Σάββατο 21 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΚΚΕ
Να μη μείνει αναπάντητη η πρόκληση!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το πρόγραμμα παραπέρα εμπορευματοποίησης της παιδείας που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενο στις προτάσεις για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας, που εξήγγειλε χτες ο Γ. Παπανδρέου, επισημαίνει:

«Η παρουσίαση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ του προεκλογικού του προγράμματος για την εκπαίδευση αποδείχνει ότι η δημαγωγία του δικομματισμού εξελίσσεται σε επικίνδυνη για το λαό μας υπόθεση, επιδιώκοντας με την ψήφο του να τον δεσμεύσει σε ακόμα πιο αντιλαϊκές πολιτικές. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όχι μόνο δεν κρύβουν ότι συμφωνούν στις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις που τα επιτελεία του μεγάλου κεφαλαίου (ΣΕΒ, ΕΕ και ΟΟΣΑ) επεξεργάζονται, αλλά συναγωνίζονται για το ποιος θα πλειοδοτήσει σε δήθεν νέα και καινοτόμα μέτρα, τα οποία στο σύνολό τους έχουν δοκιμαστεί σε άλλες χώρες και ήδη εφαρμόζονται με τραγικές συνέπειες: Ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση της μόρφωσης, νέους ταξικούς φραγμούς για τη νέα γενιά.

Η "αποκέντρωση του σχολικού συστήματος", με την κατάργηση του ενιαίου προγράμματος, ωραρίου και βιβλίου, τις προαιρετικές ζώνες και τα μαθήματα επιλογής στα ολοήμερα Δημοτικά και Γυμνάσια, είναι η νομιμοποίηση και διεύρυνση των ταξικών ανισοτήτων μέσα στην εκπαίδευση. Επικαλούνται τις "τοπικές ανάγκες", "τη σύνδεση με την αγορά για την απασχολησιμότητα των μαθητών" τις "ελευθερίες επιλογής" και παραμερίζουν τη βασική κοινωνική ανάγκη, κοινή για όλα τα παιδιά, να αποκτήσουν μέσα σε όμοιες συνθήκες, με ευθύνη της πολιτείας, ολοκληρωμένη μόρφωση και εργασία στη συνέχεια. Αυτό δεν μπορεί να εξαρτιέται από τις τοπικές ή οικογενειακές δυνατότητες, από την τσέπη του γονιού και τους δημοτικούς φόρους, ούτε πρέπει να αφήσουμε τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να γίνουν έρμαια των μεγαλοεπιχειρηματιών - χορηγών ή δωρητών.

Το ΠΑΣΟΚ, ακόμη μια φορά, εξάγγειλε αύξηση των πόρων, αλλά όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μίλησε για άρση του "συγκεντρωτισμού" στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και "συμμετοχική δημοκρατία", εννοώντας την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ, την πλήρη κατάργηση της δωρεάν Παιδείας. Επιδιώκει να διαφοροποιήσει το επίπεδο και το περιεχόμενο της παρεχόμενης μόρφωσης και να παρουσιάσει κι αυτό το κοινωνικό δικαίωμα σαν "ατομική ευθύνη", που θα εξαρτιέται τελικά από την οικονομική δυνατότητα και την ταξική θέση του καθένα.

Οσον αφορά στην εξάρτηση του σχολείου από τη διαδικασία επιλογής για τα ΑΕΙ, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεν αναιρεί τίποτε από τη μέχρι τώρα πολιτική του. Παρά τη φλυαρία που προηγήθηκε και το παραμύθι της "ελεύθερης πρόσβασης", η ταξική επιλογή για την ανώτατη εκπαίδευση θα παραμείνει σκοπός του σχολείου - καθώς δεν καταργούνται οι πανελλαδικές εξετάσεις του Λυκείου ούτε το διαφοροποιημένο σχολικό δίκτυο - ενώ θα συνεχίζεται στα ίδια τα ΑΕΙ, με νέους μηχανισμούς κατηγοριοποίησης και διαλογής των φοιτητών που θα ελπίζουν να εισαχθούν κάποτε σε κάποιο τμήμα.

Η περιβόητη συνένωση των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας είναι η επισφράγιση της στρατηγικής των μονοπωλίων και στοχεύει στην υποκατάσταση της εκπαίδευσης από βραχυπρόθεσμες και διά βίου εναλλασσόμενες καταρτίσεις, στην αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, στην αξιολόγηση και πιστοποίηση της εκπαίδευσης από τους μηχανισμούς του μεγάλου κεφαλαίου.

Η κρατική χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, το ενιαίο μορφωτικό περιεχόμενο για όλα τα παιδιά μέσα σε Ενιαίο Δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο, η Ενιαία Ανώτατη εκπαίδευση, η εξασφάλιση όλου του απαραίτητου προσωπικού (εκπαιδευτικού και βοηθητικού) και της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής με ευθύνη του κράτους, αποτελούν διεκδικήσεις του λαού μας αδιαπραγμάτευτες.

Οποιος έχει πείρα των συλλογικών αγώνων, της αντίστασης στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, της διεκδίκησης Ενιαίας Λαϊκής Παιδείας έχει μαζί τη δύναμη και την υποχρέωση να μην αφήσει αυτήν την πρόκληση αναπάντητη. Μόνο με ισχυρό ΚΚΕ ο λαός θα μπορέσει με αυτοπεποίθηση να δώσει τις μάχες, για να κατακτήσει τις σύγχρονες ανάγκες στη μόρφωση, εργασία, ζωή με δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ