ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Απρίλη 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χωρίς ανάσα η αντιλαϊκή επέλαση

Χωρίς ανάσα συνεχίζεται και κλιμακώνεται η αντεργατική - αντιλαϊκή επέλαση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών με «σημαιοφόρο» την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό το φως της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που αποτυπώνεται και στους περιβόητους δείκτες της αγοράς που αξιοποιεί η κυβέρνηση για το σφαγιασμό του λαϊκού εισοδήματος και των δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση και οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της αστικής τάξης ήδη με «άλλοθι» την εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού προετοιμάζουν το έδαφος για την επιβολή νέων σαρωτικών ανατροπών που έρχονται να ξεθεμελιώσουν το σύνολο των εργατικών και ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων.

Οι παραπλανητικές κορόνες του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη βδομάδα, όπου ισχυρίστηκε ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο», αναφερόμενος στη συγκρότηση του «μηχανισμού δανειοδότησης» της ελληνικής οικονομίας από ΕΕ και ΔΝΤ, που θα μπει ...«εμπόδιο στους κερδοσκόπους», έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν. Χτες τα «σπρεντ» των ελληνικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο στις 352 μονάδες και οι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες σε ΕΕ και ΗΠΑ άρχισαν να αναφέρονται στην «ανάγκη» για επέκταση των αντιλαϊκών μέτρων ώστε να «επιτευχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα».

Τις εκτιμήσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των αγορών, που ζητούν περισσότερο αίμα, έσπευσε να χρησιμοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και σε συνέντευξή του στην «Ημερησία» σημείωσε ότι «τα υψηλά σπρεντ αντανακλούν την ανασφάλεια που δημιουργεί στους επενδυτές το υψηλό χρέος και το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας μας».

Εξάλλου ήδη τα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι τα «μέτρα και η προώθηση των αναδιαρθρώσεων θα ρίξουν τα επιτόκια» προκειμένου να προετοιμάσουν το κλίμα για την επιβολή τους. Τα πρώτα τροχιοδεικτικά πυρά φρόντισε να ρίξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ζητώντας την επίσπευση των αναδιαρθρώσεων κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου μέσα στη βδομάδα. Η κυβέρνηση μέσα στους επόμενους μήνες θα ψηφίσει 30 νομοσχέδια που θα επιφέρουν γενικευμένες αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό.

Καινούριο αντιδραστικό κύμα

Η ψήφιση των αντιδραστικών νομοσχεδίων όμως αποτελεί την αρχή του καινούριου αντιδραστικού κύματος. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ προσυπέγραψε το κοινό κείμενο των αποφάσεων των «27» για τη λήψη νέων σκληρών ταξικών μέτρων που θα ενισχύσουν την «ανταγωνιστικότητα» της ευρωπαϊκής οικονομίας, δηλαδή των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και θα εξασφαλίσουν τη «δημοσιονομική σταθερότητα», τα χειρότερα για τους εργαζομένους βρίσκονται μπροστά. Πλέον εκτός από πιστή εφαρμογή μιας σκληρής «δημοσιονομικής πολιτικής» οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών θα πρέπει να προωθούν και το αντιδραστικό πακέτο των μεταρρυθμίσεων, αφού η προώθηση των μέτρων σε χώρες που βρίσκονται υπό επιτήρηση θα γίνεται με γνώμονα και το επίπεδο της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Οπως έγραψε και χτες ο «Ρ», οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για επίσπευση «των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» βασίζονται σε απόρρητη έκθεση του πρώην επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Χ. Αλμούνια (νυν επιτρόπου για την Ανταγωνιστικότητα), που ξεθεμελιώνουν ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα και πλήττουν κυρίως τον ιδιωτικό τομέα.

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης υπάρχουν νέα πακέτα μέτρων. Δραστική μείωση των μισθών με περικοπή των επιδομάτων και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Απελευθέρωση των απολύσεων. Επέκταση των μορφών της εκ περιτροπής εργασίας με μείωση των εργάσιμων ημερών και ταυτόχρονη μείωση των μισθών. Αρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και περικοπή όλων των επιδομάτων που ξεπερνούν το ύψος του καθιερωμένου μισθού.

Οι συγκεκριμένες ανατροπές περιγράφονται στην «απόρρητη» έκθεση της Κομισιόν και του Αλμούνια και έχουν την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης, αφού πριν την κατάργηση της έκθεσης είχε προηγηθεί συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ στις αρχές Δεκέμβρη όπου είχε «κλειδώσει» το περιεχόμενό της.

Τα μέτρα λοιπόν είναι προαποφασισμένα και το επόμενο διάστημα με τον μπαμπούλα των «σπρεντ», του δημοσιονομικού ελλείμματος, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τα επιβάλει στο σύνολό τους. Ενισχύοντας ακριβώς αυτή τη γραμμή, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι «οι αγορές έχουν κανόνες. Δεν είχαμε ψευδαίσθηση ότι τα επιτόκια θα πέσουν άμεσα».

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στην «Ημερησία» προανήγγειλε το ξεπούλημα σε ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία, τονίζοντας ότι «σύντομα η κυβέρνηση ανακοινώνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων». Ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, θα ανοίξουν βάσει της αντεργατικής οδηγίας «Μπολκεστάιν».

Στο στόχαστρο ο μηχανισμός της ΕΕ και στο βάθος ΔΝΤ

Εν μέσω ασίγαστων ανταγωνισμών, η ελληνική οικονομία βρέθηκε και χτες στο επίκεντρο σχολιασμών και αντεγκλήσεων, ενώ κεντρικό ρόλο στα σενάρια γύρω από το μέλλον της ελληνικής οικονομίας έπαιξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στον απόηχο των ενιαίων προτροπών εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ, αλλά και των αγορών προς την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα και να προετοιμάσει το έδαφος για νέα σκληρά μέτρα σε βάρος του λαού, χτες στο επίκεντρο βρέθηκε η κριτική απέναντι στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, με προτροπές για προσφυγή στο ΔΝΤ. Την ίδια στιγμή, έδιναν και έπαιρναν τα σενάρια για πιθανολογούμενη εμπλοκή του ΔΝΤ στην ελληνική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, η «Wall Street Journal» χαρακτηρίζει το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ ως μηχανισμό «χωρίς αξία» και επισημαίνει ότι οι περικοπές δαπανών είναι σταγόνα στον ωκεανό, σημειώνοντας ότι το καλύτερο θα ήταν να απευθυνθεί η Ελλάδα απευθείας στο ΔΝΤ.

«Το "πακέτο διάσωσης" ΕΕ - ΔΝΤ για την Ελλάδα κατάφερε να εκτονώσει τις πιέσεις, αλλά δεν προσφέρει μακροπρόθεσμες λύσεις», σχολιάζει σήμερα στο «Dow Jones Newswires» ο αναλυτής της «Citigroup Global Markets», Στίβεν Μάνσελ και συμπληρώνει ότι «οι όροι ενεργοποίησης της έκτακτης βοήθειας παραμένουν ασαφείς και ακόμη και σε περίπτωση εκταμίευσης κάποιου δανείου, θα χρειαστεί ομόφωνη απόφαση για να προχωρήσει». Ο Στ. Μάνσελ σημειώνει ότι «οι τελευταίες εξελίξεις πιθανότατα επαρκούν για να απομακρυνθεί ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος έλλειψης ρευστότητας στην Ελλάδα, δεν προσφέρουν όμως λύσεις απέναντι στους μεσο-μακροπρόθεσμους κινδύνους φερεγγυότητας που αντιμετωπίζουν οι πιο αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης» και προσθέτει: «Αν ο ρυθμός ανάπτυξης μείνει χαμηλός, η αποπληρωμή των χρεών είναι πιθανόν να μην ανταποκριθεί στις προβλέψεις των κυβερνήσεων και αυτό θα φέρει τα spreads της περιφέρειας στη δίνη του κυκλώνα».

Την ίδια στιγμή, ο Scott Mather, επικεφαλής διαχείρισης παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της «Pimco», εκτιμά ως αναποτελεσματικό το σχέδιο της ΕΕ για την Ελλάδα και εξηγεί ότι η εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελλάδα ως δανειοδότη έχει κλονιστεί. Τονίζει ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν έχουν διευκρινίσει πόσα χρήματα είναι διατεθειμένες να δώσουν για τη στήριξη της Ελλάδας και ισχυρίζεται ότι ενδέχεται να σημειωθεί μείωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της οικονομίας της Μεγ. Βρετανίας μέσα σε ένα χρόνο.

Ετοιμο δηλώνει το ΔΝΤ

Την ίδια στιγμή, χτες το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ συνήλθε σε «μια προγραμματισμένη ανεπίσημη συνάντηση για την ενημέρωση του εκτελεστικού συμβουλίου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα», που αποτελούν «κοινή πρακτική», σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του ΔΝΤ.

Ο Gerry Rice, αναπληρωτής διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, δήλωσε πως το ΔΝΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και είναι έτοιμο να παρέχει βοήθεια, αλλά δεν έχει λάβει σχετικό αίτημα από την Ελλάδα: «Παραμένουμε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αν μας το ζητήσουν οι ελληνικές αρχές. Δεν μας το έχουν ζητήσει». Σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα κοινός μηχανισμός διάσωσης ΕΕ - ΔΝΤ, ο G. Rice ανέφερε πως σε αυτή την περίπτωση το ΔΝΤ θα προχωρούσε σε συνομιλίες τόσο με τις ελληνικές όσο και με τις ευρωπαϊκές αρχές, δηλαδή τις κεντρικές τράπεζες των κρατών - μελών της ΕΕ και την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τη συνεδρίαση, στο ΔΝΤ εκτιμούν ότι η Ελλάδα δε θα προσέλθει στο Ταμείο, αλλά ότι θα τα καταφέρει μόνη της.

Να θυμίσουμε ότι την περασμένη Τρίτη, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, είχε δηλώσει πως αν η Ελλάδα ζητήσει στήριξη, «θα της παράσχουμε στήριξη όπως κάνουμε με όλα τα άλλα μέλη μας. Θα είναι ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, αποφασισμένο από το ΔΝΤ, όπως συμβαίνει με κάθε χώρα. Το ΔΝΤ θα καθορίσει τους όρους, όπως κάνουμε με κάθε χώρα».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Βαθαίνει η ελληνική εμπλοκή

Υπό ελληνική διοίκηση το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Ενα ακόμα βήμα στην ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο του Αφγανιστάν έγινε με την ανάληψη χτες και για τους επόμενους 6 μήνες της διοίκησης του αεροδρομίου της Καμπούλ από δύναμη 56 στελεχών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί μέρος της αναβάθμισης της ελληνικής συμμετοχής στις ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις που δρουν στη χώρα αυτή που ανακοινώθηκε λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ελληνικής παρουσίας στο Αφγανιστάν περιλαμβάνεται και η μετατροπή του εκεί ελληνικού τάγματος ειδικής σύνθεσης σε τάγμα εκπαίδευσης του αφγανικού στρατού. Στην επίσημη τελετή που διοργάνωσε το ΝΑΤΟ στο αεροδρόμιο της Καμπούλ παραβρέθηκε ο αρχηγός του ελληνικού ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Γιάννης Γιάγκος, ο οποίος επισκέφθηκε και το ελληνικό τάγμα που βρίσκεται στην αφγανική πρωτεύουσα, ενώ είχε συνάντηση και με τον Αμερικανό διοικητή της ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής δύναμης στρατηγό Μακ Κρίσταλ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οξυνση των ανταγωνισμών

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την οικονομία

Με σχόλιό του για την οικονομία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Οι αντιθέσεις που αναπτύσσονται εντός της ΕΕ, αλλά και ανάμεσα στην ΕΕ με το ΔΝΤ, έχουν σχέση με την όξυνση των ανταγωνισμών των κεφαλαίων που εκπροσωπούν. Πρόκειται για διαμάχη βιομηχάνων, τραπεζιτών, εφοπλιστών και μεγαλεμπόρων, αυτοί είναι οι κερδοσκόποι, αυτούς υπηρετεί η κυβέρνηση και όσοι τη στηρίζουν, με τον πόλεμο που εξαπέλυσαν κατά του λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ