Σάββατο 21 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Ας φτιάξουν το δικό τους πολιτικό σχήμα

Μια ειδική επιχειρηματολογία αναπτύχθηκε στη διάρκεια της συζήτησης με αφορμή ερώτηση για ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που δηλώνουν ότι θέλουν να εγκαταλείψουν το κυβερνητικό κόμμα, αλλά ισχυρίζονται ότι δεν το κάνουν γιατί δεν έχει διαμορφωθεί τρίτος πόλος.

«Οταν, αυτό τίθεται σαν αίτημα, είναι σωστό» απάντησε η Αλ. Παπαρήγα. «Εμείς, συνέχισε, ξέρουμε ότι ένας κόσμος που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ αναζητεί έναν πόλο, μία συμμαχία, η οποία, πέρα από την αντίσταση και την πάλη που θα κάνει, θα θέσει θέμα άλλης εξουσίας.

Γι' αυτό, λοιπόν, παλεύει το ΚΚΕ. Για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για μια τέτοια συμμαχία, γιατί πραγματικά σήμερα δεν μπορείς να περιορίζεσαι στην αντίσταση. Εδώ έχεις να αντιμετωπίσεις μία καταιγίδα μέτρων, που δεν έρχονται επειδή είναι στα μυαλά του Σημίτη ή του Κώστα του Καραμανλή. Είναι μέτρα - ανάγκη του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Και είναι επιθετικά, βάρβαρα μέτρα, ανατρέπουν καταστάσεις. Επομένως, η αντιπαράθεση πρέπει να γίνει με όρους και άμυνας και αντεπίθεσης και όρους εξουσίας.

Από κει και πέρα, να απευθυνθώ και γω σ' αυτόν τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Είναι καλό που όλα αυτά τα χρόνια δε μεταλλάχτηκε εντελώς, διότι το ΠΑΣΟΚ έχει μεταλλαχτεί προ πολλού κι όχι τώρα με Μάνο και Ανδριανόπουλο. Πρώτα μεταλλάχτηκε το ΠΑΣΟΚ και μετά μπήκαν ο Μάνος και ο Ανδριανόπουλος.

Θέλω, όμως, να θυμίσω σ' αυτόν τον κόσμο πως όταν το '89 έγινε ο ΣΥΝ, αυτός ο κόσμος που ψάχνει για τρίτο πόλο, δεν ήρθε τελικά. Είχε γίνει ο πόλος, ανεξάρτητα πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Μην ξεχνάτε ότι εκείνος ο ΣΥΝ στις εκλογές πήρε μόνο το άθροισμα των δύο κομμάτων, δεν πήρε παραπάνω. Μη φανταζόμαστε, λοιπόν, ότι η δημιουργία ενός πόλου θα μαζέψει αμέσως τον κόσμο. Πρέπει να εμπνεύσει, πρέπει να πείσει. Θέλουμε να γίνει αυτό και στην πορεία αυτός ο πόλος θα ενισχυθεί.

Επειδή, όμως, δεν υπάρχει τώρα, αυτό σημαίνει ότι θα μείνεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ, σε μια αντιδραστική πολιτική; ΄Η ότι θα πας στη ΝΔ για να εκδικηθείς;

Εμείς, λοιπόν, λέμε σ' αυτόν τον ψηφοφόρο: Φύγε! Εγκατάλειψέ τους. Ψήφισε όποιο κόμμα θέλεις, εκτός από αυτά τα δύο. Εμείς, βέβαια, λέμε ψήφισε ΚΚΕ.

Αλλά να μη γίνει άλλοθι η μη ύπαρξη τρίτου πόλου.

Εμείς πιστεύουμε ότι ο απεγκλωβισμός αυτού του κόσμου από το ΠΑΣΟΚ μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων πολιτικών σχημάτων. Με περισσότερη υγεία και ριζοσπαστισμό.

Αν φύγουν μαζικά, δύσκολο να εκφραστούν κατ' ευθείαν από το ΚΚΕ. Ας φτιάξουν το δικό τους πολιτικό σχήμα. Εμείς τους έχουμε καλέσει. Και να καθίσουμε να συζητήσουμε για τη δημιουργία μιας τέτοιας συμμαχίας. Δεν μπορείς, όμως, να κάθεσαι και να επικυρώνεις την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ γιατί δε σε εκφράζει κάτι άλλο 100%. Θα σε εκφράσει το ΚΚΕ κατά 55%. Ψήφος είναι αυτή, δεν είναι προσχώρηση...

Επομένως, τώρα, στις 15 μέρες πριν τις εκλογές πρέπει να γίνει αυτό: Ψήφος στο ΚΚΕ. Και στις 8 του Μάρτη μ' όλους αυτούς τους ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ να τα συζητήσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ