ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Χαμογέλασαν τελευταίοι...

Στους «οκτώ» της Ευρώπης η Εθνική Νέων μετά από συγκλονιστικό αγώνα με την Τουρκία

Τα παιδιά του Κώστα Πετρόπουλου φιγουράρουν στους «8» της Ευρώπης
Τα παιδιά του Κώστα Πετρόπουλου φιγουράρουν στους «8» της Ευρώπης
Πανηγυρική αλλά και παράλληλα συγκλονιστική πρόκριση στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης πήρε χτες η Εθνική Νέων, που μετά από αγώνα-«θρίλερ» επικράτησε στη δεύτερη παράταση της Τουρκίας με 98-94 (75-75 κ.α, 85-85 α΄ παράτ.) για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξάγεται στην ΠΓΔΜ. Η νίκη αυτή έδωσε το δικαίωμα στην Εθνική μας να περάσει ως τρίτη προνομιούχος ομάδα από τον όμιλό της στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Ο αγώνας ήταν ιδιαίτερα αμφίρροπος και υπήρξαν πολλές εναλλαγές στο σκορ χωρίς κάποια από τις δυο ομάδες να ξεφύγει με διαφορά ασφαλείας. Στο πρώτο ημίχρονο οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ σε όλο το διάστημα εκτός από το τελευταίο πεντάλεπτο. Οι Τούρκοι με ένα ξέσπασμα προηγήθηκαν 41-34 στο τέλος του πρώτου εικοσαλέπτου. Η ελληνική ομάδα αντέδρασε και στο 25΄ ισοφάρισε 45-45 για να πάρει κι ένα μικρό προβάδισμα στο 35΄ (66-62). Οι διεθνείς μας θα μπορούσαν να είχαν πάρει τη νίκη στην κανονική διάρκεια όταν προηγήθηκαν 74-69 ενάμισι λεπτό πριν το φινάλε. Δεν πέτυχαν άλλο πόντο και ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση με σκορ 74-74 καθώς οι αντίπαλοί μας ευστόχησαν σε μία από τις δύο βολές, τέσσερα δεύτερα πριν το φινάλε. Οι Τούρκοι είχαν στον έλεγχό τους το πρώτο έξτρα πεντάλεπτο, όμως δεν κατάφεραν τίποτα περισσότερα από το να οδηγηθούν σε δεύτερη παράταση(85-85). Παρά τα πολλά προβλήματα με τα φάουλ, οι παίκτες του Πετρόπουλου τα κατάφεραν. Το σκορ ήταν 95-94 7,5 δεύτερα πριν το φινάλε όταν ο Δορκοφίκης με λέι απ (ευστόχησε και σε μία βολή από το φάουλ) έδωσε αέρα τεσσάρων πόντων. Ο αντίπαλος της Εθνικής μας στα προημιτελικά θα εξαρτηθεί από τον αγώνα της Σλοβενίας με τη Γαλλία. Εάν νικήσουν οι Σλοβένοι τότε αυτός θα είναι ο επόμενος αντίπαλος ενώ σε διαφορετική περίπτωση το παιδιά του Κώστα Πετρόπουλου θα αντιμετωπίσουν την Κροατία.

ΕΛΛΑΔΑ: Παπαμακάριος 7, Πετρόπουλος 14, Δορκοφίκης 22, Φώτσης 8, Διαμαντίδης 4, Πέττας 16, Παπαδόπουλος 27.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Γκουλέρ 13, Κοσέογλου 11, Σέβικ 11, Κουτβέρ 4, Οργκάν 29, Σολάκ 12, Πέκερ 8.

ΒΟΛΕΪ
Συνεχίζει ο Μοντάλι

Στον πάγκο της Εθνικής μας ομάδας ανδρών θα συνεχίσει να κάθεται μέχρι το 2004 ο ομοσπονδιακός τεχνικός Τζιαν Πάολο Μοντάλι. Ο Ιταλός προπονητής, με δηλώσεις του έβαλε, αν και αργά, τέλος στις πληροφορίες που τον έφερναν να μετακομίζει στη χώρα του και στο Μιλάνο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δε θέλει να κάνει... μισές δουλιές: «Δεν ολοκλήρωσα το έργο μου. Ηθελα να τηρήσω τη συμφωνία μου με τον πρόεδρο γιατί μου έδωσε πολλά και δεν πήρε τίποτα. Πριν από πέντε μέρες, έλεγα πως δεν πρόκειται να συνεχίσω στην Ελλάδα». Βέβαια, ο έμπειρος Ιταλός τεχνικός έχει προβεί σε προφορική συμφωνία με τη Μιλάνο και, όπως είπε ο ίδιος, η πορεία του ιταλικού συλλόγου στο φάιναλ φορ θα καθορίσει την ημερομηνία που θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το έργο της προπόνησης της Εθνικής Ελλάδας. Πάντως, την απόφασή του να παραμείνει στην τεχνική ηγεσία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος την πήρε υποκινούμενος από το στόχο που ο ίδιος έχει θέσει, δηλαδή η Εθνική μας να πάρει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της, κάτι που δεν κατάφερε φέτος: «Εξακολουθώ να έχω παράπονα από τους παίκτες μου, γιατί το μάτι τους δε γυάλιζε. Δεν ήταν μαχητικά λιοντάρια στο γήπεδο».

  • Ο Ουκρανός Αλεξάντερ Σάντχιν αλλάζει φέτος στρατόπεδο, αφού από την επερχόμενη αγωνιστική περίοδο αφήνει τη Θεσσαλονίκη και τον Ηρακλή και μετακομίζει στην Αθήνα και την ΑΕΚ. Ο Σάντχιν, που υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας ενός χρόνου με τους «κιτρινόμαυρους», έχει ύψος 2,00 μ., καλύπτει τη θέση του κεντρικού και ήταν στέλεχος της Εθνικής ομάδας της Σοβιετικής Ενωσης. Παράλληλα, η Ενωση ανακοίνωσε την απόκτηση κι άλλων παικτών και συγκεκριμένα των Σταύρου Κατσανεβάκη, Αντώνη Θάνου και Παύλου Καραμαρούδη αλλά και την ανανέωση του συμβολαίου του Γιούρι Φιλίποφ.
Α΄ ΕΘΝΙΚΗ
«Πάγωσαν» με Χούτο

Και ξαφνικά το κλίμα ενθουσιασμού για τις καλές εμφανίσεις, που επικρατεί στον Ολυμπιακό, μετριάστηκε απότομα. Αιτία ήταν η είδηση του τραυματισμού του Λάμπρου Χούτου. Ο νεαρός επιθετικός, σύμφωνα με τον γιατρό του συλλόγου, Χρήστο Δάρα, υπέστη κάκωση του έξω μηνίσκου στο δεξί πόδι, κάτι που σημαίνει και αποκλεισμό από την αγωνιστική δράση, για άγνωστο ακόμα χρονικό διάστημα. Ο τραυματισμός αυτός «ήρθε» τη χειρότερη στιγμή για τον παίκτη, καθώς έδειχνε να βρίσκεται σε φόρμα. Ο διεθνής παίκτης χτες έκανε μόνο τρέξιμο. Εκτός του Χούτου, πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι Ζιοβάνι (ενοχλήσεις στους προσαγωγούς) και Ζε Ελίας (φλεγμονή στην κνήμη του δεξιού ποδιού). Πάντως οι δύο Βραζιλιάνοι αναμένεται να μη μείνουν για καιρό μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους αφού οι τραυματισμοί τους δεν είναι σοβαροί.

  • Με τον Αλεχάντρο Καμπς στη σύνθεσή του ο ΠΑΟΚ νίκησε εύκολα με 2-0 τη Χάποελ Τίκβα στο τελευταίο φιλικό επί αυστριακού εδάφους. Ο Αργεντίνος παίκτης, παρά τις λίγες προπονήσεις με τους νέους συμπαίκτες του, έδειξε ότι έχει καλή συνεννόηση, πέτυχε το δεύτερο γκολ της ομάδας του (80΄) αν και χρησιμοποιήθηκε ως αλλαγή. Το πρώτο γκολ για τον ΠΑΟΚ πέτυχε ο Παντελής Καφφές στο 40΄. Τέλος, σήμερα αναμένεται να επιστρέψει η αποστολή των «ασπρόμαυρων» για να συνεχίσει την προετοιμασία του στη χώρα μας.
  • Αλλη μια μεταγραφή για την Ξάνθη στο... παραένα. Ο Λεονάρντο Βερόν αποτελεί το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα της Ξάνθης καθώς έληξε και η μεταγραφική περίοδος. Ο 26χρονος παίκτης αγωνιζόταν στην Ντε Λα Πορτίβο Μορόν και ήρθε στην ακριτική ομάδα με πολύ καλές κριτικές.
  • Ικανοποίηση επικρατεί στον Ιωνικό για τις μέχρι τώρα εμφανίσεις στα φιλικά παιχνίδια. Μάλιστα ο τεχνικός της ομάδας, Ολεγκ Μπλαχίν, δήλωσε για την προετοιμασία που έγινε στη Γερμανία: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την πορεία της προετοιμασίας μέχρι σήμερα. Τα παιδιά έδωσαν το 100% των δυνάμεών τους στη Γερμανία κι αυτό με κάνει να αισιοδοξώ ότι σύντομα η ομάδα θα είναι πανέτοιμη να αντεπεξέλθει στις επίσημες υποχρεώσεις της».
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Ρεκόρ με το...καλημέρα είχαμε χτες στην πρώτη μέρα διεξαγωγής του 69ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κολύμβησης ανδρών και γυναικών, που φιλοξενείται στο ανοιχτό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ. Στους προκριματικούς, ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης του Ολυμπιακού πραγματοποίησε νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα 50μ. ύπτιο με 27.15, καταρρίπτοντας το παλιό που κατείχε ο Βαγγέλης Κοζομπόλης του Πανελληνίου από τις 15 Μάη 1993, με 27.23.

ΣΕΓΑΣ
Υποσχέσεις Φλωρίδη

Τη λύση στα οικονομικά προβλήματα του ΣΕΓΑΣ, υποσχέθηκε να δώσει ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης. Χτες ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιάννης Σγουρός, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Στίβου, Βασίλη Σεβαστή, μετέφερε τις προθέσεις του υφυπουργού Αθλητισμού για ενίσχυση του τακτικού προϋπολογισμού του ΣΕΓΑΣ. Συγκεκριμένα η πολιτεία σκοπεύει να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης για τη μεταφορά 300 εκατομμυρίων δραχμών, από τα προβλεπόμενα έσοδα του ΟΠΑΠ το 2000, στην τακτική επιχορήγηση της ΓΓΑ, καθώς και στην επιχορήγηση με το ποσό των 70 εκατομμυρίων δραχμών του μοντέρνου πεντάθλου. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις που αφορούν στις διεθνείς διοργανώσεις του ΣΕΓΑΣ, ύψους 112 εκατομμυρίων δραχμών, ενώ προχώρησε η άμεση εκταμίευση των εκκρεμών αποφάσεων στον ΟΠΑΠ για τον τακτικό προϋπολογισμό, με στόχο η συνολική εκταμίευση να φθάσει το 65% του εγκεκριμένου τακτικού προϋπολογισμού του 2000.

ΔΙΕΘΝΗ
«Αν έχεις τέτοιους φίλους... »

Φιλικό... χαστούκι έφαγε χτες η Μίλαν στο Σαν Σίρο, από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης. Οι Ισπανοί, οι οποίοι κλήθηκαν στην Ιταλία από τη Μίλαν προκειμένου οι δύο ομάδες να δώσουν φιλικό αγώνα για να τιμήσουν τα 100 χρόνια ζωής του ιταλικού συλλόγου, κάθε άλλο παρά φιλικές προθέσεις έδειξαν. Οι Μαδριλένοι ταπείνωσαν με 5-1 τους «Ροσονέρι», οι οποίοι αξίζει να σημειωθεί ότι παρατάχθηκαν με όλα τους τα... όπλα, σε αντίθεση με τους φιλοξενούμενους που αγωνίστηκαν χωρίς το μεγάλο τους απόκτημα, τον Πορτογάλο Λουίς Φίγκο. Τα γκολ για τη Ρεάλ σημείωσαν οι Γκούτι (45΄, 62΄), Μοριέντες (52΄), Ετο (75΄), Ριβέρα (82΄), ενώ για τους γηπεδούχους το μοναδικό τέρμα πέτυχε με πέναλτι ο Σεφτσένκο (80΄).

  • Ακριβά φαίνεται ότι πλήρωσε η Μπαρτσελόνα τα παράπονα που εξέφρασε ο Ριβάλντο και αφορούσαν στην... τσιγκουνιά, που, όπως ο ίδιος υποστήριξε, έδειχνε προς το πρόσωπό του η ομάδα του. Συγκεκριμένα, η Μπάρτσα προκειμένου να κρατήσει στους κόλπους της τον καλύτερο ποδοσφαιριστή στον κόσμο της περιόδου 1999-2000, συμφώνησε μαζί του στον οικονομικό τομέα, με αποτέλεσμα ο Ριβάλντο να παραμείνει στον ισπανικό σύλλογο για τα επόμενα 3 χρόνια και να εισπράττει ετησίως το ποσό-ρεκόρ των 4,7 εκατομμυρίων λιρών, δηλαδή 2,38 δισεκατομμύρια δραχμές.
ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1
«Στοπ»... σε Μπαριτσέλο

Απότομο... φρενάρισμα για τον Ρούμπενς Μπαριτσέλο αποτέλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Φεράρι, Λούκα Ντε Μοντιτζέμολο, σε εφημερίδα της Βραζιλίας. Ο Μοντιτζέμολο τόνισε πως αν πρόκειται να στεφθεί κάποιος παγκόσμιος πρωταθλητής, τότε αυτός θα είναι ο πρώτος οδηγός της Φεράρι, Μίκαελ Σουμάχερ, και όχι ο Μπαριτσέλο. Και για να δικαιολογήσει αυτή τη θέση τόνισε πως «η διαφορά των δύο οδηγών μας στη βαθμολογία των οδηγών δε δικαιολογεί τη διαφοροποίηση των προτεραιοτήτων μας», εξήγησε ο πρόεδρος της ιταλικής εταιρίας, καθώς ο Γερμανός πιλότος προηγείται στη γενική κατάταξη με 56 βαθμούς, ενώ ο Μπαριτσέλο είναι τέταρτος με 46 βαθμούς.

Μια άλλη εφημερίδα της Βραζιλίας φιλοξενεί δηλώσεις του δεύτερου οδηγού του μονοθεσίου με το αλογάκι, που στο Χοκενχάιμ έφερε τα πάνω κάτω κάνοντας και την πρώτη νίκη της καριέρας του. Ο Βραζιλιάνος τόνισε: «Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό σε κάθε αγώνα. Ο τίτλος θα έρθει εάν κερδίσω και σε επόμενα γκραν πρι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ