Σάββατο 21 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Συμμαχία με κοινωνικό - ταξικό πολιτικό στίγμα

- «Με δεδομένο ότι δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να υπάρχει ο λεγόμενος άλλος πόλος, πώς αυτός θα δημιουργηθεί, και πώς βλέπει τελικά τη συμμαχία το ΚΚΕ;» ήταν, επίσης, ένα από τα ερωτήματα που απαντήθηκαν.

- «Πώς θα τον δημιουργήσουμε; Σας λέω: Με τον απεγκλωβισμό από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Με την ανάπτυξη των αγώνων, με το ξεπέρασμα της κρίσης του συνδικαλιστικού κινήματος. Σ' αυτό το έδαφος και μεις θα υποχρεωθούμε να γίνουμε αποτελεσματικότεροι στη δουλιά μας και άλλοι. Και να συζητήσουμε και να ανοίξουμε κι ένα διάλογο. Τι να κάνουμε δηλαδή τώρα; Μια εκλογική συνεργασία και τη Δευτέρα το πρωί ο καθένας τη σημαία του; Ε, δε γίνεται. Διότι δεν πρέπει και να τραυματιστεί η υπόθεση της συνεργασίας. Επρεπε να έχει γίνει από χτες. Δεν μπόρεσε να γίνει, δε φταίμε εμείς αποκλειστικά. Αλλά τουλάχιστον μη την τραυματίσουμε.

Ενας από τους βασικούς λόγους υπερψήφισης του ΚΚΕ είναι η πολιτική συμμαχιών που έχει.

Τι θα πει "συμμαχία"; Να κάτσουν πέντε αρχηγοί, έξι χώροι; Ε, καλά, ο καθένας μπορεί με εκατό άτομα να κάνει ένα κόμμα. Αυτό θα είναι η συμμαχία;

Για μας συμμαχία είναι: Η κοινή δράση της εργατικής τάξης με τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου. Εδώ δεν έχουμε καταφέρει να υπάρχει ενότητα δράσης της εργατικής τάξης. Τα κόμματα δεν ενδιαφέρονται να υπάρχει αυτό. Ξεπουλιέται η ΔΕΗ και το πολύ - πολύ μόνο στη ΔΕΗ να φωνάξουν. Το θέμα του νερού αφορά όλο το λαό. Δεν μπορεί ο κάθε κλάδος να λέει τα δικά του.

Η συμμαχία λοιπόν πρέπει να είναι η κοινή δράση και το πρόγραμμα της συμμαχίας να απαντάει στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων μικρομεσαίων στρωμάτων.

Η συμμαχία πρέπει να έχει κοινωνικό - ταξικό και πολιτικό στίγμα. Και ως αντίσταση και ως αντεπίθεση και ως εξουσία.

Με συμβιβασμό θα γίνει. Αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα (ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακές σχέσεις, επιλογές ΝΑΤΟ και ΕΕ) που πρέπει να τα συζητήσουμε.

Μια αριστερή κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει: Θα αλλάξει το Σύνταγμα ή θα το κρατήσει; Το ελληνικό Σύνταγμα λέει ότι υπεράνω του ελληνικού Συντάγματος είναι το δίκιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Θα δεχτούμε το εθνικό δίκαιο να είναι κάτω από το διεθνές; Οχι! Θα δεχτούμε τη συμμετοχή σε εκστρατευτικά σώματα;

Μια κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη μ' αυτά τα προβλήματα. Και δυστυχώς οι άλλες δυνάμεις σ' αυτά δε θέλουν να συζητήσουμε. Δε θέλουν δέσμευση, δε θέλουν να είναι γνωστά τι λένε.

Εμείς δεν είμαστε αντιΠΑΣΟΚ και αντιΝεοΔημοκράτες. Είμαστε αντίθετοι με τα ταξικά συμφέροντα που εκφράζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Είναι διαφορετικό.

Δεν παλεύουμε επειδή είμαστε μικρό κόμμα να γίνουμε μεγαλύτερο. Παλεύουμε γιατί έχουμε βαθύτερες διαφορές.

Οι συμμαχίες και οι συνεργασίες πρέπει να γίνουν. Μέχρι τις 7 του Μάρτη όμως τι θα γίνει; Θα μένει ένας κόσμος στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ επειδή δεν υπάρχει σύμμαχο σχήμα που να ελκύει;

Ο καθένας πρέπει να σκεφτεί αυτό: Οτι έχει να κάνει με κόμματα του κεφαλαίου που υπηρετούν τον ευρωατλαντισμό και ποντάρουν στη μοιρολατρία για να επιφέρουν καινούρια αντιλαϊκά μέτρα.

Να πολεμήσουμε τη μοιρολατρία για να μπορούμε να διεκδικούμε και κάποια βελτίωση ή μετριασμό της κατάστασης και να αφήσουμε ανοιχτό το δρόμο και για αλλαγές ουσιαστικές, βαθιές στο επίπεδο της εξουσίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ