζόμαστε άλλους φαρισαϊσμούς. Στόχος όλων θα πρέπει να είναι η θεμελίωση μιας κοινωνίας, όπου θα κυριαρχεί η αγάπη, η επιστημονική αλήθεια, το ήθος, η πρόοδος, η αλληλεγγύη των λαών, η διεθνής ειρήνη, η ελευθερία, η αδελφοσύνη όλων των εθνών. Για να γίνουν όλα αυτά, χρειάζονται αγώνες, πάλη και ενότητα από τους εργαζόμενους και το κοινωνικό σύνολο.


Σωτήρης ΙΒΑΝΟΥΔΗΣ

Αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην Πράγα

Ενάντια στην κοινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβρη στην Πράγα, το λαϊκό κίνημα της Τσεχίας διοργανώνει μια μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην πόλη της Πράγας, στις 23 Σεπτέμβρη.

Η διαδήλωση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας, εργατικών συνδικάτων και άλλων οργανώσεων, με την υποστήριξη, επίσης, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ). Τη στήριξή της στη μεγάλη αυτή κινητοποίηση έχει ανακοινώσει και η ΚΝΕ, που θα συμμετάσχει με αντιπροσωπεία του ΚΣ της Οργάνωσης και υπογραμμίζοντας ότι «γίνεται ολοένα και πιο φανερός ο δρόμος που πρέπει λαός και νεολαία να ακολουθήσουν σε κάθε χώρα και σ' όλες μαζί: ο μαζικός, προσανατολισμένος, αντιιμπεριαλιστικός αγώνας».

Επίσης η ΚΝΕ πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, με τις κομμουνιστικές και αντιιμπεριαλιστικές ριζοσπαστικές νεολαίες της Ευρώπης, ώστε να εκφραστεί με έμπρακτο τρόπο η κοινή δράση και με τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση, αλλά και με άλλες μορφές.

  • Πρωτοβουλία ενάντια στη διάσκεψη ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας αναλαμβάνουν, επίσης, ο Συνασπισμός, το ΣΕΚ, η ΑΚΟΑ και άλλες πέντε οργανώσεις, που θα συμμετάσχουν σε διαδήλωση στην Πράγα στις 26 Σεπτέμβρη, με σύνθημα «Η Πράγα να γίνει το Σιάτλ της Ευρώπης».
Κίνδυνος από τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιου

Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ στη Βουλή

Με αφορμή την επανέναρξη της δημοπρασίας στην Τουρκία, για την ανάθεση της κατασκευής πυρηνικού σταθμού στην περιοχή Ακουγιου στα μικρασιατικά παράλια, κατέθεσαν Ερώτηση χθες στη Βουλή 4 βουλευτές της ΝΔ (Δ. Σιούφας, Πρ. Παυλόπουλος, Α. Σπηλιωτόπουλος και Ε. Μεϊμαράκης), ζητώντας ενημέρωση από την κυβέρνηση, σχετικά με τις διπλωματικές ενέργειές της, προκειμένου να αποτραπεί η εξέλιξη αυτή.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι βουλευτές στο κείμενο της Ερώτησής τους, «η Αγκυρα έχει εξασφαλίσει για το σκοπό αυτό ισχυρή διεθνή υποστήριξη, ενώ ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, σε πρόσφατο μήνυμά του, υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη πυρηνικής συνεργασίας με την Τουρκία θα προωθήσει την κοινή άμυνα και ασφάλεια». Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού σχεδιάζεται σε σεισμογενή περιοχή κοντά στα ελληνικά παράλια και θα έχει «δυσμενείς συνέπειες στην υγεία των κατοίκων των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο και θα πλήξει άμεσα τον τουρισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ