Σάββατο 21 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Ανάμεσα στα τόσα μεγαλόσχημα των «μονομάχων» διακρίνουμε και τις «ευαισθησίες» που εκδηλώνουν για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα και έχουν ανάγκες. Τίποτα το παράξενο, ως εδώ. Προεκλογική περίοδος είναι, αύριο ποιος ζει και ποιος πεθαίνει, το θέμα είναι να ξεγελαστούν - ακόμα μια φορά - τα λαϊκά στρώματα και να πέσει η ψήφος στον κορβανά του δικομματισμού, στη μεγάλη χοάνη της κυρίαρχης πολιτικής. Παρά τις μεγαλοστομίες όμως μπορεί κανείς να διακρίνει ότι οι ίδιοι βάζουν όρια, μην τυχόν και μπατάρει η οικονομία από τις «παροχές». «Παροχές» για τους εταίρους του δικομματισμού και τα τσιράκια τους, είναι τα όσα δίνονται σε μισθούς - συντάξεις - δαπάνες για Υγεία - Παιδεία - Πρόνοια κλπ. Δηλαδή, οι παραγωγοί του πλούτου και μόνοι δικαιούχοι, σε τελευταία ανάλυση, για τη διανομή των προϊόντων του μόχθου τους, παρουσιάζονται σαν απαιτητικά όντα που όλα ζητάνε και βάζουν σε κίνδυνο την αντοχή της οικονομίας. Είναι τόσο το θράσος τους που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεσπαθώνουν με τρόπο που τους «εκθέτει»!

Ας δούμε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

1ο Ο κ. Γ. Παπανδρέου - νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - σε περιοδεία του, είπε ότι οι 140.000 δραχμές - δύο συντάξεις αγροτών - είναι ένα ικανοποιητικό ποσό για τη διαβίωσή τους!

2ο Ο κ. Θ. Πάγκαλος σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή (ΑΝΤ - Ελ. Στάη) εγκαλούσε τον γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Ε. Μεϊμαράκη για «παροχές». Ο «αντίπαλός» αμύνθηκε -απολογήθηκε λέγοντας ότι δεν εξαγγέλλουμε παροχές παρά μόνο σε δύο περιπτώσεις: Αύξηση ΕΚΑΣ και κατώτερης σύνταξης, όπου υπάρχουν προβλήματα.

Από κοντά διάφοροι προφεσόροι της οικονομίας απειλούν με κατάρρευση - βλέπε «όρια αντοχής της οικονομίας» - εξαιτίας των «παροχών» σε μισθωτούς - συνταξιούχους. Μάλιστα, ένας από αυτούς τα έβαλε και με τη θέση του ΚΚΕ για αγροτικές συντάξεις 400 ευρώ, τώρα!

Ολα αυτά ακούγονται την ίδια ώρα που είναι σε όλα τα επίπεδα ορατή η επιδείνωση της οικονομικής και της γενικότερης κατάστασης πλατιών λαϊκών στρωμάτων από τη μια και η προκλητική αύξηση - συγκέντρωση του πλούτου από την άλλη.

Τα στοιχεία «μιλάνε», αποκαλύπτουν:

  • ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ πληρώνει άγρια, για να γιατρευτεί - Οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας εκτινάχτηκαν στο 44% του συνόλου των δαπανών Υγείας. Η λαϊκή οικογένεια ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΝΕΙ την εμπορευματοποίηση της Υγείας, με το ποσό των 1.150 ευρώ ετησίως, κατακτώντας την πρωτοκαθεδρία στην Ευρώπη.
  • Η εργατική οικογένεια πληρώνει εξαιτίας της εμπορευματοποίησης της ΠΑΙΔΕΙΑΣ, συνολικές δαπάνες - σε ετήσια βάση - 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Οι δαπάνες αυτές απορροφούν το 17,1% του οικογενειακού προϋπολογισμού!
  • Ο βασικός μισθός διαμορφώθηκε στα 519 ευρώ και το βασικό μεροκάματο στα 23 ευρώ και αυτά μεικτά!
  • Ο ΟΑΕΔ, κατέγραψε 585.778 άνεργους -190.000 περισσότερους από αυτούς που εμφανίζει η ΕΣΥΕ. Οσοι από τους άνεργους επιδοτούνται, παίρνουν μέχρι τώρα 11 ευρώ, ποσό που θα αυξηθεί στα 12 ευρώ χάρις στην κυβερνητική «μεγαλοψυχία».
  • Η εργατική τάξη το 2003 πλήρωσε «φόρο αίματος», τη ζωή 145 εργατών στα κάτεργα της εργοδοσίας. Από το 2000 μέχρι σήμερα τα θανατηφόρα «ατυχήματα» αυξήθηκαν κατά 50%, συγκριτικά με τη δεκαετία του '90.
  • Η πλειοψηφία των συνταξιούχων «επιβιώνει με συντάξεις της τάξης των 400 ευρώ το μήνα!

Στην άλλη όχθη, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά:

  • Παλιά και νέα τζάκια καρπώνονται τον πλούτο - περίπου 25.000 οικογένειες κατέχουν περιουσιακά στοιχεία ύψους 45 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 30% του ΑΕΠ!
  • Τα καθαρά κέρδη των τραπεζών σημείωσαν το 9μηνο του 2003 - σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2002 - αύξηση καθαρών κερδών 38.40 %! Συγκέντρωσαν κέρδη ύψους 923,5 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 314,68 δισεκατομμύρια δραχμές!
  • Στην «ισχυρή» Ελλάδα, τα κέρδη των επιχειρήσεων στο χρονικό διάστημα 1990 - 2002, αυξήθηκαν κατά 1.049,5%!!!. Ο κατώτατος μισθός στο ίδιο διάστημα - με αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή 159,7 % - αυξήθηκε μόλις κατά 154,6 %!

Τα παραπάνω είναι αρκετά για να δείξουν και αποδείξουν ότι κυριαρχούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, στην αξιολόγηση των πραγμάτων από τις δυνάμεις που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων, αν δε χτυπηθεί κατάστηθα το δικομματικό τέρας με χιλιάδες και χιλιάδες κόκκινα βόλια. Να πάρουμε υπόψη μας ότι δε φθάνουν τα όσα έκαναν για το κεφάλαιο, αλλά επιπλέον προωθούν την ανταγωνιστικότητα με τα εξής μέτρα:

  • Μεγάλη μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 35% στο 25%. Μείωση, τις συνέπειες της οποίας στα έσοδα του ελληνικού δημοσίου ούτε και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν μπορεί να υπολογίσει!
  • Απλήρωτη, δωρεάν εργασία από τους επιδοτούμενους άνεργους σε όφελος της εργοδοσίας!
  • Ανασφάλιστη εργασία από τους νέους για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη της εργοδοσίας, στο όνομα της ανεργίας.
  • Ιδρυση μη κρατικών - βλέπε ιδιωτικών - Πανεπιστημίων για την εξασφάλιση νέων κερδών, και όχι μόνο, από το μεγάλο κεφάλαιο.

Καμία «αντοχή της οικονομίας» δεν τους εμποδίζει να πάρουν μέτρα σε όφελος του κεφαλαίου παρ' όλο που το ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ - με νέο 10ετές δάνειο - αυξάνεται κατά 5,5 δισ. ευρώ!!!

Ο κατάλογος είναι μακρύς δεν τελειώνει. Μόνο ο λαός μπορεί με τον αγώνα και την ψήφο του να τον κλείσει σε βάθος χρόνου, μια για πάντα! Οφείλουμε, για την αλήθεια, να ξεκαθαρίσουμε ότι όλα τα μέτρα σε όφελος του κεφαλαίου, αντιπάλεψε με όλες τους τις δυνάμεις το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ δε συμμερίστηκε και δε συμμερίζεται τις «αγωνίες» των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και του ΣΥΝ για την «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας. Στην καρδιά της πολιτικής του, είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού.

Καταλήγοντας σημειώνουμε ότι η επίδειξη αυστηρότητας και πνεύματος λιτότητας με τα περί μη παροχών προς τις λαϊκές δυνάμεις γίνονται ακόμα πιο προκλητικά με το διαγ(κ)ωνισμό ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για την ικανοποίηση των αιτημάτων του ΣΕΒ και των άλλων φορέων της ολιγαρχίας του τόπου. Είναι ακόμα πιο προκλητικοί, γιατί επιχειρούν να αρπάξουν τη λαϊκή ψήφο, την ίδια ώρα που επίλεκτα στελέχη τους - Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - με δηλώσεις τους, επισημαίνουν ότι όποια κυβέρνηση και να προκύψει από τις εκλογές του 2004 είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει περιοριστική πολιτική!

Μια απάντηση τους ταιριάζει για τα βάσανα και για τις προκλήσεις σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Η ψήφος στο ΚΚΕ και η ανάδειξή του σε έναν ισχυρό αγωνιστικό πόλο για το σήμερα και το αύριο!


Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ