ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Κάηκαν» 2.000 στρέμματα

Πάνω από 2.000 στρέμματα καλλιέργειας καλαμποκιού «έκαψε» ο καύσωνας, που σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες, σε χωριά του Δήμου Κοιλάδας Λάρισας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις το μέγεθος των ζημιών «αγγίζει» το 100%. Οσον αφορά τις καλλιέργειες που υπέστησαν μικρότερης έκτασης ζημιές, η παραγωγή θα είναι κατά πολύ μειωμένη, καθώς ο καύσωνας «χτύπησε» σε περίοδο δεσίματος του καρπού.

Οι πληγέντες αγρότες απαιτούν από την κυβέρνηση να γίνουν άμεσα από τον ΕΛΓΑ, γρήγορες και δίκαιες εκτιμήσεις των ζημιών και να τους καταβάλει αποζημιώσεις για να καλύψουν το χαμένο εισόδημά τους.

ΕΤΒΑ - ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Σε ιδιώτες μέχρι το τέλος του χρόνου

Εως το τέλος του έτους με αρχές του επόμενου, η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεμπερδέψει, τόσο με την ΕΤΒΑ, όσο και με τα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, παραδίδοντάς τα σε ιδιώτες.

Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή σύσκεψη του έγινε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με τη συμμετοχή των υπουργών Γ. Παπαντωνίου και Ν. Χριστοδουλάκη, του υφυπουργού Εργασίας Χ. Πρωτόπαππα και του διοικητή του ΕΤΒΑ Γ. Κασμά. Σε μία δεύτερη σύσκεψη αμέσως μετά, με τη συμμετοχή των Παπαντωνίου, Χριστοδουλάκη και με τη συμμετοχή αυτή τη φορά του υφυπουργού Οικονομικών Α. Φωτιάδη, συζητήθηκε η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και η «απελευθέρωση» - η παράδοση δηλαδή στο ιδιωτικό κεφάλαιο - της αγοράς ηλεκτρικής ενεργείας.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ πρόκειται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, ενώ η διαδικασία εξεύρεσης ιδιώτη για την παράδοση των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά ξεκινά από σήμερα, με χρονικό ορίζοντα το τέλος του έτους με αρχές του επόμενου. Για να φτάσει στο σημερινό σημείο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διέθεσε περίπου 1 τρισ. δραχμές για να «εξυγιάνει» το χαρτοφυλάκιο ΕΤΒΑ, ενώ στη συνέχεια διέθεσε ένα πρώτο 25% των μετοχών της στο Χρηματιστήριο. Το επόμενο βήμα είναι η πλήρης ιδιωτικοποίησή της με τη διάθεση στους ιδιώτες πλειοψηφικού πακέτου μετοχών. Οι τελευταίοι βάζουν χέρι και στις βιομηχανικές περιοχές (ΒΙΠΕ) ιδιοκτησίας ΕΤΒΑ, καθώς η διοίκηση της τελευταίας, στην πρόσφατη γενική συνέλευση, ανακοίνωσε τη δημιουργία θυγατρικής εταιρίας ακινήτων, στον έλεγχο της οποίας θα περάσουν οι ΒΙΠΕ.

Οσο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία ελέγχονται σήμερα κατά 51% από την ΕΤΒΑ, ενώ το 49% των μετοχών έχει περάσει στους εργαζόμενους, και μετά την προδιαγεγραμμένη αποτυχία των προηγούμενων σχημάτων διοίκησης, η κυβέρνηση αποφάσισε να περάσει σε ...πιο δυναμικές λύσεις, αυτές της ιδιωτικοποίησης, με σαρωτικές, μάλιστα, απολύσεις προσωπικού, ώστε τα ναυπηγεία να γίνουν ελκυστικά στους ιδιώτες, καθώς και με σφοδρή επίθεση και χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Από τους 1.900 που εργάζονται σήμερα στα ναυπηγεία, πρόκειται να απολυθούν περίπου 800 με τη μορφή της ...οικειοθελούς αποχώρησης, λύση στην οποία συναινεί, μάλιστα, και η ελεγχόμενη από την κυβέρνηση, πλειοψηφία της διοίκησης των εργαζομένων. Οι υποψήφιοι ιδιώτες αγοραστές πρόκειται να λάβουν και «προίκα», συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στα ναυπηγεία και σε ιδιώτες, αλλά και με το Πολεμικό Ναυτικό για την κατασκευή πλοίων.

ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ
Και Εθνική - Εμπορική στο σχέδιο στήριξης;

Ευρύτερες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της στήριξης του Χρηματιστηρίου κατά την προεκλογική περίοδο από εταιρίες και τράπεζες που ελέγχονται από το δημόσιο, καθώς πληθαίνουν οι κατηγορίες για εμπλοκή και άλλων τραπεζών (Εθνική και Εμπορική).

Ο πρώην αρχηγός της ΝΔ Μ. Εβερτ μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε πριν μια βδομάδα, με αφορμή τις δραστηριότητες της κρατικής ΔΕΚΑ ΑΕ και την παρέμβασή της στο ΧΑΑ στο χρονικό διάστημα πριν τις εκλογές της 9ης Απριλίου, χτες επανήλθε με συμπληρωματική αναφορά που υπέβαλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ι. Σακελλάκο. Με τη γραπτή αναφορά ο Μ. Εβερτ ζητάει να ελεγχθούν οι δραστηριότητες των τραπεζών που ελέγχονται από το δημόσιο (Εθνική και Εμπορική) κατά την προεκλογική περίοδο και για το ρόλο που διαδραμάτισαν αυτές στη στήριξη του ΧΑΑ.

Η χτεσινή αναφορά του πρώην αρχηγού της ΝΔ θα ενσωματωθεί στην έρευνα που ήδη διεξάγει η εισαγγελέας Χρ. Μυλωνά για την Αγροτική Τράπεζα. Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η ΑΤΕ ζημιώθηκε 95 δισ. δραχμές, τα οποία θυσιάστηκαν στις προεκλογικές σκοπιμότητες του ΠΑΣΟΚ που είχαν στόχο να παρουσιάσει η κυβέρνηση... καλή εικόνα για το Χρηματιστήριο.

Αντίθετα, την προκαταρκτική εξέταση για τη ΔΕΚΑ ΑΕ την ανέλαβε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δ. Ασπρογέρακας.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, κάνουν λόγο για «σκευωρία» και για «οργανωμένο σχέδιο» με στόχο να πλήξουν την κυβέρνηση. Οι ίδιοι παράγοντες ισχυρίζονται ότι όλα καλώς έγιναν, δεν υπήρξαν δηλαδή παρεμβάσεις της ΔΕΚΑ ΑΕ με στόχο τη χειραγώγηση των μετόχων κατά την προεκλογική περίοδο, ενώ ετοιμάζουν ήδη φάκελο στοιχείων για τις αγοραπωλησίες της ΔΕΚΑ που αφορούν το διάστημα μέχρι τις εκλογές.

Ελεγχοι σε τουριστικές επιχειρήσεις

Ελέγχους σε τουριστικές επιχειρήσεις και σε μέρη όπου παρατηρείται αυξημένη τουριστική κίνηση, διενεργούν αυτό το διάστημα κλιμάκια υπαλλήλων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ). Ειδικότερα, την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 309 ξενοδοχειακά καταλύματα, σε 139 τουριστικές επιχειρήσεις, σε 26 λιμάνια, σε πέντε αεροδρόμια, δύο μουσεία και 19 ακτές σε όλη τη χώρα. Από τα ξενοδοχειακά καταλύματα που ελέγχθηκαν, σε 130 υποδείχτηκαν βελτιώσεις για την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, ενώ για τέσσερα προτάθηκε η επιβολή διοικητικών κυρώσεων. Επίσης, υποβλήθηκαν έξι μηνύσεις σε τουριστικές επιχειρήσεις από τα αρμόδια τμήματα της τουριστικής αστυνομίας, ύστερα από παραβάσεις που διαπιστώθηκαν κατά τους ελέγχους.

Τέλος, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς πραγματοποιήθηκαν επιτόπου έλεγχοι για το φαινόμενο της άγρας πελατών στα λιμάνια της Μυκόνου, της Κέρκυρας, της Πάρου, της Νάξου και της Σύρου.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Στο 6,01% το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων

Σταθερό στο 6,01% παρέμεινε το μεσοσταθμικό επιτόκιο στη χτεσινή δημοπρασία των ομολόγων σταθερού επιτοκίου δεκαετούς διάρκειας του υπουργείου Οικονομικών, απ' όπου αντλήθηκαν 264 δισ. δραχμές. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, οι προσφορές που υποβλήθηκαν ανήλθαν σε 680 δισ. δραχμές και έγινε αποδεκτό ποσό ύψους 264 δισ. δραχμών, ενώ η μέση σταθμική τιμή διαμορφώθηκε υπό το άρτιο στις 99,882 μονάδες.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Στα 273 δισ. δρχ. τα κονδύλια από το Γ΄ ΚΠΣ

Σε 273 δισ. δρχ. θα ανέλθει η δημόσια χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ που προορίζεται για αμιγώς τουριστικές δράσεις, ενώ σε 300 δισ. δρχ. εκτιμάται η συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε προχτές ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας δαπάνης, ήτοι ποσοστό 80%, θα καρπωθούν ιδιώτες.

Ειδικότερα, τα 273 δισ. δρχ. θα κατανεμηθούν στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης, στο περιφερειακό πρόγραμμα τουρισμού, στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τουρ οπερέιτινγκ και σε τουριστικά έργα μέσω του Interreg ΙΙΙ. Σύμφωνα με τον υπουργό οι δράσεις που θα υλοποιηθούν μέσω των κονδυλίων για τον τουρισμό από το Γ΄ ΚΠΣ θα δημιουργήσουν 20.000 νέες θέσεις απασχόλησης.

Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Ν. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες, όπως είπε, της Εταιρίας Τουριστικών Ακινήτων ΑΕ, η οποία μετονομάστηκε σε ΑΕ Περιουσίας ΕΟΤ. Συγκεκριμένα, στόχοι της εταιρίας το επόμενο διάστημα είναι η αναδιοργάνωση των τουριστικών επιχειρήσεων και των μισθωτικών συμβάσεων των μονάδων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μονάδες, εάν λάβει κανείς υπόψη ότι, όπως αναφέρεται στο σχετικό νόμο που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση, προτεραιότητα στα πλαίσια της «αξιοποίησης» της περιουσίας του ΕΟΤ αποτελεί η παράδοσή της σε ιδιώτες.

Αλλες προτεραιότητες της εταιρίας είναι οι συλλογικές συμβάσεις με το προσωπικό, η ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων και, τέλος, σε συνεργασία με το χρηματοοικονομικό σύμβουλο, η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ