Παρασκευή 28 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Μπούσουλας» οι νεοταξικές αντιλήψεις

Οι «νέες αντιλήψεις» στην εξωτερική πολιτική, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από την προσαρμογή στις επιταγές της παγκοσμιοποίησης και το «δίκαιο» της νέας τάξης, αποτελούν το βασικό αντικείμενο συζήτησης στο διήμερο που ξεκίνησε χτες στο υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων πρεσβευτών που υπηρετούν στο εξωτερικό.

Στην εισήγησή του ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ότι έχει διευρυνθεί το «σώμα» των θεμάτων που χειρίζεται σήμερα η διπλωματία και στα νέα «καθήκοντά» της, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται «η διακίνηση κεφαλαίου και η οικονομική σταθερότητα, η διεθνής τρομοκρατία και εγκληματικότητα, τα μεταναστευτικά ρεύματα», κ.ο.κ. Αναφερόμενος στα «εργαλεία» που έχει στη διάθεσή της σήμερα η διπλωματία, είπε ότι σημαντικό εργαλείο είναι «η εικόνα μιας χώρας που έχει όλο και περισσότερη σημασία για το κύρος της και άρα για το βάρος των απόψεών της». Από αυτή την άποψη επικαλέστηκε ως θετικό παράδειγμα τη στάση της κυβέρνησης στη διάρκεια της «κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο», η οποία συνέβαλε «στη σημαντική προβολή διεθνώς» της χώρας! Επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό του ότι «με την κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου έχουμε έναν εκδημοκρατισμό και της εξωτερικής πολιτικής»(!) και στο πλαίσιο αυτό βασικό εργαλείο της αναδεικνύεται η λεγόμενη διπλωματία των πολιτών, η οποία δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά το «κέλυφος» για τη δράση των δήθεν «μη κυβερνητικών οργανώσεων», των πολυεθνικών και του κεφαλαίου, που εργάζονται «παράλληλα» για την επίτευξη των κοινών στόχων.

Εργαλείο σταθερότητας, κατά τον υπουργό, αποτελεί και «η προώθηση των δημοκρατικών θεσμών όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά και για άλλες περιοχές ανά την υφήλιο», εννοώντας προφανώς τα «κράτη -ταραξίες»!

Οσον αφορά την «οικονομική διπλωματία», αυτή την ανέθεσε απευθείας στους επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν κληθεί σε «ειδική συζήτηση» - θα γίνει σήμερα - προκειμένου να αναζητηθούν «αποτελεσματικότεροι τρόποι προώθησης των ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην περιοχή των Βαλκανίων».

Καταλήγοντας ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναπαράγει τα περί πρωταγωνιστικού ρόλου στην περιοχή, λέγοντας ότι «παρά το αίσθημα της μικρής χώρας που έχουμε, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Ελλάδα βρίσκεται οικονομικά πολύ πιο δυνατή, πολιτικά επίσης πιο δυνατή, από ό,τι ίσως ποτέ στη σύγχρονή της ιστορία και αυτό ανοίγει νέες δυνατότητες». Στη βάση αυτή κάλεσε τους διπλωμάτες να «αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» τις νέες αυτές δυνατότητες. Χτες μίλησαν οι υπουργοί Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης, για θέματα της αρμοδιότητάς τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ