Σάββατο 21 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Δημιουργήστε ρήγμα, αφήστε μια ηλιαχτίδα να περάσει

Συζήτηση της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, με εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ

«Κανείς δεν μπορεί να πει σήμερα "εγώ τα κουτσοβολεύω". Η φτώχεια και η ανεργία έχουν αυξηθεί κι αυτοί που τα "κουτσοβολεύουν" σήμερα δε θα μπορούν αύριο. Την ίδια ώρα, οι ανθρώπινες ανάγκες αυξάνονται ταχύτατα. Εάν συνεχίσει αυτή η κατάσταση θα πάμε από το κακό στο χειρότερο. Αυτό το υπογράφουμε. Καλούμε, λοιπόν, το λαό να αναπτύξει πρωτοβουλία, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και τονίζουμε πως δε δικαιούμαστε να παλεύουμε τις συνέπειες των προβλημάτων εκ των υστέρων. Τώρα πρέπει να παλέψουμε και γι' αυτά που έρχονται στις 8 του Μάρτη και γι' αυτά που έρχονται σε 4-5 χρόνια».

Με αυτήν την επισήμανση και έκκληση άνοιξε χτες τη συζήτηση με εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που επισκέφθηκε τις κεντρικές εγκαταστάσεις της δημόσιας υπηρεσίας στο Γαλάτσι.

Από την παρουσίαση των στοιχείων της επικαιρότητας προκύπτει αβίαστα πως «πληθαίνουν καθημερινά οι αποδείξεις ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ετοιμάζουν νέα δεινά για τους εργαζόμενους, για τα φτωχομεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού».

«Οταν ο Γιώργος Παπανδρέου, σημείωσε η Α. Παπαρήγα, μιλώντας στους επιχειρηματίες, ουσιαστικά, τους υπόσχεται διατήρηση και διεύρυνση των κεκτημένων τους (!), τι άλλο να πούμε εμείς; Χρειάζεται να πούμε τι είναι αυτά τα κεκτημένα, τι σημαίνει μερική απασχόληση, τι σημαίνει αύξηση του χρονικού ορίου συνταξιοδότησης;


Οταν τους λέει ότι πρέπει να γίνουν πιο "εξωστρεφείς" και ότι πρέπει να λυθεί το Αιγαίο και τα Ελληνοτουρκικά, έτσι ώστε σε συνδυασμό με τους Τούρκους επιχειρηματίες να κάνουν τα ανοίγματα. Δηλαδή, τους λέει: Κλείστε όσες επιχειρήσεις θέλετε, εμείς θα σας εξασφαλίσουμε κερδοφορία σε ένα ευρύτερο επίπεδο έξω από την Ελλάδα.

Και ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου έδωσαν τις ίδιες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο.

Εξασφάλισαν και οι δυο καλό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις από το εξωτερικό που σημαίνει ότι υποσχέθηκαν ακόμα μεγαλύτερη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, κνούτο για τους εργαζόμενους, ώστε να μην απεργούν - ένα από αυτά που ζητάνε οι ξένοι είναι να τσακιστεί και η τελευταία συνδικαλιστική αντίσταση - να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος κλπ.

Τι άλλο πρέπει να πούμε εμείς για να βγάλουν συμπεράσματα οι εργαζόμενοι; Δείτε τα οικονομικά προγράμματά τους».

«Οι εργαζόμενοι, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα, πρέπει να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με τα κόμματα του κεφαλαίου. Στις 7 του Μάρτη, η ψήφος πρέπει να είναι ψήφος συνείδησης. Να δημιουργηθεί ρήγμα στο δικομματισμό, να ενισχυθεί το ΚΚΕ».

Ξανασκεφτείτε το

Απευθυνόμενη ειδικότερα «σ' όσους δεν έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν, ή, έχουν αποφασίσει να ξανακάνουν το ίδιο που έκαναν στις προηγούμενες εκλογές, ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ» τόνισε: «Πρέπει να το ξανασκεφτούν και πάνω στην κάλπη. Η ατομική ευθύνη μεγαλώνει, διότι μια τέτοια ψήφος σήμερα σημαίνει επικύρωση των οικονομικών προγραμμάτων των δύο κομμάτων. Στέκομαι στο οικονομικό πρόγραμμα διότι αυτό καθορίζει το κοινωνικό, το αθλητικό, το πολιτιστικό, τις εξωτερικές σχέσεις κλπ.

Τα οικονομικά προγράμματα αυτών των κομμάτων είναι "νυν υπέρ πάντων τα κέρδη" των επιχειρηματιών στην Ελλάδα και διεθνώς».

Απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα που συγκροτούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους «να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με τα κόμματα του κεφαλαίου. Το ΚΚΕ, συμπλήρωσε, θα συνεχίσει να κάνει το καθήκον του, αλλά το ΚΚΕ δεν είναι ένα κόμμα που ενδιαφέρεται απλά να κάνει το καθήκον του, δεν είμαστε ούτε εκκλησία, ούτε θρησκευτικός οργανισμός.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διαμορφωθεί ένα λαϊκό κίνημα ικανό να αντισταθεί στα επόμενα που έρχονται, αλλά και ικανό να αντεπιτεθεί και να σαρώσει αυτή την πολιτική.

Στις 7 του Μάρτη πρέπει να υπάρχει ένα ρήγμα. Να υπάρξει ψήφος συνείδησης κι όχι ψήφος συνήθειας.

Και γιατί, αλλιώς, επικυρώνεται η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και "μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται" και γιατί τώρα πια και τα δύο κόμματα έχουν ξεσαλώσει. Ποντάρουν στη μοιρολατρία. Οχι στη συμφωνία του κόσμου, αλλά στη μοιρολατρία.

Πιστεύουμε, συνέχισε, ότι αυτός ο λαός που έχει χάσει πολλά στοιχεία αισιοδοξίας, μπορεί να σηκώσει κεφάλι και τον εμπιστευόμαστε. Ανεβάζουμε, βέβαια, την απαίτησή μας και έχουμε αυτό το δικαίωμα, γιατί είμαστε πολύ αυστηροί και με τον εαυτό μας. Θέλουμε μεγαλύτερη δύναμη για να ανταποκριθούμε καλύτερα στις λαϊκές απαιτήσεις.

Αλλά, πάνω απ' όλα θεωρούμε ότι το ρήγμα σε βάρος του δικομματισμού και η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι μια ηλιαχτίδα στη σημερινή κατάσταση. Κι αυτό το χρειάζεται το λαϊκό κίνημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ