Παρασκευή 28 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αρχίζει συζήτηση επί της ουσίας

Στη συζήτηση επί της ουσίας φαίνεται που άρχισαν να μπαίνουν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, που διεξάγονται στη Γενεύη της Ελβετίας από τη Δευτέρα, μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου Γλ. Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ρ. Ντενκτάς, με τη μεσολάβηση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο Ντε Σότο.

Στα πλαίσια αυτά, χθες ο μεσολαβητής του ΟΗΕ είχε νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου που διήρκεσε μιάμιση ώρα. Η συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με τον Ντε Σότο αναμενόταν να πραγματοποιηθεί αργά το απόγευμα. Οπως έχει γίνει γνωστό, οι συναντήσεις των δύο πλευρών με τον Ντε Σότο θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται στις αντιδράσεις, στις θέσεις, στις απόψεις και τις διευκρινίσεις, που η κάθε πλευρά δίνει στον Ντε Σότο για τις σκέψεις που τους είχε παρουσιάσει προφορικά την τελευταία ημέρα του προηγούμενου γύρου των συνομιλιών.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου Μ. Παπαπέτρου, «για όλα τα ζητήματα τα οποία εγείρονται από τις συναντήσεις με τον κ. ντε Σότο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντάται καθημερινά με τους αρχηγούς των κομμάτων, αναλύει σε βάθος τις εξελίξεις και προγραμματίζουν τους παραπέρα χειρισμούς».

Στο μεταξύ, στο περιθώριο των συνομιλιών, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Ντ. Μπάντλερ, ο οποίος βρίσκεται στη Γενεύη, είχε χθες συναντήσεις με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφια και τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Β. Λυσσαρίδη.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, μετά τη συνάντηση, εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει εκτροπή από τα περί Κύπρου ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. «Αυτή την ώρα, είπε, βλέπουμε μια εκτροπή από τα ψηφίσματα και κατά συνέπεια εκτιμώ ότι χρειάζεται επιμονή από δικής μας πλευράς, αλλά και ταυτόχρονα υπομονή για να δούμε, αν αυτές οι υποσχέσεις θα τύχουν υλοποίησης».

Ψάχνουν για ελληνοκυπριακό «δάκτυλο» στις ταραχές

Στην Αγκυρα ψάχνουν για ελληνοκυπριακό «δάκτυλο» στην εσωτερική αναταραχή που έχει ξεσπάσει στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς. Το θέμα απασχόλησε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν, και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, πράγμα, όμως, που δεν επιβεβαιώθηκε από τις επίσημες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με «αποκλειστική» είδηση της εφημερίδας «Χουριέτ», στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας συζητήθηκε έκθεση, κατά την οποία οι Ελληνοκύπριοι και «ορισμένες δυτικές χώρες» υποστηρίζουν την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αβρούπα». Σύμφωνα με την έκθεση που εξασφάλισε η εφημερίδα, «ορισμένες χώρες, με πρώτη την Ελλάδα, συγκεντρώνουν στο ξενοδοχείο "Λήδρα Παλάς" (σ.σ. στη Λευκωσία), με κάποιες κοινωνικές ευκαιρίες, αυτούς που είναι εναντίον της ΤΔΒΚ». «Το ετήσιο ποσό που δαπανούν οι δυτικές χώρες εναντίον της ΤΔΒΚ, φθάνει τα 10 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ», υποστηρίζει η έκθεση, σύμφωνα με τη «Χουριέτ».

Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για την Κύπρο, Σουκρού ΣινάΓκιουρέλ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, είπε ότι «η Κύπρος είναι ένα νησί που δεσπόζει ανάμεσα στα τουρκικά λιμάνια της Τουρκίας». Και πρόσθεσε: «Η Τουρκία δε θα επιτρέψει ποτέ να περάσει η Κύπρος στα χέρια μιας δύναμης, που θα παρεμποδίζει την αναπνοή της χώρας από τα νότια λιμάνια της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντίθετοι στο Σχέδιο Ανάν η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων (2004-02-21 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε και ο πέμπτος γύρος των συνομιλιών (2002-08-03 00:00:00.0)
Αρχίζουν σήμερα οι απ' ευθείας συνομιλίες (2002-01-16 00:00:00.0)
Σήμερα η συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς (2001-12-04 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα ως συνήθως (2000-08-05 00:00:00.0)
Συνάντηση Κληρίδη - Ντε Σότο (2000-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ