Παρασκευή 2 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο στόχαστρο ο μηχανισμός της ΕΕ και στο βάθος ΔΝΤ

Εν μέσω ασίγαστων ανταγωνισμών, η ελληνική οικονομία βρέθηκε και χτες στο επίκεντρο σχολιασμών και αντεγκλήσεων, ενώ κεντρικό ρόλο στα σενάρια γύρω από το μέλλον της ελληνικής οικονομίας έπαιξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στον απόηχο των ενιαίων προτροπών εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ, αλλά και των αγορών προς την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα και να προετοιμάσει το έδαφος για νέα σκληρά μέτρα σε βάρος του λαού, χτες στο επίκεντρο βρέθηκε η κριτική απέναντι στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, με προτροπές για προσφυγή στο ΔΝΤ. Την ίδια στιγμή, έδιναν και έπαιρναν τα σενάρια για πιθανολογούμενη εμπλοκή του ΔΝΤ στην ελληνική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, η «Wall Street Journal» χαρακτηρίζει το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ ως μηχανισμό «χωρίς αξία» και επισημαίνει ότι οι περικοπές δαπανών είναι σταγόνα στον ωκεανό, σημειώνοντας ότι το καλύτερο θα ήταν να απευθυνθεί η Ελλάδα απευθείας στο ΔΝΤ.

«Το "πακέτο διάσωσης" ΕΕ - ΔΝΤ για την Ελλάδα κατάφερε να εκτονώσει τις πιέσεις, αλλά δεν προσφέρει μακροπρόθεσμες λύσεις», σχολιάζει σήμερα στο «Dow Jones Newswires» ο αναλυτής της «Citigroup Global Markets», Στίβεν Μάνσελ και συμπληρώνει ότι «οι όροι ενεργοποίησης της έκτακτης βοήθειας παραμένουν ασαφείς και ακόμη και σε περίπτωση εκταμίευσης κάποιου δανείου, θα χρειαστεί ομόφωνη απόφαση για να προχωρήσει». Ο Στ. Μάνσελ σημειώνει ότι «οι τελευταίες εξελίξεις πιθανότατα επαρκούν για να απομακρυνθεί ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος έλλειψης ρευστότητας στην Ελλάδα, δεν προσφέρουν όμως λύσεις απέναντι στους μεσο-μακροπρόθεσμους κινδύνους φερεγγυότητας που αντιμετωπίζουν οι πιο αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης» και προσθέτει: «Αν ο ρυθμός ανάπτυξης μείνει χαμηλός, η αποπληρωμή των χρεών είναι πιθανόν να μην ανταποκριθεί στις προβλέψεις των κυβερνήσεων και αυτό θα φέρει τα spreads της περιφέρειας στη δίνη του κυκλώνα».

Την ίδια στιγμή, ο Scott Mather, επικεφαλής διαχείρισης παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της «Pimco», εκτιμά ως αναποτελεσματικό το σχέδιο της ΕΕ για την Ελλάδα και εξηγεί ότι η εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελλάδα ως δανειοδότη έχει κλονιστεί. Τονίζει ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν έχουν διευκρινίσει πόσα χρήματα είναι διατεθειμένες να δώσουν για τη στήριξη της Ελλάδας και ισχυρίζεται ότι ενδέχεται να σημειωθεί μείωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της οικονομίας της Μεγ. Βρετανίας μέσα σε ένα χρόνο.

Ετοιμο δηλώνει το ΔΝΤ

Την ίδια στιγμή, χτες το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ συνήλθε σε «μια προγραμματισμένη ανεπίσημη συνάντηση για την ενημέρωση του εκτελεστικού συμβουλίου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα», που αποτελούν «κοινή πρακτική», σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του ΔΝΤ.

Ο Gerry Rice, αναπληρωτής διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, δήλωσε πως το ΔΝΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και είναι έτοιμο να παρέχει βοήθεια, αλλά δεν έχει λάβει σχετικό αίτημα από την Ελλάδα: «Παραμένουμε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αν μας το ζητήσουν οι ελληνικές αρχές. Δεν μας το έχουν ζητήσει». Σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα κοινός μηχανισμός διάσωσης ΕΕ - ΔΝΤ, ο G. Rice ανέφερε πως σε αυτή την περίπτωση το ΔΝΤ θα προχωρούσε σε συνομιλίες τόσο με τις ελληνικές όσο και με τις ευρωπαϊκές αρχές, δηλαδή τις κεντρικές τράπεζες των κρατών - μελών της ΕΕ και την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τη συνεδρίαση, στο ΔΝΤ εκτιμούν ότι η Ελλάδα δε θα προσέλθει στο Ταμείο, αλλά ότι θα τα καταφέρει μόνη της.

Να θυμίσουμε ότι την περασμένη Τρίτη, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, είχε δηλώσει πως αν η Ελλάδα ζητήσει στήριξη, «θα της παράσχουμε στήριξη όπως κάνουμε με όλα τα άλλα μέλη μας. Θα είναι ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, αποφασισμένο από το ΔΝΤ, όπως συμβαίνει με κάθε χώρα. Το ΔΝΤ θα καθορίσει τους όρους, όπως κάνουμε με κάθε χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ