Τετάρτη 2 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «Καραγκιόζης» στη σκηνή

Ενα έργο που συνδέει τη λαϊκή παράδοση με τη σύγχρονη ιστορία της χώρας, αποτελεί τη δεύτερη παραγωγή του ΚΘΒΕ για το φετινό καλοκαίρι. Ο «Καραγκιόζης ο μέγας» του Φώτου Πολίτη ζωντανεύει για πρώτη φορά στη σκηνή από το ΚΘΒΕ και ανέβηκε, χθες, στο Θέατρο Κήπου. Η παράσταση θα παιχτεί μέχρι και αύριο και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Ο Γιάννης Ρήγας στη διασκευή του έργου και τη σκηνοθεσία της παράστασης μεταφέρει τη γνώριμη φιγούρα του Καραγκιόζη από τον μπερντέ στη σκηνή του θεάτρου, κρατώντας αναλλοίωτο το πνεύμα του Φώτου Πολίτη, ο οποίος ασκεί έντονη κριτική στην εξουσία, στους πολιτικούς και στην κοινωνία της εποχής του. Τα σκηνικά είναι του Γιάννη Κατρανίτσα, τα κοστούμια του Χρήστου Μπρούφα, η μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη, οι χορογραφίες της Αναστασίας Θεοφανίδου και οι μάσκες της Δέσποινας Ντάνη.

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Τάσος Παλατζίδης, Χάρης Τσιτσάκης, Φούλης Μπουντούρογλου, Αλέξανδρος Μούκανος, Στέλλα Καζάζη, Δήμος Κουτρούλης, Γιώργος Σφυρίδης, Χρήστος Νίνης, Ελένη Μακίσογλου, Κώστας Χαλκιάς, κ.ά.

Ο Φώτος Πολίτης έγραψε τον «Καραγκιόζη τον μέγα» το 1924, χρονιά σημαδιακή για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, καθώς ήταν έντονος ο απόηχος της Μικρασιατικής καταστροφής. Με σαφείς αιχμές στην πολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας, ο συγγραφέας σατιρίζει την ανάγκη για πρόοδο, που διαστρεβλώνεται από τους υπεύθυνους της εξουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ