Τετάρτη 2 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΤΒΑ - ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Σε ιδιώτες μέχρι το τέλος του χρόνου

Εως το τέλος του έτους με αρχές του επόμενου, η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεμπερδέψει, τόσο με την ΕΤΒΑ, όσο και με τα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, παραδίδοντάς τα σε ιδιώτες.

Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή σύσκεψη του έγινε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με τη συμμετοχή των υπουργών Γ. Παπαντωνίου και Ν. Χριστοδουλάκη, του υφυπουργού Εργασίας Χ. Πρωτόπαππα και του διοικητή του ΕΤΒΑ Γ. Κασμά. Σε μία δεύτερη σύσκεψη αμέσως μετά, με τη συμμετοχή των Παπαντωνίου, Χριστοδουλάκη και με τη συμμετοχή αυτή τη φορά του υφυπουργού Οικονομικών Α. Φωτιάδη, συζητήθηκε η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και η «απελευθέρωση» - η παράδοση δηλαδή στο ιδιωτικό κεφάλαιο - της αγοράς ηλεκτρικής ενεργείας.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ πρόκειται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, ενώ η διαδικασία εξεύρεσης ιδιώτη για την παράδοση των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά ξεκινά από σήμερα, με χρονικό ορίζοντα το τέλος του έτους με αρχές του επόμενου. Για να φτάσει στο σημερινό σημείο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διέθεσε περίπου 1 τρισ. δραχμές για να «εξυγιάνει» το χαρτοφυλάκιο ΕΤΒΑ, ενώ στη συνέχεια διέθεσε ένα πρώτο 25% των μετοχών της στο Χρηματιστήριο. Το επόμενο βήμα είναι η πλήρης ιδιωτικοποίησή της με τη διάθεση στους ιδιώτες πλειοψηφικού πακέτου μετοχών. Οι τελευταίοι βάζουν χέρι και στις βιομηχανικές περιοχές (ΒΙΠΕ) ιδιοκτησίας ΕΤΒΑ, καθώς η διοίκηση της τελευταίας, στην πρόσφατη γενική συνέλευση, ανακοίνωσε τη δημιουργία θυγατρικής εταιρίας ακινήτων, στον έλεγχο της οποίας θα περάσουν οι ΒΙΠΕ.

Οσο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία ελέγχονται σήμερα κατά 51% από την ΕΤΒΑ, ενώ το 49% των μετοχών έχει περάσει στους εργαζόμενους, και μετά την προδιαγεγραμμένη αποτυχία των προηγούμενων σχημάτων διοίκησης, η κυβέρνηση αποφάσισε να περάσει σε ...πιο δυναμικές λύσεις, αυτές της ιδιωτικοποίησης, με σαρωτικές, μάλιστα, απολύσεις προσωπικού, ώστε τα ναυπηγεία να γίνουν ελκυστικά στους ιδιώτες, καθώς και με σφοδρή επίθεση και χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Από τους 1.900 που εργάζονται σήμερα στα ναυπηγεία, πρόκειται να απολυθούν περίπου 800 με τη μορφή της ...οικειοθελούς αποχώρησης, λύση στην οποία συναινεί, μάλιστα, και η ελεγχόμενη από την κυβέρνηση, πλειοψηφία της διοίκησης των εργαζομένων. Οι υποψήφιοι ιδιώτες αγοραστές πρόκειται να λάβουν και «προίκα», συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στα ναυπηγεία και σε ιδιώτες, αλλά και με το Πολεμικό Ναυτικό για την κατασκευή πλοίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ