Σάββατο 21 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Υπεκφυγές...

Με άρθρο του στη χτεσινή «Αυγή» ο Στ. Πιτσιόρλας, συντονιστής της ΠΓ του ΣΥΝ, ανακυκλώνει τα όσα καταλόγισε στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, το Γραφείο Τύπου του κόμματός του προχτές, με αφορμή κάποιες παρατηρήσεις της σχετικά με την ανυπαρξία προγράμματος του εκλογικού συνδυασμού του ΣΥΝ και ποιες σκοπιμότητες αυτό εξυπηρετεί.

Ξεκινώντας την ανάγνωση του άρθρου περιμέναμε αυτό που δεν υπήρχε στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ. Μια απάντηση επί της ουσίας του ζητήματος που έθεσε η Αλ. Παπαρήγα. Μια αιτιολόγηση της προγραμματικής ένδειας. Αντ' αυτής διαβάσαμε υπεκφυγές, όπως «από τις εκλογές είναι μάλλον απίθανο να προκύψει κυβέρνηση της Αριστεράς, γι' αυτό και κανείς δεν προτείνει κυβέρνηση Συνασπισμού - ΚΚΕ. Ούτε, προφανώς, και πρόγραμμα μιας τέτοιας κυβέρνησης». Σε ελεύθερη απόδοση ο ΣΥΝ ισχυρίζεται πως το πρόγραμμα είναι κάτι το δευτερεύον, το επουσιώδες. Πως δεν αποτελεί πυξίδα προσανατολισμού της δράσης κάθε πολιτικής δύναμης και της στάσης που θα τηρήσει σε κάθε ζήτημα που ανακύπτει, ανεξάρτητα απ' το αν βρίσκεται στην εξουσία ή όχι, από το αν έχει βάσιμες ελπίδες κατάκτησής της ή όχι.

Ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρεται και στα περί «διαχείρισης» και κάνει λόγο για «χονδροειδή παραποίηση» της πολιτικής του Συνασπισμού. Μα αν δεν τον ενδιαφέρει η διαχείριση, τότε τον ενδιαφέρει η ανατροπή του συστήματος. Από ποιο ντοκουμέντο του ή πρακτική του προκύπτει αυτό; Από κανένα. Ολες οι προτάσεις του είναι προτάσεις διαχείρισης και ανεξάρτητα από το αν αυτή είναι καλύτερη ή χειρότερη δεν παύει να είναι διαχείριση. Μήπως έτσι δεν αιτιολόγησε τη θετική του ψήφο σε συνθήκες και αποφάσεις της ΕΕ, ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα που αυτή εξυπηρετεί. Τις αποδέχτηκε, τις ψήφισε, εστίασε την κριτική του στην κακή διαχείριση των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων και καλλιέργησε φρούδες ελπίδες πως αν αυτή αλλάξει, θα αλλάξει και ο χαρακτήρας μιας ιμπεριαλιστικής ένωσης και αίφνης αυτή θα αποκτήσει ανθρώπινο πρόσωπο.

Γιατί ο Συνασπισμός και τα στελέχη του καταφέρονται εναντίον της Αλ. Παπαρήγα και της επισήμανσής της «ας μας φέρει ένα παράδειγμα η ηγεσία του που να δείχνει ότι μέσω της κυβερνητικής συνεργασίας έγινε δυνατό να αλλάξει η πολιτική γραμμή ενός αστικού κόμματος»; Ο πρόεδρος του Συνασπισμού δεν ήταν αυτός, κι όχι ο μόνος από την ηγεσία, που όπου βρισκόταν κι όπου στεκόταν εκθείαζε το παράδειγμα της κεντροαριστερής κυβέρνησης Ζοσπέν ως παράδειγμα προς μίμηση;

Οσο για το κρίσιμο θέμα, όπως το χαρακτηρίζει ο Στ. Πιτσιόρλας, της «αντίστασης την επομένη των εκλογών στον νεοφιλελευθερισμό», αυτή δεν είναι ξεκομμένη από όλα τα προηγούμενα. Συνδέεται άρρηκτα και με το πρόγραμμα εξουσίας κάθε πολιτικής δύναμης, που ο ΣΥΝ το παρακάμπτει, συνδέεται και με τη στάση της όλο το προηγούμενο διάστημα. Δεν είναι έργο μιας πράξης. Ο ΣΥΝ όχι μόνον απουσίαζε από την προσπάθεια οργάνωσής της τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και την υπονόμευε σκορπώντας αυταπάτες και σύγχυση, αποπροσανατολίζοντας, εγκλωβίζοντας έναν κόσμο στα ασφυκτικά όρια του «εφικτού». Το ίδιο κάνει και σήμερα διακηρύττοντας πως η πάλη σε εθνικό επίπεδο είναι ξεπερασμένη και αναποτελεσματική. Το μόνο που δεν έκανε ακόμα είναι να καλέσει το λαό και τους εργαζόμενους την επομένη των εκλογών, με τις παντιέρες τους παραμάσχαλα, να διαδηλώνουν στο ...Τιμπουκτού για έναν «άλλο κόσμο εφικτό», πλην όμως τόσο αόριστο. Αλλά πάλι η αοριστία αρέσει πολύ στον ΣΥΝ...


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ