Παρασκευή 2 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολλαπλή η καταπίεση σε όλο τον κόσμο

Η ανισοτιμία των γυναικών σε όλο τον κόσμο έχει πολλές εκφάνσεις σε όλα τα επίπεδα της ζωής. Σε όλες ανεξαιρέτως, παρά τις όποιες εθνικές ιδιομορφίες, η παγκόσμια τάση είναι η ανισοτιμία να βαθαίνει, ακόμα και όταν αυτή παίρνει το πρόσωπο της καπιταλιστικής «προόδου».

Oπως χαρακτηριστικά σημείωσε η Selam Gurkan, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Τουρκίας, «η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, τα ποσοστά εργασίας και ανεργίας, η βία, οι πόλεμοι κι η φτώχεια ενισχύουν την ανισότιμη θέση των γυναικών». «Το 2009 στην Τουρκία η γυναικεία ανεργία αυξήθηκε στο 14,3%. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες τα ποσοστά της γυναικείας ανεργίας αυξήθηκαν κατά 50,5%». Ταυτόχρονα, «ο αριθμός των αναλφάβητων γυναικών είναι 3,9 εκατ., ενώ ο αριθμός για τους άντρες είναι 986.000». Επίσης, ανέφερε ότι «και σε ζητήματα υγείας εκφράζεται η ανισοτιμία των γυναικών. Σύμφωνα με στοιχεία του 2008 διαγνώστηκαν και αναφέρθηκαν προβλήματα υγείας από άτομα 15 χρόνων και πάνω, τα οποία δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε προβλήματα υγείας».

«Οι συνθήκες εργασίας στους κλάδους της γεωργίας, των τροφίμων, της κλωστοϋφαντουργίας και της ζαχαροπλαστικής, όπου συγκεντρώνεται κυρίως η γυναίκεια εργασία, αποκαλύπτουν τη δεινή εργασιακή θέση των γυναικών. Οι γεωργικές εργασίες στη χώρα μας συγκεντρώνουν κυρίως γυναίκες εργαζόμενες και σε αυτό τον κλάδο παρατηρούνται πολλές αυθαιρεσίες. Δεν δουλεύουν με ωράριο, δουλεύουν από το ξημέρωμα μέχρι τη δύση του ηλίου και τα μεροκάματα είναι πολύ χαμηλά», πρόσθεσε.

«Παρά τις διαφορές ανάμεσα στις χώρες, η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των γυναικών, οι φυλετικές και ταξικές διακρίσεις υπάρχουν και εντείνονται ιδιαίτερα σε χώρες όπως το Ιράν», τόνισε η Azar Sepehr, εκ μέρους της ΚΕ του Κόμματος Tudeh. Αναφέρθηκε στην πολλαπλή καταπίεση των γυναικών από καταπιεστικά καθεστώτα, λέγοντας πως οι γυναίκες παλεύουν για βασικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην εργασία, στη μονογαμία, το δικαίωμα στη φύλαξη των παιδιών κ.ά.

Στους αγώνες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος και του Λιβανέζικου ΚΚ για τις ατομικές και κοινωνικές ελευθερίες των γυναικών στο Λίβανο αναφέρθηκε η αναπληρωματική ΓΓ της ΚΕ, Marie Nassif - Debs.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ