ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση Κληρίδη - Ντε Σότο

Συνεχίζεται η «κινητικότητα» στο κατοχικό καθεστώς -  Παραμένουν  οι επιχορηγήσεις από την Αγκυρα

Από παλιότερη συνάντηση Κληρίδη - Νενκτάς
Από παλιότερη συνάντηση Κληρίδη - Νενκτάς
Μισή ώρα κράτησε η κατ' ιδίαν συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, την οποία είχε ζητήσει ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Η συνάντηση έγινε στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν ο Πρόεδρος Κληρίδης και η κυπριακή αντιπροσωπεία.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η έντονη «κινητικότητα» στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς. Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης στα κατεχόμενα Μουσταφά Ακιντζί, επιρρίπτει ευθύνες για το κατάντημα του ψευδοκράτους στον κατοχικό ηγέτη Ρ. Ντενκτάς, σε όλες τις προηγούμενες ψευδοκυβερνήσεις και στην Τουρκία, λέγοντας ότι το σύστημα «διακυβέρνησης» στα κατεχόμενα οδήγησε χώρες της Λατινικής Αμερικής σε δικτατορίες. Οπως έγραφαν χτες οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες «Μπιρλίκ» και«Ορτάμ» - δυο εφημερίδες, που υποστηρίζουν τα κόμματα που συμμετέχουν στη λεγόμενη «κυβέρνηση συνασπισμού» του κατοχικού καθεστώτος - ο Μ. Ακιντζί, το κόμμα του οποίου συμμετέχει στην ψευδοκυβέρνηση, σχολίασε τις προσπάθειες για τη διάλυση του λεγόμενου «κυβερνητικού συνασπισμού» και κάλεσε όλους να υποβάλουν παραίτηση, ακόμα και τον Ραούφ Ντενκτάς. Ο Μ. Ακιντζί μίλησε για νέα προσφυγή στην «ετυμηγορία του λαού», όπως είπε, προσθέτοντας ότι ο «λαός δεν είναι ευχαριστημένος από τον πρόεδρό του».

Οπως δήλωσε ο Μ. Ακιντζί, το σημείο όπου έφθασε το ψευδοκράτος «είναι η συσσώρευση των λαθών που έχουν γίνει στα 26 χρόνια και δεν είναι ορθό», όπως είπε, «να αναζητηθούν ευθύνες από την "κυβέρνηση" που ανέλαβε τα ηνία πριν από ενάμιση χρόνο». Ο Μ. Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι επιδιώκουν μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η «Μπιρλίκ», εκφραστικό όργανο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου, στην πρώτη της είδηση αναφέρεται στις χτεσινές δηλώσεις του ψευτοπρωθυπουργού Ερογλου, μετά τη συνεδρίση της πολιτικής επιτροπής του κόμματος, ότι «τα όνειρα αυτών που επιδιώκουν την κατάρρευση του κόμματος δε θα πραγματοποιηθούν».

Παρέμβαση Ετσεβίτ

Η Αγκυρα πρέπει να ελέγχει αν οι επιχορηγήσεις της στα κατεχόμενα χρησιμοποιούνται όπως προβλέπεται, δήλωσε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με το αν η Αγκυρα θα χορηγήσει το ποσό που χρειάζεται η τουρκοκυπριακή διοίκηση για να καλύψει τα χρέη της μέχρι τον Αύγουστο, ο Μπ. Ετσεβίτ σημείωσε ότι «η Τουρκία πάντα χορηγεί χρήματα στην "ΤΔΒΚ" αλλά πρέπει να ελέγχουμε αν τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται όπως προβλέπεται». Αναφερόμενος στην πρόσφατη οικονομική κρίση στα κατεχόμενα, ο Μπ. Ετσεβίτ σημείωσε ότι η οικονομική διαχείριση της «ΤΔΒΚ» είναι «ανεύθυνη και αναποτελεσματική».

«Η οικονομική κρίση έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να στηρίξει την οικονομία της "ΤΔΒΚ"», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντενκτάς περί «αλλαγής του πολιτεύματος της "ΤΔΒΚ"», ο Μπ. Ετσεβίτ είπε ότι το ισχύον πολίτευμα είναι κατάλληλο για τα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χουριέτ», σε χτεσινό δημοσίευμά της, αναφέρει ότι η Αγκυρα, σε συνεννόηση με τον Ρ. Ντενκτάς, για να επιταχύνει την παραίτηση του λεγόμενου «πρωθυπουργού» των κατεχόμενων Ντερβίς Ερογλου και της «κυβέρνησής» του, αποφάσισε να μη χορηγήσει τα 20 τρισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (33,3 εκατομμύρια δολάρια), που χρειάζεται η «κυβέρνηση» Ερογλου στις αρχές Αυγούστου.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ανεπίτρεπτη η παρέμβαση στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας

Την ανεπίτρεπτη παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, η οποία, με τη στάση της, επιδιώκει την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας αυτής, καταδικάζουν, μέσα από Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Λιάνα Κανέλλη.

«Πλήρως υποταγμένη στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, η ελληνική κυβέρνηση επεμβαίνει ωμά και απροσχημάτιστα στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις μιας κυρίαρχης χώρας, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (ΟΔΓ)», τονίζουν οι βουλευτές του Κόμματος. Επισημαίνουν ότι, όπως προκύπτει από δηλώσεις στον Τύπο του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, η ελληνική κυβέρνηση αυτοανακηρύσσεται σε κριτή μιας καθαρά εσωτερικής υπόθεσης, δηλαδή στις συνταγματικές μεταβολές στη Γιουγκοσλαβία. Επιπλέον, σαν μην έφθανε αυτό, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, συντάσσεται με κάποιες από τις πολιτικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας, επιδιώκοντας την ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης και αντικατάστασή της από άλλη, αρεστή στους Αμερικανούς, στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου:

  • Κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να επεμβαίνει στα εσωτερικά της ΟΔΓ;
  • Θα επανεξετάσει την πολιτική της η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα και θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες και διαδικασίες για την παρέμβασή της στους οργανισμούς που συμμετέχει η χώρα μας (ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και στα άλλα διεθνή φόρα), προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτροπή οποιασδήποτε ξένης παρέμβασης στις εσωτερικές εξελίξεις μιας κυρίαρχης χώρας, όπως η ΟΔΓ;
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Σωτήρας» του θεσσαλικού κάμπου

Υπέρ της ταχείας προώθησης και ολοκλήρωσης της εκτροπής του Αχελώου, του φράγματος της Συκιάς και του υδροηλεκτρικού σταθμού, τάχθηκε ο Κ. Καραμανλής, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Φράγμα Συκιάς και στην είσοδο της σήραγγας εκτροπής του Αχελώου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σε εμφάνιση «σωτήρα του θεσσαλικού κάμπου» και «φίλου των αγροτών», χαρακτήρισε το έργο αναγκαίο για την ύδρευση και την άρδευση της Θεσσαλίας και τόνισε ότι πρέπει να προωθηθεί με γρήγορους ρυθμούς, διαφορετικά «οι συνέπειες θα είναι δραματικές». Παράλληλα, άσκησε την κριτική στην κυβέρνηση από τη γνωστή θέση περί καθυστέρησης και προχειρότητας αυτών των έργων, πράγμα που οδηγεί σε διαρκείς αναθεωρήσεις μελετών και σε διπλασιασμό του κόστους και του χρόνου κατασκευής τους. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στην προσπάθειά της να αποκρύψει τις ευθύνες της προωθεί «την εμφυλιοπολεμική διαμάχη ανάμεσα στους κατοίκους της ευρύτερης Δυτικής Ελλάδας, σε ό,τι αφορά την κατανομή των υδάτινων πόρων».

Στο μεταξύ ανακοινώθηκαν χθες, στο πλαίσιο των οργανωτικών αλλαγών που έχουν αποφασιστεί στο έκτακτο συνέδριο, οι αποφάσεις του Κ. Καραμανλή για τις αλλαγές στις Γραμματείες του κόμματος. Ετσι, γραμματέας στη Γραμματεία Οργανωτικού ορίζεται ο Αγγ. Μοσχονάς, στη Γραμματεία Συνδικαλιστικού ο Λ. Ζαγορίτης, Αυτοδιοίκησης ο Παν. Γιαννόπουλος, Γυναικείων Θεμάτων η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, Παραγωγικών Τομέων ο Δημ. Τζίφας, τέως βουλευτών και πολιτευτών ο Λ. Παπαγεωργόπουλος. Συντονιστής του προγράμματος του προέδρου της ΝΔ ορίζεται ο Γ. Φωτεινόπουλος. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες θεματικές Γραμματείες, που θα έχουν ως αποστολή την υποστήριξη των τομέων και οι οποίες θα στελεχωθούν κυρίως από επιστήμονες.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Θέσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Ενα μικρό «παραθυράκι» ανοίγει για την εξέλιξη των διοικητικών δικαστών στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και ίσως αρχίσει να «λιώνει ο πάγος» στις σχέσεις των διοικητικών δικαστών και των συμβούλων Επικρατείας.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με αφορμή την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, συνεχίζει μεν να αντιτίθεται στην είσοδο διοικητικών δικαστών στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, ωστόσο έκρινε ότι σε περίπτωση που η αναθεωρητική Βουλή ταχθεί υπέρ της εξέλιξης των διοικητικών δικαστών, τότε θα πρέπει να καθοριστεί ένα μικρό ποσοστό που θα φθάνει μέχρι την τριτοβάθμια διοικητική δικαιοσύνη. Μάλιστα, η πλειοψηφία υποστήριξε ότι ο περιορισμός πρέπει να οριστεί στο 1/6 των οργανικών θέσεων των παρέδρων.

Παράλληλα, οι δικαστές του ΣτΕ είναι αντίθετοι με την καθιέρωση εκλεκτορικού σώματος που θα εκλέγει την ηγεσία του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου.

Το θέμα της εξέλιξης των διοικητικών δικαστών αποτελεί σημείο τριβής εδώ και πάρα πολλά χρόνια στις σχέσεις διοικητικών δικαστηρίων και του ΣτΕ.

Για την επιλογή της ηγεσίας του ΣτΕ οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου ομόφωνα τάχθηκαν κατά του διευρυμένου εκλεκτορικού σώματος, θέση που υποστηρίζουν διάφοροι φορείς και κόμματα, μεταξύ των οποίων και το ΚΚΕ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία ότι η ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων πρέπει να εκλέγεται από την Ολομέλεια των οικείων δικαστηρίων με μυστική ψηφοφορία και μόνο ο πρόεδρος να επιλέγεται από το υπουργικό συμβούλιο μεταξύ των αντιπροέδρων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ομόφωνη θέση ότι η θητεία του προέδρου δεν πρέπει να ξεπερνά τα πέντε χρόνια.

Οι υπόλοιπες προτάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για την αναθεώρηση του Συντάγματος έχουν ως εξής:

- Ομόφωνο «όχι» στις προτάσεις για ενιαίο δικαστικό συμβούλιο αρμόδιο για όλους τους κλάδους της δικαιοσύνης, με τη συμμετοχή προσώπων που δεν έχουν δικαστική ιδιότητα.

- Ομόφωνα τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής δικαστικών υπαλλήλων στα υπηρεσιακά τους συμβούλια, αλλά η πλειοψηφία να είναι δικαστικοί λειτουργοί.

- Για τη δικαιοδοσία των διοικητικών και πολιτικών δικαστηρίων, κατά πλειοψηφία έκρινε ότι ο κοινός νομοθέτης μπορεί να αναθέτει -σε ειδικές περιπτώσεις- την εκδίκαση κατηγοριών ιδιωτικών διαφορών στα διοικητικά δικαστήρια και αντιστρόφως.

- Για το πρόβλημα της μη συμμόρφωσης της Διοίκησης στις δικαστικές αποφάσεις, ομόφωνα αποφάσισε ότι πρέπει να αναδιατυπωθεί το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, ώστε να μπορούν να επιβληθούν διοικητικά μέτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ