ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Στο «σφυρί» ο ΟΠΑΠ για τη «μαύρη τρύπα»

Στο «σφυρί» βγάζει η κυβέρνηση και τον Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) με πρόσχημα την κάλυψη δαπανών για τα απαραίτητα έργα που πρέπει να γίνουν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδιώκει από τη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ να καλύψει ένα μέρος της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού των Αγώνων, ο οποίος ξεπερνά τα 2 τρισ. δρχ.

Σε πρώτη φάση - μέσα στο 2000 - η κυβέρνηση θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στη μετοχοποίηση του 15% του ΟΠΑΠ . Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου μετά τη χτεσινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τον υπουργό Πολιτισμού Θ. Πάγκαλο, δήλωσε πως «θα είναι ένα μικρό ποσοστό στην αρχή, αλλά θα υπάρχει περιθώριο για τα επόμενα χρόνια» και πως έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες.

Ο Γ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκε συνολικά το θέμα της χρηματοδότησης των Ολυμπιακών Αγώνων, σημειώνοντας ότι έχουν εξασφαλιστεί όλοι οι πόροι και πως η μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ θα προσφέρει ένα σημαντικό μέρος στο κόστος διεξαγωγής των Αγώνων.

Ο ΟΠΑΠ είναι το επόμενο «θύμα», μετά και τη δρομολόγηση της εκποίησης του αντικειμένου του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ) και την παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης του ιπποδρομιακού στοιχήματος στον ανάδοχο που θα κατασκευάσει τους δύο νέους ιπποδρόμους και το Ιππικό Κέντρο. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα τη σημαντική απώλεια εσόδων για το δημόσιο και την εισροή δεκάδων δισεκατομμυρίων στα ταμεία επιχειρηματικών ομίλων.

Η μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση σαν εναλλακτική λύση για τη χρηματοδότηση της διοργάνωσης των Αγώνων, μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για το Ολυμπιακό Βιντεολόττο. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπόθεση Βιντεολόττο δεν έχει κλείσει οριστικά για την κυβέρνηση και την ενδιαφερόμενη εταιρία τζόγου...

Σύμφωνα με το φάκελο διεκδίκησης, η εταιρία «Αθήνα 2004» θα έπρεπε να εισπράξει από το Ολυμπιακό Βιντεολόττο ποσό 70 δισ. δρχ. για τις ανάγκες προετοιμασίας των Αγώνων. Στο μεταξύ, στον προϋπολογισμό της εταιρίας για το 2000 έχει προβλεφτεί κονδύλι ύψους 10,5 δισ. δρχ. που υπολογίζεται πως θα εισπραχθεί είτε από τη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ είτε από άλλη πηγή χρηματοδότησης (π.χ. νέο τραπεζικό δάνειο της εταιρίας).

Το πρώτο μνημόνιο

Υπογράφτηκε χτες το μνημόνιο μεταξύ της «Αθήνα 2004» και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, που αφορά στην κατασκευή των ολυμπιακών έργων αρμοδιότητας ΓΓΑ. Η «Αθήνα 2004» θα επιβλέπει την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και των προδιαγραφών των έργων. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπογραφεί αντίστοιχο μνημόνιο μεταξύ «Αθήνας 2004» και ΥΠΕΧΩΔΕ. Τέλος, εκκρεμούν τα μνημόνια με τα υπουργεία Τύπου, Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας.

  • Την τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής προκειμένου να καθιερωθεί τακτική, ανά τετράμηνο, ενημέρωση για την πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, στη συνάντηση που είχε χτες με τον Απ. Κακλαμάνη.
Ηχηρό χαστούκι σε κυβέρνηση - ΟΤΕ από τη Βουλγαρία

Απορρίφθηκαν οι όροι για την εξαγορά του οργανισμού τηλεπικοινωνιών της γειτονικής χώρας, παρότι αυξήθηκε υπέρογκα το τίμημα, φτάνοντας στα 220 δισ. δρχ.

Ενα ηχηρό χαστούκι δέχτηκε προχτές από τη Βουλγαρία ο ΟΤΕ και η ιμπεριαλιστική πολιτική της διείσδυσης που επιχειρεί μέσω των εξαγορών ομοειδών επιχειρήσεων στο χώρο της Βαλκανικής και αλλού. Συγκεκριμένα οι Βούλγαροι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τη διακοπή των συνομιλιών για την πώληση του 51% του κρατικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών BTC - μετά από 17μηνες διαπραγματεύσεων - στην κοινοπραξία του ΟΤΕ με την Ολλανδική ΚΡΝ και την προκήρυξη νέου διαγωνισμού, ο οποίος θα γίνει το φθινόπωρο.

Το «χαστούκι» αυτό απευθύνεται όχι μόνο στον ΟΤΕ, αλλά και στην κυβέρνηση η οποία στηρίζει τις επεκτατικές αυτές βλέψεις του Οργανισμού (είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης προ ημερών είχε μεταβεί στη Σόφια και συναντήθηκε με το Βούλγαρο πρωθυπουργό με βασικό αντικείμενο των συνομιλιών ακριβώς την εξαγορά της BTC) και προς τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που χρησιμοποιούν ως όχημα τον ΟΤΕ για να διεισδύσουν με τη σειρά τους και να εκμεταλλευτούν με ιδιαίτερη απληστία τις αγορές των γειτονικών χωρών και τους κατοίκους τους.

Ο ΟΤΕ μάλιστα, στην προσπάθειά του αυτή δε διστάζει να ανεβάσει το τίμημα των εξαγορών σε υπέρογκα ύψη υποθηκεύοντας, αφενός το μέλλον του, ενώ παράλληλα τα «σπασμένα» καλείται να πληρώσει πάντα ο ελληνικός λαός, που έχει φτάσει να πληρώνει τα τηλεφωνικά τέλη για... χρυσάφι! Είναι χαρακτηριστικό ότι η κοινοπραξία του ΟΤΕ - ΚΡΝ κατά την περίοδο των 17μηνων διαπραγματεύσεων είχε δεχτεί να ανεβάσει το τίμημα της εξαγοράς της βουλγαρικής εταιρίας από 450 εκατ. δολάρια στα 610 εκατ. δολ., δηλαδή από 160 σε 220 δισ. δρχ.!

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων η συμφωνία απέτυχε γιατί:

1. Η κοινοπραξία ΟΤΕ - ΚΡΝ ζητούσε νομοθετική ρύθμιση για παράταση του μονοπωλίου της BTC στη Βουλγαρία και μετά το 2003.

2. Είχε θέσει ρήτρες, οι οποίες θα έθεταν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας.

3. Υπήρχαν απαράδεκτες ρυθμίσεις στο συμβόλαιο (εγγυήσεις του δημοσίου κλπ) που αν γίνονταν δεκτές από τη βουλγαρική πλευρά, θα τις απαιτούσαν και οι άλλοι ιδιώτες στις επόμενες ιδιωτικοποιήσεις και αυτοχρηματοδοτούμενα έργα που πιθανά θα γίνουν στη χώρα.

4. Η κοινοπραξία δε δεχόταν την παροχή δωρεάν υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας στο στρατό και την αστυνομία της Βουλγαρίας.

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η εκδοχή που προβάλλει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», σύμφωνα με την οποία, πίσω από την άρνηση της βουλγαρικής κυβέρνησης κρύβεται η απαίτηση του ΟΤΕ να διακόψει η βουλγαρική εταιρία BTC το επενδυτικό της πρόγραμμα με νομοθετική ρύθμιση, ώστε στη συνέχεια να γίνουν όλες αυτές οι προμήθειες από την «Ιντρακόμ» του Σωκρ. Κόκκαλη!

Παιδιά από την Κύπρο φιλοξενεί η ΕΣΗΕΑ

Παιδιά από την Κύπρο προσκάλεσε και φέτος η Ενωσις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και φιλοξενεί στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων, στον Αγιο Ανδρέα.

Πρόκειται για 20 παιδιά μελών της Ενωσης Συντακτών Κύπρου και πέντε παιδιά από το χωριό Φαρμακά που έχει υιοθετήσει η ΕΣΗΕΑ. Τα παιδιά των συναδέλφων από τη Μεγαλόνησο με την ευκαιρία των διακοπών τους επισκέφτηκαν την Ακρόπολη, την έκθεση Τυπογραφίας της Βουλής και, βέβαια, και τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, όπου, στην αίθουσα συνεδρίων, τα υποδέχτηκαν ο πρόεδρος Νίκος Κιάος, ο α` αντιπρόεδρος Νίκος Καραντηνός και το μέλος του ΔΣ Σοφία Βούλτεψη, για να τα καλωσορίσουν και να τους προσφέρουν τα δώρα τους. Παραβρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, υπεύθυνος για τις κατασκηνώσεις του Δήμου Γιάννης Γκογκοζώτος.

Προβληματική η λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων

Τη λήψη μέτρων για τη σωστή και αποτελεσματική λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων, προτείνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), με την ευκαιρία της σύνταξης του νομοσχεδίου για το πλασματικό ενέχυρο. Η Ολομέλεια της ΟΚΕ, που συνήλθε χτες για να εκφράσει τη γνώμη της στο νομοσχέδιο, επισημαίνει ότι η κατάσταση στα Υποθηκοφυλακεία είναι τουλάχιστον προβληματική, καθώς τα αρχεία είναι σε κακή κατάσταση, ο χρόνος εγγραφής ξεπερνάει συχνά τον ένα μήνα και η μηχανογράφηση προχωράει με αργούς ρυθμούς.

Παράλληλα, η ΟΚΕ αναφέρει ότι η επιβάρυνση των Υποθηκοφυλακείων θα οδηγήσει σε παράλυσή τους, αν δε συνοδευτεί από τη στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό και υπάρχει κίνδυνος ο νόμος για το πλασματικό ενέχυρο να παραμείνει κενό γράμμα.

Τέλος, στην ανακοίνωσή της, η ΟΚΕ αναφέρει ότι θεωρεί θετικό τον εισαγόμενο θεσμό και την καθιέρωση δημοσίων βιβλίων εγγραφής του πλασματικού ενεχύρου, ενώ προτείνει να θεσπιστεί και ειδική διάταξη για το γεωργικό ενέχυρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ