Σάββατο 21 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αντίθετοι στο Σχέδιο Ανάν η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων

Δημοσκόπηση που μεταδόθηκε προχθές το βράδυ από το κανάλι ΣΙΓΜΑ και δημοσιεύτηκε χτες σε κυπριακές εφημερίδες φέρει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να υποστηρίζει τους χειρισμούς του Προέδρου Τάσου Παπαδόπουλου όσον αφορά στο Κυπριακό, αλλά ταυτόχρονα και τη μεγάλη πλειοψηφία να τάσσεται εναντίον του Σχεδίου Ανάν. Συγκεκριμένα:

- Το 78% επικροτεί τους χειρισμούς του Προέδρου, με το 25% να δηλώνει ότι είναι πολύ ικανοποιημένοι και το 53% αρκετά ικανοποιημένοι, ενώ το 15% δηλώνει ότι δεν είναι λίγο ικανοποιημένο και το 5% καθόλου ικανοποιημένο.

- Το 67% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι το Σχέδιο Ανάν εξασφαλίζει βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, ενώ το 20% έχει αντίθετη γνώμη και το 13% δε γνωρίζει ή δεν απαντά.

- Το 86% των ερωτηθέντων θεωρεί σωστή τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις συνομιλίες, το 9% αρνητική και το 5% δεν απαντά ή δε γνωρίζει.

Η δημοσκόπηση έγινε από την εταιρία CSB, για λογαριασμό της εφημερίδας «ΠΑΡΟΝ» των Αθηνών.

Την ερχόμενη Τρίτη συνεχίζονται οι συναντήσεις

Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η δεύτερη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, παρουσία του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβάρο Ντε Σότο, στο πλαίσιο του νέου γύρου των συνομιλιών.

Ο Ραούφ Ντενκτάς αναχώρησε από το αεροδρόμιο Λευκωσίας αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέμεινε λίγο περισσότερο.

Σε δηλώσεις αργότερα στο προεδρικό μέγαρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι έμεινε για να συζητήσει ορισμένα θέματα με τον κ. Ντε Σότο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε ερώτηση αν η δεύτερη μέρα των συνομιλιών ήταν καλύτερη από την πρώτη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν υπάρχουν καλύτερες και χειρότερες μέρες και ότι η καλύτερη μέρα θα είναι η 31η Μαρτίου.

Κληθείς να σχολιάσει την εισήγηση του Ντενκτάς, όπως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στεγαστεί στα κεντρικά γραφεία του «Λήδρα Πάλας» και στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι αυτό περιλαμβάνεται στα θέματα που υπάρχουν στην ημερήσια διάταξη.

Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι οι πλείστες θέσεις που διατύπωσε προχθές ο Ραούφ Ντενκτάς βρίσκονται εκτός των παραμέτρων του Σχεδίου Ανάν.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τη δήλωση Ντενκτάς ότι θα ενημερώνει τους Τουρκοκυπρίους για το τι συζητείται στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο λαός της Κύπρου πρέπει να ενημερώνεται.

Ανέφερε ότι στις διαπραγματεύσεις κάνει ό,τι κρίνει σωστό και πρόσθεσε ότι έχουν κατατεθεί τα θέματα, για τα οποία θέλει να διαπραγματευτεί η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι οι απόψεις και τα επιχειρήματα θα πρέπει να κρατηθούν στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων.

Σε ερώτηση αν η πιο σημαντική διαπραγμάτευση θα γίνει με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας μετά την πρώτη φάση των συνομιλιών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η πιο σημαντική διαπραγμάτευση είναι αυτή που γίνεται τώρα μέχρι τη σύγκληση της τετραμερούς.

Θα ενημερώνει πλήρως τους Τουρκοκύπριους ο Ντενκτάς

Ο Ραούφ Ντενκτάς, αρνούμενος να συμμορφωθεί με το εμπάργκο δηλώσεων που επέβαλαν τα Ηνωμένα Εθνη για τις συνομιλίες, ανέφερε, προτού μεταβεί στο χώρο των συνομιλιών, ότι θα ενημερώνει πλήρως τους Τουρκοκυπρίους, για όσα συζητούνται στις συνομιλίες.

Ανέφερε ακόμη ότι θα εισηγηθεί, όπως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στεγαστεί στα κεντρικά κτίρια του «Λήδρα Πάλας» και στα κτίρια του αεροδρομίου. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο οποίος αποκάλυψε ότι η τουρκική πλευρά εγείρει θέματα που είναι εκτός του Σχεδίου Ανάν, ο Ντενκτάς είπε ότι το σημαντικό είναι το τι συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε πως εάν οι δύο πλευρές δεν μπορούν να φθάσουν σε κοινό σημείο, τότε θα εμπλακούν η Ελλάδα και η Τουρκία και εάν χρειαστεί στη διαδικασία θα αναμειχθεί και ο Γενικός Γραμματέας.

Ο κατοχικός ηγέτης παρουσιάστηκε, μάλιστα, αισιόδοξος ότι στο τέλος θα υπάρξει αποτέλεσμα και θα διεξαχθεί δημοψήφισμα. Και επειδή, όπως είπε, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, δε θα αναμένει έως το τέλος και γι' αυτό θα ενημερώνει το λαό του, κατά την έκφρασή του, καθημερινώς.

Ο Ντενκτάς είπε ότι, λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την ερχόμενη Τρίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ