ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Απρίλη 2010
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ - ΤΡΙΚΑΛΑ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Μαχητικά συλλαλητήρια κατά της φοροληστείας

Από την κινητοποίηση στη Λάρισα
Από την κινητοποίηση στη Λάρισα
Με τη συμμετοχή εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων, σπουδαστών και συνταξιούχων πραγματοποιήθηκαν, χτες το απόγευμα, σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα, μαχητικά συλλαλητήρια κατά της φορολογικής επιδρομής της κυβέρνησης.

Τα συλλαλητήρια οργάνωσαν, από κοινού, οι τοπικές γραμματείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, για να καταδειχτεί η ανάγκη της κοινής αγωνιστικής δράσης όλων των λαϊκών στρωμάτων.

  • Στη Λάρισα, το συλλαλητήριο έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης με συμβολική παρουσία τρακτέρ. Στις ομιλία του ο Κ. Ριζούλης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, υπογράμμισε ότι η ΕΕ, η κυβέρνηση, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ., ως πιστοί υπηρέτες των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, κήρυξαν πόλεμο σε κάθε δικαίωμα των εργατοϋπαλλήλων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων κι επιχειρούν να εκφοβίσουν και να εκβιάσουν το λαό, για να προχωρήσουν τα προαποφασισμένα βάρβαρα, αντιλαϊκά μέτρα. Τόνισε ότι η απάντηση της εργατικής τάξης και του λαού χρειάζεται να είναι άμεση και σημείωσε ότι το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις των καιρών, πήρε απόφαση υπέρ της 48ωρης απεργίας που κήρυξε το ΠΑΜΕ για τις 21 και 22 Απρίλη.

Στην ομιλία του, εκ μέρους της ΠΑΣΥ, ο Ν. Μπαντόγιας επεσήμανε ότι το συνεπές αγωνιστικό αγροτικό κίνημα καταγγέλλει τα φορολογικά μέτρα και καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά σε κοινό μέτωπο πάλης με το ταξικό εργατικό κίνημα και τις αγωνιστικές δυνάμεις των αυτοαπασχολουμένων.

Εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ, μίλησε ο Σπ. Δεμίρης, υπογραμμίζοντας, με τη σειρά του, την ανάγκη συγκρότησης ενός κοινού αγωνιστικού, λαϊκού μετώπου που θα μάχεται κατά του μεγάλου κεφαλαίου και της πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης.

  • Στην Καρδίτσα το συλλαλητήριο έγινε στην κεντρική πλατεία και μίλησαν ο Ηλ. Μπόρλας από το ΠΑΜΕ, ο Β. Παπαλίτσας από την ΠΑΣΥ και η Αθανασία Αγγελάκη από το Συντονιστικό Σπουδαστών του ΤΕΙ. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους.
  • Στα Τρίκαλα εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, όπου μίλησε η Βάσω Μπακάση, στέλεχος του ΠΑΜΕ και στη συνέχεια έγινε πορεία στους δρόμους.
ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Απόλυση εργαζόμενης μητέρας με ειδικές ανάγκες

Στην απόλυση μητέρας με ειδικές ανάγκες, που μεγαλώνει μόνη της το ανήλικο παιδί της, μετά από 4 χρόνια συνεχούς εργασίας, προχώρησε ο Δήμος της Τρίπολης. Το θέμα έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Υγείας.

Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, η εργαζόμενη Ανδρομάχη Αποστόλου προσλήφθηκε το Σεπτέμβρη του 2005 στην Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Τρίπολης (ΔΕΥΑΤ), μέσω του 4ετούς προγράμματος επιδότησης Νέων Θέσεων Εργασίας. Ομως προσέφερε εργασία ανελλιπώς επί 4 συνεχή χρόνια, με πλήρες ωράριο, στο δημοτολόγιο του Δήμου Τρίπολης, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες. Αν και ήταν ενταγμένη σε πρόγραμμα πλήρους απασχόλησης δεν καταρτίστηκε σύμβαση εργασίας, όπως από την εργατική νομοθεσία είχε υποχρέωση ο εργοδότης να πράξει. Εφόσον δεν καταρτίστηκε σύμβαση, αυτοδίκαια η σχέση εργασίας μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου. Αν και στις 12/2/2009 στο ΔΣ της ΔΕΥΑΤ αποφασίστηκε να συνεχιστεί η εργασιακή σχέση της εργαζόμενης η απόφαση δεν υλοποιήθηκε και στις 4/9/2009 της απαγορεύτηκε να πάει στη δουλειά της στο Δήμο, με το... αιτιολογικό ότι είχε λήξει η σύμβασή της με τη ΔΕΥΑΤ! Ισχυρισμός παράνομος και καταχρηστικός, αφού τέτοια σύμβαση δεν είχε υπογραφεί ποτέ. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, πέντε εργαζόμενοι στο Δήμο Μεγαλόπολης που εργάστηκαν με το ίδιο πρόγραμμα, συνέχισαν να εργάζονται και μετά τη λήξη του προγράμματος με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς ποια μέτρα θα πάρουν προκειμένου να υπάρξει ίση μεταχείριση της εργαζόμενης με τους εργαζόμενους της Δημοτικής Επιχείρησης Μεγαλόπολης, για την προστασία του δικαιώματος των ΑμΕΑ στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για να σταματήσουν οι φορείς του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα να εφαρμόζουν και να επεκτείνουν τις βάρβαρες εργασιακές σχέσεις κ.ά.

Την απόλυση καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

ΝΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τα «ατυχήματα» στη «Νηρέας»

Με αφορμή το θάνατο του ιχθυολόγου στη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας «ΝΗΡΕΑΣ» στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, υπενθυμίζει πως στην ίδια επιχείρηση, στο νησί της Χίου, είχε τραυματιστεί σοβαρά στο θώρακα ο ναυτεργάτης του «Οινούσσαι ΙΙ», στις 23 Απρίλη 2009.

«Καλούμε το σωματείο των εργαζομένων της ιχθυοκαλλιέργειας ΝΗΡΕΑΣ», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «κάθε εργαζόμενο στην επιχείρηση, να εντείνουν την πάλη τους ενάντια σε αυτή την πολιτική. Σε συνθήκες κρίσης, η κατάσταση θα χειροτερέψει και τα προβλήματα θα οξυνθούν». Η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ καλεί όλους τους εργάτες του νησιού σε συμμετοχή στη 48ωρη απεργία που έχει προκηρύξει το ΠΑΜΕ. «Οι εργάτες καθημερινά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στη θάλασσα και την ξηρά». Επίσης, καλεί τους εργάτες να απαιτήσουν, ανάμεσα στα άλλα, την άμεση απόσυρση των επικίνδυνων πλοιαρίων και βαρκών και την αντικατάστασή τους με νέα πλεούμενα σύγχρονα και ασφαλή που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της δουλειάς, την εκπαίδευση του προσωπικού και να τους δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσουν τα απαραίτητα διπλώματα χωρίς να χάσουν τα δικαιώματά τους κλπ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συνεχίζουμε τους ταξικούς αγώνες

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας χαιρετίζει όλους του Λαρισαίους, τους εκατοντάδες συνδικαλιστές και ιδιαίτερα τους εργάτες και τις εργάτριες που παραβρέθηκαν στην πολιτική κηδεία και τίμησαν τον πρόεδρο του Κέντρου, Τάκη Τσιόγκα.

Και επισημαίνει: Διαβεβαιώνουμε την εργατική τάξη ότι θα συνεχίσουμε αταλάντευτα τους ταξικούς αγώνες έως την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, όπου ο πλούτος που παράγεται θα μοιράζεται σ' αυτούς που τον παράγουν.

Μέσα από τους σκληρούς ταξικούς αγώνες, μέσα από την μεγαλύτερη προσφορά μας και συμμετοχή μας για την επίτευξη αυτού του στόχου, θα τιμάμε τη μνήμη του Προέδρου μας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αύριο η συνέλευση

Σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή συνέλευση καλεί τους εργαζόμενους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η συνέλευση έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί και θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του συλλόγου (Αγ. Φιλοθέης 5Β) με θέματα: εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό και πρόγραμμα δράσης. Η επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση, κεφάλαιο είναι τόσο μεγάλη «που απαιτεί και ανάλογη απάντηση από την εργατική τάξη τόσο ως προς την έκταση, τις μορφές πάλης και τη διάρκεια της», υπογραμμίζει στο κάλεσμά του ο Σύλλογος.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΖΙΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποφασίζουν σήμερα

Να συμμετέχουν μαζικά στη γενική συνέλευση που οργανώνει σήμερα Σάββατο στις 4 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Τριαδίου, καλεί τους εργαζόμενους στο Καζίνο Θεσσαλονίκης το σωματείο εργαζομένων της επιχείρησης, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ. Στη Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι μαζικά και συλλογικά θα καθορίσουν τα παραπέρα αγωνιστικά τους βήματα, απέναντι στην εργοδοτική επίθεση που εκδηλώθηκε με τις απολύσεις τριών συναδέλφων τους και τις οποίες ζητούν άμεσα να ανακληθούν. Επίσης, κλιμακώνουν τον αγώνα τους ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία που επέβαλε η εργοδοσία σε συμφωνία με το εργοδοτικό σωματείο που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ.

Την Τετάρτη 14 Απρίλη στις 9 π.μ., οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, την ώρα που θα εκδικάζεται η αίτηση της εργοδοσίας με την οποία ζητείται να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες τους. Νέα συγκέντρωση προγραμματίζουν την Παρασκευή 16 Απρίλη στις 10 π.μ. έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας (Ανατολικός Τομέας), όπου έχει καθοριστεί να γίνει τριμερής συνάντηση για τις απολύσεις των τριών συναδέλφων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ