ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστικά
Ασάφειες και συγχύσεις

«Τι θα "παράγει" τελικά, το "Τμήμα Επιστημών της Τέχνης" του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εικαστικούς καλλιτέχνες "δημιουργούς των πλαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών" ή θεωρητικούς της τέχνης, ιστορικούς, συμβούλους γκαλερί, στελέχη διοίκησης μουσείων..; Ποια κατεύθυνση θα έχει σπουδάσει σε σωστή επιστημονική βάση, ο απόφοιτος αυτού του τμήματος; Τι πτυχίο θα του απονεμηθεί;». Τα παραπάνω ερωτήματα θέτει σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ). Αφορμή, η εξαγγελία της ίδρυσης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων «Τμήματος Επιστημών της Τέχνης», το οποίο προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία τον προσεχή Σεπτέμβρη. Οι σπουδαστές του τμήματος αυτού θα εισαχθούν μέσα από τις γενικές εξετάσεις, που διενεργούνται σε πανελλήνια κλίμακα.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες και το σκεπτικό των ιθυνόντων, που προωθούν τη συγκρότηση του εν λόγω τμήματος, οι μελλοντικοί πτυχιούχοι του θα μπορούν να απασχολούνται ως Ιστορικοί τέχνης, ως στελέχη διοίκησης μουσείων, ως σύμβουλοι σε γκαλερί, ως καθηγητές εικαστικών τεχνών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ως... «δημιουργοί των πλαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών του 21ου αιώνα».

Ως προς τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, το ΕΕΤΕ επισημαίνει ότι «η εισαγωγή φοιτητών στα τμήματα των Καλών Τεχνών ακολουθεί μια διαδικασία ειδικών εξετάσεων... Δεν είναι δυνατόν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να δίνει πτυχίο ισότιμο και αντίστοιχο των Σχολών Καλών Τεχνών με διαφορετική διαδικασία... Δεν είναι δυνατόν με 4 εξάμηνα υποχρεωτικής φοίτησης σε εργαστηριακή σπουδή των τομέων ζωγραφικής, γλυπτικής ή χαρακτικής, ο φοιτητής να αποκτά πτυχίο καλλιτέχνη, ισότιμο και αντίστοιχο με αυτό των Σχολών Καλών Τεχνών, στις οποίες η φοίτηση είναι 10 εξάμηνα» .

Η ίδρυση του νέου τμήματος, εκτιμά το Επιμελητήριο ότι «θα δημιουργήσει νέα προβλήματα με τις ασάφειες και τις συγχύσεις που διατυπώνονται, επισημαίνοντας ότι «Τέχνη μπορούν να διδάσκουν μόνο οι καλλιτέχνες».

«Εάν στους στόχους του νέου τμήματος είναι η μόρφωση Εικαστικών Καλλιτεχνών και Δημιουργών Εφαρμοσμένων Τεχνών, τότε η εισαγωγή των σπουδαστών θα πρέπει να γίνεται από ειδικές εξετάσεις (ΑΣΚΤ ή Τμήμα Εικαστικών ΑΠΘ) και θα πρέπει να ξαναθεσμοθετηθεί το περιεχόμενο του τμήματος αυτού, ώστε το πρόγραμμά του να έχει επαρκώς εργαστηριακή καλλιτεχνική εκπαίδευση και πολύ περισσότερες ώρες σχεδίου και χρώματος...».

«Η όλη πρόταση όπως διατυπώνεται», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΕΤΕ, « είναι ένα συνονθύλευμα σκέψεων χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τι απαιτείται για μια βασική καλλιτεχνική ή θεωρητική εκπαίδευση ».

Στην Ηπειρο με πολυφωνικά τραγούδια

Με πολυφωνικά τραγούδια του έρωτα και της αγάπης ξεκίνησε χτες από το Γεφύρι του Αώου, στην Κόνιτσα, η 2η Συνάντηση Πολυφωνικού Τραγουδιού. Η συνάντηση, που σήμερα (9μμ) συνεχίζεται με μεγάλη συναυλία στο Δελβινάκι, θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Κυριακή και οι εκδηλώσεις της αγκαλιάζουν σχεδόν το σύνολο της παραμεθόριας Ηπείρου. Ενεργοποιώντας, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές «στη διαδρομή της το σύνολο των περιοχών, όπου επιβιώνει το πολυφωνικό τραγούδι, είτε ως ζωντανό μέσο έκφρασης, είτε ως συλλογική μνήμη». Περιοχές όπως το ορεινό Πληκάτι, το Δελβινάκι, τα Κτίσματα, ο Ανω Παρακάλαμος, η Λαγκάβιτας, οι Φιλιάτες κ.ά.

Συμμετέχουν πολυφωνικά σχήματα και όμιλοι από την Ηπειρο, την Αλβανία, την Κάτω Ιταλία και τη Σερβία, όπως το γνωστό Πολυφωνικό των Κτισμάτων, οι Γέροντες του Παρακάλαμου, οι νέοι του «Πολύφωνου» και της «Χαονίας», τα βορειοηπειρώτικα πολυφωνικά της Χειμάρας, της Σωτήρας, του Ανω Πωγωνίου, οι αλβανόφωνοι «Νέοι του Αργυρόκαστρου», ο τόσκικος όμιλος της Πρεμετής, οι βλαχόφωνοι από το Αντόν Πότσι, οι ελληνόφωνοι γέροντες του Κοριλιάνο από την Γκέτσια Σελεντίνα.

Στο πλαίσιο της Συνάντησης προβάλλονται και κινηματογραφικές ταινίες, με άμεση ή έμμεση αναφορά στο πολυφωνικό τραγούδι και την παραμεθόρια Ηπειρο. Μεταξύ άλλων, θα προβληθούν δύο ντοκιμαντέρ για το πολυφωνικό τραγούδι των Π. Καρκανεβάτου και Αντ. Τσάβαλου. Παράλληλα, πραγματοποιούνται θεματικές εκδηλώσεις, αναφερόμενες στα πολυφωνικά τραγούδια του γάμου, της ξενιτιάς, της αγροτικής και κτηνοτροφικής ζωής, στα ιστορικά και τις παραλογές. Επίσης, εκδρομές γνωριμίας και περιήγησης στην παραμεθόρια Ηπειρο, με ελεύθερη κατασκήνωση σε ξωκλήσια και φαράγγια. Τη συνάντηση διοργανώνει η μη κερδοσκοπική εταιρία «Απειρος» σε συνεργασία με τις Νομαρχίες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και Δήμους της περιοχής.

Ενθουσίασαν τα «35 μουσικά βήματα»

Με έναν χρυσό κι έναν διπλά πλατινένιο δίσκο, αλλά κυρίως με την αγάπη των Κυπρίων φίλων των τραγουδιών του, επέστρεψε ο Δημήτρης Μητροπάνος από την Κύπρο. Ο λαϊκός ερμηνευτής παρουσίασε τα «35 μουσικά βήματα» σε δύο συναυλίες που έδωσε στις 27 και 28 του Ιούλη, στη Λεμεσό και τη Λευκωσία, αντίστοιχα. Το Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού, που φιλοξένησε την πρώτη συναυλία, είχε ξεχωριστή σημασία για τον Δ. Μητροπάνο, αφού εκεί το 1966 είχε κάνει την πρώτη του συναυλιακή εμφάνιση, ερμηνεύοντας δίπλα στον Μ. Θεοδωράκη το «Αξιον Εστί» και τη «Ρωμιοσύνη». Η δεύτερη συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Στάδιο Λευκωσίας, στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Αγίου Δομετίου. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε για το γεγονός, ο Δ. Μητροπάνος και οι διοργανωτές μίλησαν για τις συναυλίες, ενώ οι εκπρόσωποι της «Minos-Emi» Κύπρου απένειμαν στον ερμηνευτή χρυσό δίσκο για το «Εντελβάις» (σε μουσική Μ. Τόκα και στίχους Αλκ. Αλκαίου) και διπλά πλατινένιο για το δίσκο «Στου αιώνα την παράγκα» (σε μουσική Θ. Μικρούτσικου). Ενθουσιασμός και ατέλειωτο γλέντι ήταν ο κοινός παρονομαστής των δύο συναυλιών, στη διάρκεια των οποίων το κοινό συνόδεψε τραγουδώντας τον ερμηνευτή και γιορτάζοντας μαζί του τα 35 χρόνια του στο τραγούδι.

Συνεχίζοντας τη συναυλιακή του διαδρομή ο Δ. Μητροπάνος, συνοδευόμενος από τους Νίκο Κουρουπάκη και Στέλλα Χροναίου, θα εμφανιστεί: Στο Φεστιβάλ Σάννης-Χαλκιδικής (14/8), στα Φηρά Σαντορίνης (16/8), στην παραλία Αλεποχωρίου Μεγάρων (19/8), στην πλαζ Ναυπάκτου (21/8) και στη Φλώρινα (26/8).

Ο «Καραγκιόζης» στη σκηνή

Ενα έργο που συνδέει τη λαϊκή παράδοση με τη σύγχρονη ιστορία της χώρας, αποτελεί τη δεύτερη παραγωγή του ΚΘΒΕ για το φετινό καλοκαίρι. Ο «Καραγκιόζης ο μέγας» του Φώτου Πολίτη ζωντανεύει για πρώτη φορά στη σκηνή από το ΚΘΒΕ και ανέβηκε, χθες, στο Θέατρο Κήπου. Η παράσταση θα παιχτεί μέχρι και αύριο και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Ο Γιάννης Ρήγας στη διασκευή του έργου και τη σκηνοθεσία της παράστασης μεταφέρει τη γνώριμη φιγούρα του Καραγκιόζη από τον μπερντέ στη σκηνή του θεάτρου, κρατώντας αναλλοίωτο το πνεύμα του Φώτου Πολίτη, ο οποίος ασκεί έντονη κριτική στην εξουσία, στους πολιτικούς και στην κοινωνία της εποχής του. Τα σκηνικά είναι του Γιάννη Κατρανίτσα, τα κοστούμια του Χρήστου Μπρούφα, η μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη, οι χορογραφίες της Αναστασίας Θεοφανίδου και οι μάσκες της Δέσποινας Ντάνη.

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Τάσος Παλατζίδης, Χάρης Τσιτσάκης, Φούλης Μπουντούρογλου, Αλέξανδρος Μούκανος, Στέλλα Καζάζη, Δήμος Κουτρούλης, Γιώργος Σφυρίδης, Χρήστος Νίνης, Ελένη Μακίσογλου, Κώστας Χαλκιάς, κ.ά.

Ο Φώτος Πολίτης έγραψε τον «Καραγκιόζη τον μέγα» το 1924, χρονιά σημαδιακή για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, καθώς ήταν έντονος ο απόηχος της Μικρασιατικής καταστροφής. Με σαφείς αιχμές στην πολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας, ο συγγραφέας σατιρίζει την ανάγκη για πρόοδο, που διαστρεβλώνεται από τους υπεύθυνους της εξουσίας.

Η ιστορική παράσταση της τραγωδίας του Αισχύλου «Πέρσες» του «Θεάτρου Τέχνης» παρουσιάζεται, σήμερα, στην Κρήτη στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου. Πρόκειται για αναβίωση της ιστορικής παράστασης του 1965, σε μετάφραση Π. Μουλλά, σκηνοθεσία Κ. Κουν, σκηνικά - κοστούμια Γ. Τσαρούχη, μουσική Γ. Χρήστου. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι των Γ. Λαζάνη - Μ. Κουγιουμτζή, η κίνηση της Μαρίας Κυνηγού - Φλάμπουρα. Ερμηνεύουν: Ρένη Πιττακή, Παντελής Παπαδόπουλος, Χρήστος Καλαβρούζος, Γιάννης Καρατζογιάννης, Θόδωρος Γράμψας, κ.ά.

«Η σιωπηλή μουσική, η ηχερή μοναξιά

«Η σιωπηλή μουσική, η ηχερή μοναξιά», τιτλοφορείται το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν η σοπράνο Αννα Παρλαπάνου, η πιανίστα Νέλλη Σεμιτέκολο και ο κιθαρίστας Κώστας Γρηγορέας, σήμερα (9.15 μ.μ.), στη Ρεματιά Χαλανδρίου. Ερμηνεύουν τραγούδια από τον «Μεγάλο Ερωτικό» του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και τραγούδια του αξέχαστου συνθέτη, σε ποίηση Νίκου Γκάτσου. Επίσης τους κύκλους «Μυθιστόρημα» και «Επιφάνεια» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, καθώς και τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου και του Σταύρου Ξαρχάκου. Ποιήματα του Γ. Σεφέρη θα διαβάσει ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός.

Το Σύνταγμα του Ρήγα στα σερβικά

Τα επαναστατικά κείμενα του Ρήγα Βελεστινλή (Επαναστατική Προκήρυξη, Δίκαια του Ανθρώπου, Σύνταγμα) μεταφράστηκαν στα σερβικά από τον Μίροσλαβ Βούκελιτς, κλασικό φιλόλογο και εκδόθηκαν σε δίγλωσση μορφή (ελληνικά - σερβικά) αυτό το μήνα στο Βελιγράδι από την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών - Βελεστίνου - Ρήγα, σε συνεργασία με το Βαλκανιολογικό Ινστιτούτο της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.

Η έκδοση περιλαμβάνει επιπλέον προλογικά κείμενα του προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών - Βελεστίνου - Ρήγα Δημήτρη Καραμπερόπουλου για τη ζωή και το έργο του Ρήγα. Η έκδοση του Συντάγματος του Ρήγα στα σερβικά είναι η τρίτη κατά σειρά, μετά τα βουλγαρικά και ρουμανικά. Μέχρι το φθινόπωρο θα εκδοθεί και στα ιταλικά, ισπανικά και αγγλικά, ενώ ετοιμάζεται αντίστοιχη έκδοση του Συντάγματος του Ρήγα στα γερμανικά, γαλλικά και ρωσικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ