Παρασκευή 2 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χωρίς ανάσα η αντιλαϊκή επέλαση

Χωρίς ανάσα συνεχίζεται και κλιμακώνεται η αντεργατική - αντιλαϊκή επέλαση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών με «σημαιοφόρο» την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό το φως της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που αποτυπώνεται και στους περιβόητους δείκτες της αγοράς που αξιοποιεί η κυβέρνηση για το σφαγιασμό του λαϊκού εισοδήματος και των δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση και οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της αστικής τάξης ήδη με «άλλοθι» την εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού προετοιμάζουν το έδαφος για την επιβολή νέων σαρωτικών ανατροπών που έρχονται να ξεθεμελιώσουν το σύνολο των εργατικών και ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων.

Οι παραπλανητικές κορόνες του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη βδομάδα, όπου ισχυρίστηκε ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο», αναφερόμενος στη συγκρότηση του «μηχανισμού δανειοδότησης» της ελληνικής οικονομίας από ΕΕ και ΔΝΤ, που θα μπει ...«εμπόδιο στους κερδοσκόπους», έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν. Χτες τα «σπρεντ» των ελληνικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο στις 352 μονάδες και οι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες σε ΕΕ και ΗΠΑ άρχισαν να αναφέρονται στην «ανάγκη» για επέκταση των αντιλαϊκών μέτρων ώστε να «επιτευχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα».

Τις εκτιμήσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των αγορών, που ζητούν περισσότερο αίμα, έσπευσε να χρησιμοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και σε συνέντευξή του στην «Ημερησία» σημείωσε ότι «τα υψηλά σπρεντ αντανακλούν την ανασφάλεια που δημιουργεί στους επενδυτές το υψηλό χρέος και το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας μας».

Εξάλλου ήδη τα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι τα «μέτρα και η προώθηση των αναδιαρθρώσεων θα ρίξουν τα επιτόκια» προκειμένου να προετοιμάσουν το κλίμα για την επιβολή τους. Τα πρώτα τροχιοδεικτικά πυρά φρόντισε να ρίξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ζητώντας την επίσπευση των αναδιαρθρώσεων κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου μέσα στη βδομάδα. Η κυβέρνηση μέσα στους επόμενους μήνες θα ψηφίσει 30 νομοσχέδια που θα επιφέρουν γενικευμένες αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό.

Καινούριο αντιδραστικό κύμα

Η ψήφιση των αντιδραστικών νομοσχεδίων όμως αποτελεί την αρχή του καινούριου αντιδραστικού κύματος. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ προσυπέγραψε το κοινό κείμενο των αποφάσεων των «27» για τη λήψη νέων σκληρών ταξικών μέτρων που θα ενισχύσουν την «ανταγωνιστικότητα» της ευρωπαϊκής οικονομίας, δηλαδή των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και θα εξασφαλίσουν τη «δημοσιονομική σταθερότητα», τα χειρότερα για τους εργαζομένους βρίσκονται μπροστά. Πλέον εκτός από πιστή εφαρμογή μιας σκληρής «δημοσιονομικής πολιτικής» οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών θα πρέπει να προωθούν και το αντιδραστικό πακέτο των μεταρρυθμίσεων, αφού η προώθηση των μέτρων σε χώρες που βρίσκονται υπό επιτήρηση θα γίνεται με γνώμονα και το επίπεδο της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Οπως έγραψε και χτες ο «Ρ», οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για επίσπευση «των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» βασίζονται σε απόρρητη έκθεση του πρώην επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Χ. Αλμούνια (νυν επιτρόπου για την Ανταγωνιστικότητα), που ξεθεμελιώνουν ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα και πλήττουν κυρίως τον ιδιωτικό τομέα.

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης υπάρχουν νέα πακέτα μέτρων. Δραστική μείωση των μισθών με περικοπή των επιδομάτων και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Απελευθέρωση των απολύσεων. Επέκταση των μορφών της εκ περιτροπής εργασίας με μείωση των εργάσιμων ημερών και ταυτόχρονη μείωση των μισθών. Αρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και περικοπή όλων των επιδομάτων που ξεπερνούν το ύψος του καθιερωμένου μισθού.

Οι συγκεκριμένες ανατροπές περιγράφονται στην «απόρρητη» έκθεση της Κομισιόν και του Αλμούνια και έχουν την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης, αφού πριν την κατάργηση της έκθεσης είχε προηγηθεί συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ στις αρχές Δεκέμβρη όπου είχε «κλειδώσει» το περιεχόμενό της.

Τα μέτρα λοιπόν είναι προαποφασισμένα και το επόμενο διάστημα με τον μπαμπούλα των «σπρεντ», του δημοσιονομικού ελλείμματος, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τα επιβάλει στο σύνολό τους. Ενισχύοντας ακριβώς αυτή τη γραμμή, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι «οι αγορές έχουν κανόνες. Δεν είχαμε ψευδαίσθηση ότι τα επιτόκια θα πέσουν άμεσα».

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στην «Ημερησία» προανήγγειλε το ξεπούλημα σε ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία, τονίζοντας ότι «σύντομα η κυβέρνηση ανακοινώνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων». Ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, θα ανοίξουν βάσει της αντεργατικής οδηγίας «Μπολκεστάιν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρατηγικός στόχος το τσάκισμα του λαού(2011-04-22 00:00:00.0)
Χαμένος ο λαός από τόκους και μέτρα(2010-04-14 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο να μπουν οι λαϊκές ανάγκες(2010-04-11 00:00:00.0)
Χέρι - χέρι με την ΕΕ(2009-09-16 00:00:00.0)
Επιταχύνετε για το Ασφαλιστικό(2007-04-26 00:00:00.0)
Λιτότητα έως το 2010....(2006-06-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ