Σάββατο 21 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΝΑΤΟ
Ιδού ο στρατός σας...
  • Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει την ουσιαστική διαχείριση του «έργου» της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων
  • Ελληνικό στρατό για το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ζητούν οι Αμερικανοί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Eurokinissi

Τα δεσμά που συνδέουν τη χώρα μας με το ΝΑΤΟ φρόντισε να σφίξει, κατά την πρώτη του επίσκεψη υπό την ιδιότητα του γενικού γραμματέα της συμμαχίας ο Ζαπ ντε Χουπ Σέφερ, ο οποίος συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνδρομή της Ελλάδας με στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, καθώς και η ουσιαστική ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο «έργο» της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν δύο από τα ζητήματα που κυριάρχησαν στις χτεσινές συζητήσεις.

Ζητούν στρατό

Το φλέγον ζήτημα για τους Αμερικανούς αυτήν την περίοδο, έχει να κάνει με την ανάγκη «σταθεροποίησης» της κατάστασης στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Η κατάσταση και στις δύο χώρες που έχουν καταλάβει απαιτεί την παρουσία μεγάλου αριθμού δυνάμεων κατοχής. Ταυτόχρονα, οι προεκλογικές ανάγκες του Προέδρου Μπους υποχρεώνουν την αμερικανική διοίκηση σε κάποια μείωση των αμερικανικών δυνάμεων, που βρίσκονται στις δύο εμπόλεμες περιοχές. Η «λύση» που μεθοδεύει η Ουάσιγκτον είναι να συνεισφέρουν οι σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ σε άνδρες και πολεμικό υλικό. Αυτή η λύση, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται λεπτομερώς και αναμένεται να επικυρωθεί ομόφωνα στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη τον προσεχή Ιούνη.

Το θέμα αυτό αποτυπώθηκε ευκρινώς και στις δηλώσεις, που έκαναν μετά τη συνάντησή τους οι Κ. Σημίτης και Χ. Σέφερ. Το ανέφερε πρώτο - πρώτο ο πρωθυπουργός, λέγοντας στις δηλώσεις του ότι συζητήθηκε «η διάθεση δυνάμεων για το μετασχηματισμό των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνεισφέρει στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, όμως πάντα στο πλαίσιο των υπαρχουσών δυνατοτήτων. Και όπως έχουμε επισημάνει και άλλοτε στον πρώην γενικό γραμματέα λόρδο Ρόμπερτσον, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων και των ειδικών συνθηκών στην περιοχή, τη δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης των διατιθεμένων δυνάμεων».

Από την πλευρά του, ο γγ του ΝΑΤΟ, όταν τοποθετήθηκε γι' αυτό το θέμα, θέλησε να υπενθυμίσει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ημερομηνία λήξης και πως οι ανάγκες του ΝΑΤΟ για στρατιώτες θα εξακολουθούν να υπάρχουν. «Το ΝΑΤΟ, είπε, χρειάζεται να κάνει περισσότερα και έχει τη φιλοδοξία να έχει πέντε περισσότερες ομάδες επαρχιακές, όχι μόνο για να έχουμε ασφάλεια στην Καμπούλ, αλλά και εκτός της Καμπούλ, καθώς και να υποστηρίξουμε την κυβέρνηση Καρζάι. Γι' αυτό πρέπει όλοι οι σύμμαχοί μας να συμμετάσχουν όσο μπορούν περισσότερο και να συμμετάσχουν σ' αυτήν τη σημαντική διαδικασία της ασφάλειας και της διαμόρφωσης και εξασφάλισης της ασφάλειας στο Αφγανιστάν». Ο γγ του ΝΑΤΟ για το ίδιο θέμα εξέφρασε την ελπίδα «ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες η Ελλάδα θα μπορέσει να συμμετάσχει μαζί με άλλες χώρες στην περαιτέρω αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα χρησιμοποίησης και περαιτέρω ανάπτυξής τους».

Η «ασφάλεια»

Η συζήτηση για το ζήτημα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων εξελίχθηκε με τρόπο που ικανοποίησε απόλυτα τον γγ του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός συμφώνησε να αποδεχτεί τον κυρίαρχο ρόλο του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του «έργου» της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί συμφώνησαν αυτός ο ρόλος να επιβεβαιωθεί στην πράξη χωρίς τυμπανοκρουσίες και ανακοινώσεις, οι οποίες θα έβλαπταν το γόητρο της ισχυρής Ελλάδας...

Μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε σχετικά με τη συνεισφορά του ΝΑΤΟ στο «έργο» της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και απάντησε με εμφανή εκνευρισμό και αμηχανία. «Το θέμα αυτό, είπε, το οποίο έχει τεθεί από πολλές πλευρές, με εκπλήσσει. Ολοι γνωρίζετε ότι η Ελλάδα συνεργάζεται με πολλές χώρες και υπάρχει και στενή συνεργασία με ορισμένες, για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικών ενεργειών κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες (...) η Ελλάδα, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με όλους εκείνους τους διεθνείς οργανισμούς που μπορούν να συνεισφέρουν σ' αυτόν το σκοπό. Και αυτό κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε. Διότι η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μια πρώτη προτεραιότητα και για τους Αγώνες, αλλά και για την εικόνα της Ελλάδος και ως εκ τούτου δεν έχουμε περιορισμούς, αλλά και λόγω του διεθνούς πλαισίου, στο οποίο πραγματοποιούνται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα κάνουμε τις επιλογές μας με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ασφαλείς οι Αγώνες και να μην δημιουργηθούν και οποιαδήποτε πολιτικά προβλήματα από τον οποιοδήποτε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ