Σάββατο 21 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απόλυτη προτεραιότητα για τις ΗΠΑ το Κυπριακό

Συνέντευξη του ειδικού συντονιστή του Στ. Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό στο BBC

Απολύτως πεπεισμένος ότι το Κυπριακό θα έχει λυθεί μέχρι την πρώτη Μάη, εμφανίστηκε ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, σε συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία του BBC. Αλλωστε, η κυβέρνησή του έχει αφιερωθεί στο στόχο αυτό, όπως λέει ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο κ. Γουέστον πιστεύει ότι συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία με βάση το Σχέδιο Ανάν.

«Πιστεύω ότι μετά τη συμφωνία που επιτεύχτηκε στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, δεν είναι απλά εφικτή μια συμφωνία πριν από την πρώτη Μάη, είναι πάρα πολύ πιθανή», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Είναι, συνέχισε, βέβαιο ότι θα υπάρξει ένα τελικό σχέδιο για την επανένωση της νήσου και είναι βέβαιο ότι το σχέδιο αυτό θα τεθεί προς ψήφιση σε δύο διαφορετικά δημοψηφίσματα τον Απρίλιο. Νομίζω ότι το σημαντικό ερώτημα είναι εάν το τελικό σχέδιο θα λάβει την έγκριση των δύο λαών. Εγώ υποθέτω ότι θα τη λάβει και γι' αυτό πιστεύω ότι η επίλυση του Κυπριακού πριν από την πρώτη Μαΐου είναι πολύ πιθανή», δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Τόμας Γουέστον.

Στη συνέχεια, η Ελληνική Υπηρεσία του BBC έθεσε στον ειδικό συντονιστή του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, το ερώτημα ποια είναι τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι δύο πλευρές για να φθάσουν σε λύση πριν από την πρώτη Μάη.

Η απάντηση του κ. Γουέστον ήταν ότι «και στις δύο πλευρές, οι τεχνικές επιτροπές πρέπει να εργαστούν πάρα πολύ σκληρά, γιατί υπάρχουν πολλά νομικά και οικονομικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν».

«Οσο για τις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών, πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση και διάθεση κατανόησης για τις ανησυχίες των δύο εμπλεκόμενων πλευρών. Νομίζω ότι η συμφωνία που επιτεύχτηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη δείχνει πως και οι δύο λαοί επιθυμούν εξίσου την επίτευξη λύσης, έτσι ώστε η Κύπρος να ενταχθεί ενωμένη στην ΕΕ», είπε ο κ. Γουέστον.

Τι θα συμβεί όμως εάν, παρά τις προσπάθειες, δεν υπάρξει λύση για το Κυπριακό πριν από την πρώτη Μάη; Ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών;

Στα ερωτήματα αυτά, η απάντηση του Αμερικανού αξιωματούχου ήταν να τονίσει πως η Ουάσιγκτον θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να στηρίξει το Σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να εξασφαλιστεί επίλυση του Κυπριακού πριν από την πρώτη Μάη. «Επομένως δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο. Θα αφιερώσουμε όλες μας τις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης», δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία ο κ. Γουέστον.

Η τελευταία ερώτηση στον κ. Γουέστον ήταν, αν το Κυπριακό είναι προτεραιότητα για τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος απάντησε: «Απόλυτα, και απόδειξη είναι η δουλιά που έχει γίνει για το ζήτημα αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κυρίως σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο».

«Επομένως, το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για την αμερικανική κυβέρνηση», κατέληξε ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ