ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Μπούσουλας» οι νεοταξικές αντιλήψεις

Οι «νέες αντιλήψεις» στην εξωτερική πολιτική, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από την προσαρμογή στις επιταγές της παγκοσμιοποίησης και το «δίκαιο» της νέας τάξης, αποτελούν το βασικό αντικείμενο συζήτησης στο διήμερο που ξεκίνησε χτες στο υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων πρεσβευτών που υπηρετούν στο εξωτερικό.

Στην εισήγησή του ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ότι έχει διευρυνθεί το «σώμα» των θεμάτων που χειρίζεται σήμερα η διπλωματία και στα νέα «καθήκοντά» της, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται «η διακίνηση κεφαλαίου και η οικονομική σταθερότητα, η διεθνής τρομοκρατία και εγκληματικότητα, τα μεταναστευτικά ρεύματα», κ.ο.κ. Αναφερόμενος στα «εργαλεία» που έχει στη διάθεσή της σήμερα η διπλωματία, είπε ότι σημαντικό εργαλείο είναι «η εικόνα μιας χώρας που έχει όλο και περισσότερη σημασία για το κύρος της και άρα για το βάρος των απόψεών της». Από αυτή την άποψη επικαλέστηκε ως θετικό παράδειγμα τη στάση της κυβέρνησης στη διάρκεια της «κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο», η οποία συνέβαλε «στη σημαντική προβολή διεθνώς» της χώρας! Επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό του ότι «με την κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου έχουμε έναν εκδημοκρατισμό και της εξωτερικής πολιτικής»(!) και στο πλαίσιο αυτό βασικό εργαλείο της αναδεικνύεται η λεγόμενη διπλωματία των πολιτών, η οποία δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά το «κέλυφος» για τη δράση των δήθεν «μη κυβερνητικών οργανώσεων», των πολυεθνικών και του κεφαλαίου, που εργάζονται «παράλληλα» για την επίτευξη των κοινών στόχων.

Εργαλείο σταθερότητας, κατά τον υπουργό, αποτελεί και «η προώθηση των δημοκρατικών θεσμών όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά και για άλλες περιοχές ανά την υφήλιο», εννοώντας προφανώς τα «κράτη -ταραξίες»!

Οσον αφορά την «οικονομική διπλωματία», αυτή την ανέθεσε απευθείας στους επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν κληθεί σε «ειδική συζήτηση» - θα γίνει σήμερα - προκειμένου να αναζητηθούν «αποτελεσματικότεροι τρόποι προώθησης των ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην περιοχή των Βαλκανίων».

Καταλήγοντας ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναπαράγει τα περί πρωταγωνιστικού ρόλου στην περιοχή, λέγοντας ότι «παρά το αίσθημα της μικρής χώρας που έχουμε, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Ελλάδα βρίσκεται οικονομικά πολύ πιο δυνατή, πολιτικά επίσης πιο δυνατή, από ό,τι ίσως ποτέ στη σύγχρονή της ιστορία και αυτό ανοίγει νέες δυνατότητες». Στη βάση αυτή κάλεσε τους διπλωμάτες να «αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» τις νέες αυτές δυνατότητες. Χτες μίλησαν οι υπουργοί Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης, για θέματα της αρμοδιότητάς τους.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο ελληνικός Τύπος δημιουργεί τις... παραβιάσεις

Δεν υφίστανται παραβιάσεις στο Αιγαίο κατά την τουρκική κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χ. Ντιριόζ τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου είναι αυτά που τις δημιουργούν. «Δημοσιεύματα τέτοιου είδους, είπε, δημιουργούν προβλήματα στη φιλική ατμόσφαιρα που επικρατεί στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία» και πρόσθεσε ότι «οι πληροφορίες περί παραβιάσεως του θερινού μορατόριουμ πτήσεων που δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό Τύπο δεν είναι αληθείς». Ωστόσο διευκρίνισε ότι τα τέσσερα τουρκικά μαχητικά πραγματοποιούσαν στις 20 Ιούλη «εκπαιδευτική πτήση ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου και πετούσαν χωρίς εξοπλισμό». Ετσι επιβεβαίωσε την ύπαρξη παραβιάσεων, προβάλλοντας τον ισχυρισμό όμως ότι «κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το διεθνή εναέριο χώρο χωρίς να υποχρεούται να υποβάλει σχέδια πτήσεως». Για να συμπληρώσει ακόμα ότι «οι εκπαιδευτικές πτήσεις δε συμπεριλαμβάνονται στο μορατόριουμ της Αθήνας του 1988». Οπως είναι γνωστό, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών να ελέγχουν τις πτήσεις πάνω από το διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου (FIR), όπως επίσης δεν αναγνωρίζει το πλάτος του ελληνικού εναέριου χώρου στα 10 ναυτικά μίλια.

Ανεξέλεγκτη κρατική βία;

Από την αρχή οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν ανήκουμε σε αυτούς που χειροκρότησαν την εν ψυχρώ, στην πραγματικότητα, εκτέλεση του Τσέχου «πειρατή» στο Ναύπλιο. Ούτε σπεύσαμε να πανηγυρίσουμε για την «επιτυχημένη» επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι είμαστε μάρτυρες μιας νέας πολιτικής και πρακτικής στην αντιμετώπιση τέτοιων «κρίσεων», που ως στόχο δεν έχουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά την επίδειξη πυγμής και αυταρχισμού. Η κυβέρνηση Σημίτη είναι φανερό ότι έχει αποφασίσει να αντιγράψει τις γκαγκστερικές και απάνθρωπες αμερικάνικες μεθόδους, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Είναι δεδομένο ότι τέτοιου είδους καταστάσεις απαιτούν λεπτούς χειρισμούς, αλλά, τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγα χρόνια -η περίπτωση του Σ. Ματέι ήταν η αρχή της αντίστροφης μέτρησης- αυτό που δέσποζε στην αντιμετώπισή τους ήταν η προστασία των ανθρώπινων ζωών. Το «δόγμα» αυτό έχει καταρρεύσει με πάταγο και έχει αντικατασταθεί από τη με κάθε τρόπο εκτέλεση του υπαίτιου τέτοιων καταστάσεων, πολύ περισσότερο όταν είναι αλλοδαπός. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών στην περίπτωση του Τσέχου πειρατή επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Από την αρχή η κυβέρνηση κινήθηκε στη βάση της λογικής, που διακήρυξε ο υπουργός Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής, ότι «η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι». Στη βάση αυτή πάρθηκαν εξαρχής οι αποφάσεις και αυτό το μήνυμα ήθελε να εκπέμψει η κυβέρνηση. Γι' αυτό και η σύσταση του κυβερνητικού εκπροσώπου προς τα ΜΜΕ, αρκετές ώρες πριν την τελική φάση της επιχείρησης, να «δείξουν προσοχή». Την κυβέρνηση δεν την ενδιέφεραν οι προθέσεις και τα κίνητρα του πειρατή, έστω και αν ήταν διαταραγμένη προσωπικότητα και ψυχικά άρρωστος. Ο κυνισμός του κυβερνητικού εκπροσώπου προκαλεί ανατριχίλα: «Πληροφορηθήκαμε ποια ήταν τα στοιχεία της ταυτότητάς του. Τα κίνητρά του ή ό,τι άλλο σχετικό επιδίωκε, δεν είναι εύκολο, αυτή την ώρα, να τα έχουμε υπόψη, γιατί ο ίδιος δεν είναι σε θέση να μιλήσει»!!! Και προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών για τις κυβερνητικές προθέσεις πρόσθεσε: «Εάν κάποιος προχωρήσει πάλι σε μια τέτοια ενέργεια, αντιλαμβάνεστε πως βρίσκεται εκτεθειμένος σε ένα μεγάλο κίνδυνο: Να χάσει τη ζωή του».

προκειμένου να δικαιολογήσει την «επιτυχία» ο εκπρόσωπος περηφανεύτηκε ότι «το κράτος έσωσε τη ζωή πολιτών». Πολύ φοβούμαστε όμως ότι με τέτοιες μεθόδους made in USA αυτές που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι ζωές των πολιτών. Δεν είναι καθόλου βέβαιο -κάθε άλλο- ότι η επόμενη «επιχείρηση» δε θα βαφτεί με αίμα αθώων πολιτών, όταν κυβέρνηση και διωκτικές αρχές εμφορούνται από το παραπάνω δόγμα. Σε κάθε περίπτωση όμως το ζήτημα είναι να προλαμβάνονται τέτοιες καταστάσεις και να μη φθάνουν τα πράγματα να μπαίνει η κοινωνία μπροστά στο δίλημμα «εκτέλεση ή όχι»! Φαίνεται όμως ότι το σύστημα, που δεν μπορεί ούτε θέλει να κάνει τίποτα για να μην «αναφύονται» ολοένα και πιο συχνά τέτοιες καταστάσεις, βρίσκει πιο βολικό να οδηγεί τα πράγματα στην «τελική φάση». Αν η κυβέρνηση και η Αστυνομία θέλουν να κάνουν επίδειξη πυγμής, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν: Το οργανωμένο έγκλημα και τα διάφορα κυκλώματα, που οργιάζουν ανενόχλητα μπροστά στα μάτια τους. Η «μόνιμη αδυναμία» των διωκτικών αρχών είναι εύλογο να γεννά πλήθος ερωτημάτων, διόλου κολακευτικών για την «αποτελεσματικότητα» και τις «επιτυχίες» τους. Από την άλλη, δεν μπορεί να παραγνωριστεί η συστηματική προσπάθεια που γίνεται, σε κάθε ευκαιρία, να διαποτιστεί όλο και πιο βαθιά η ελληνική κοινωνία με την ξενοφοβία και το ρατσισμό, κάτω από την προβολή της ισοπεδωτικής εξίσωσης «εγκληματικότητα = (λαθρο)μετανάστευση».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι επιτακτική ανάγκη να αντισταθούμε στον εθισμό που επιχειρείται στην ανεξέλεγκτη κρατική βία και αυταρχισμό.


Π. Κ.

Αποφάσεις για Υγεία και εξοπλιστικό

Σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο και στο ΚΥΣΕΑ

Υγεία και εξοπλισμοί απασχολούν σήμερα την κυβέρνηση. Το Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνέλθει σήμερα το πρωί θα ασχοληθεί και θα πάρει αποφάσεις για τα νέα κυβερνητικά μέτρα στον τομέα της Υγείας. Στη συνέχεια στις 1.30 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) και θα ασχοληθεί με το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Βασικό αντικείμενο θα είναι το νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα (2001-2005) που υπολογίζεται να φτάσει στα 4,5 τρισ. δραχμές. Επίσης θ' ασχοληθούν και με τις εκκρεμότητες του προηγούμενου πενταετούς (1996-2000), εκκρεμότητες που σχετίζονται με την επιλογή του νέου άρματος μάχης, του μέσω μεταγωγικού αεροσκάφους και τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται ενόψει της υπογραφής συμβάσεων για επιλογές που έγιναν σε προηγούμενα ΚΥΣΕΑ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ - ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ
Αγώνες - φραγμός στα σχέδια του ιμπεριαλισμού

«Καλούμε όλους τους ανθρώπους που θέλουν ειρήνη να πλαισιώσουν το φιλειρηνικό κίνημα, γιατί μόνο με αγώνες θα μπει φραγμός στα αιμοβόρα σχέδια του ιμπεριαλισμού». Αυτό τονίζουν, μεταξύ άλλων στο ψήφισμά τους, οι αγωνιστές της ειρήνης, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση που έγινε το προηγούμενο Σάββατο στο Πάρκο Ειρήνης Λουτρακίου και την οποία διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου Περαχώρας.

Στο κείμενο του ψηφίσματος επισημαίνεται ότι «ένα χρόνο μετά το τέλος των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, μεθοδεύονται η ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου, η ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης του Μιλόσεβιτς και η αλλαγή των συνόρων, με απρόβλεπτες κι επικίνδυνες συνέπειες για την ειρήνη στην περιοχή, αλλά και στη χώρα μας».

Σ' άλλο, σημείο του κειμένου, γίνεται αναφορά στην άσκηση «Νταϊνάμικ Μιξ», η οποία -όπως υπογραμμίζουν οι φιλειρηνιστές- «είναι πρόβα επιχειρήσεων εναντίον των λαών». Επίσης στο ψήφισμα γίνεται λόγος, για τη «μονόπλευρη πολιτική λιτότητας σε βάρος όλων των εργαζομένων» και καταδικάζεται η στάση της κυβέρνησης, η οποία «αντιμετωπίζει τις δικαιολογημένες λαϊκές αντιδράσεις με αυταρχισμό και αντιλαϊκές διατάξεις που απορρέουν από τη συνθήκη Σένγκεν».

Οι φιλειρηνιστές ζητούν την άμεση κατάργηση των πυρηνικών όπλων, την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και την οριστική διάλυσή του, αφού δεν «έχει λόγο ύπαρξης». Δηλώνουν, τέλος, τη συμπαράστασή τους σε όλα τα λαϊκά κινήματα που αγωνίζονται για λευτεριά και ανεξαρτησία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ