ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
Τσουχτερές αυξήσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μεγάλη η χάρη τους... Είχαν ανακοινώσει, ότι από την 1η Αυγούστου θα ισχύσουν οι νέες, αυξημένες τιμές στα τιμολόγια του ΟΤΕ, αλλά τελικά θα ισχύσουν από τις 12 του μήνα. Μη νομίζετε, πάντως, ότι τους «χτύπησε» κανένα μελτεμάκι «κοινωνικής ευαισθησίας». Πού τέτοιο πράγμα... Απλά, οι νέες αυξήσεις μπορούν να εφαρμοστούν ένα 20ήμερο μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Και για όσους ξεχάσατε, σας θυμίζουμε, ότι η τιμή της αστικής τηλεφωνικής μονάδας αυξάνεται από τις 7 δραχμές, που είναι σήμερα, σε 9 δραχμές. Αυξάνεται ακόμη το μηνιαίο πάγιο, ενώ μειώνονται οι διεθνείς συνδιαλέξεις. Σας υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι η τηλεφωνική μονάδα λογαριάζεται πλέον ανά λεπτό και όχι ανά τρίλεπτο, που ίσχυε όχι και πολύ καιρό πριν.

Τώρα, αν θέλετε, να λογαριάσετε το σύνολο των αυξήσεων, πάρτε χαρτί και μολύβι και γράψτε: Μέχρι τις 1 Μάρτη 1999, η τιμή της αστικής μονάδας ήταν 13 δραχμές το τρίλεπτο. Από την 1η Μάρτη 1999 έγινε 6 δραχμές το λεπτό και στις 12 Αυγούστου θα γίνει 9 δραχμές το λεπτό ή 27 δραχμές το τρίλεπτο. Εχουμε ή δεν έχουμε υπερδιπλασιασμό μέσα σ' ενάμιση μόνο χρόνο; Εδώ, που τα λέμε, πώς θα γίνει περισσότερο ελκυστικός ο ΟΤΕ στους διάφορους κεφαλαιοκράτες, επίδοξους αγοραστές κι άλλων μετοχών του Οργανισμού, αν δεν πληρώσει ο κοσμάκης τσουχτερές αυξήσεις;

Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους

Ο «Ρ» έχει εγκαίρως και, μάλιστα, πριν από πολύ καιρό προειδοποιήσει, ότι η τελική τύχη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θα είναι το ξεπούλημά τους. Προειδοποίηση, την οποία έχει επαναλάβει αρκετές φορές και, σχεδόν, κάθε φορά εισέπραττε τις διαψεύσεις και καταγγελίες της πλειοψηφίας του ΔΣ του εκεί σωματείου των εργαζομένων.

Προχτές, λοιπόν, ο κ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε και επίσημα την επικείμενη και, πάντως, μέσα στο 2000 πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο σύνολό τους. Τι λέει τώρα η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου; Ποια δικαιολογία θα βρει για τη μέχρι σήμερα στάση της; Τι θα πει στους μισούς από τους εργαζόμενους σήμερα στα ναυπηγεία, την απόλυση των οποίων προβλέπουν τα κυβερνητικά σχέδια, με τη μέθοδο της... οικειοθελούς αποχώρησης; Οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους...

Αποκαλυπτική τοποθέτηση

Υπάρχουν νόμοι αυστηρότατοι, ώστε να μη χρειάζεται να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο το νομικό μας οπλοστάσιο, τόνισε τις προάλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αχαιών, στην Πάτρα, σχετικά με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και συνέχισε: Ούτε μπορούμε να λάβουμε μέτρα τα οποία μπορεί να είναι εναντίον της ελευθερίας των Ελλήνων πολιτών. Δε λέω των πολιτών εγκληματιών, λέω των πολιτών, οι οποίοι μπορεί να θεωρούνται από τον οποιοδήποτε ύποπτοι, χωρίς να είναι. Δεν μπορεί να συλλαμβάνουμε ανθρώπους χωρίς στοιχεία. Ούτε μπορεί να προφυλακίζουμε ανθρώπους χωρίς ενδείξεις.

Είναι μια τοποθέτηση, που μπορεί να χαρακτηριστεί θετική και, κυρίως, αποκαλυπτική, μια και πρώτη φορά ένας επίσημος παράγοντας ομολογεί - εμμέσως πλην σαφώς - τις αμερικανικές και άλλες απαιτήσεις και πιέσεις για αντιδραστικοποίηση της ελληνικής νομοθεσίας. Οσες φορές έχουν ρωτηθεί οι κυβερνώντες κάνουν πως δε γνωρίζουν απολύτως τίποτε.

Δε νομίζουν η κυβέρνηση και, ακόμη περισσότερο, οι αρμόδιοι υπουργοί, ότι χρωστούν ορισμένες εξηγήσεις και, ιδιαίτερα, να ξεκαθαρίσουν ποιες απαντήσεις δίνουν στις υπερατλαντικές απαιτήσεις;

Ανησύχησαν...

Associated Press

Μόνιμο χαρακτήρα έχουν ουσιαστικά οι αντιαμερικανικές πολύμορφες εκδηλώσεις του λαού της Νότιας Κορέας, οι οποίες συνεχίζονται αμείωτες εδώ και καιρό. Το γεγονός της συνεχούς ενίσχυσης των αντιαμερικανικών αισθημάτων, ανησύχησε την κυβέρνηση της χώρας και υποχρέωσε προχτές το Νοτιοκορεάτη πρόεδρο της χώρας Κιμ Ντάε Γιουγκ, να απευθύνει προειδοποιητικό μήνυμα, σημειώνοντας: «Η συνεργασία μεταξύ της Νότιας Κορέας και Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να διαφυλαχτεί, το αντιαμερικανικό κλίμα δεν εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα». Φαίνεται, όμως, πως οι εργαζόμενοι και η νεολαία της Νότιας Κορέας έχουν ριζικά διαφορετική γνώμη και όλα δείχνουν ότι οι αντιαμερικανικές εκδηλώσεις, όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά και θα δυναμώσουν ακόμη περισσότερο, όπως φανερώνει και η διπλανή φωτογραφία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πάση θυσία αντίσταση

Αντρες έτοιμοι να «στύψουν την πέτρα», που «έφτυσαν αίμα» μέσα στα σαπιοκάραβα για να γεμίσουν τις τσέπες των Ελλήνων εφοπλιστών, είδαν ξαφνικά τους εαυτούς τους «πεταμένους» στη στεριά. Να λιώνουν τις σόλες τους στην Ακτή Μιαούλη γυρνώντας από γραφείο σε γραφείο, εκλιπαρώντας ακόμα και για «μπάρκο» ενός μήνα. Να στήνονται στην «ουρά» σε συσσίτια εκκλησιών για ένα κομμάτι ψωμί. Τα τραγικά αυτά φαινόμενα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά, τουλάχιστον μεταπολεμικά, από το χειμώνα του 1997. Τη χρονιά, δηλαδή, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκη, «μέσα σε μια νύχτα», με υπουργική απόφαση, πέταξε στη στεριά, σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς, περίπου 8-9 χιλιάδες ναυτεργάτες!

Το «έγκλημα» που συντελέστηκε το 1997, σε βάρος της ναυτεργατικής οικογένειας, δεν ήταν το πρώτο και δεν είναι το τελευταίο. Από το 1980, η ναυτεργατική οικογένεια είδε πέντε φορές να μειώνεται ο αριθμός των πληρωμάτων (οργανική σύνθεση) από τα πλοία, με αποκορύφωμα το 1997. Τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επανέρχεται δριμύτερη σχεδιάζοντας τον πλήρη αφανισμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα ποντοπόρα πλοία και τον αποδεκατισμό τους από τα πλοία των υπολοίπων κατηγοριών. Ενώ οι εργασιακές σχέσεις των εναπομεινάντων Ελλήνων ναυτεργατών προβλέπεται να είναι σαν αυτές των... Φιλιππινέζων.

Η«πηγή» και της νέας, ολομέτωπης αυτή τη φορά, επίθεσης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των ναυτεργατών είναι η ίδια που έχει τροφοδοτήσει όλα τα μέχρι σήμερα αντιναυτεργατικά μέτρα, όλων των κυβερνήσεων: Η πάση θυσία εξυπηρέτηση των συμφερόντων του σκληρού πυρήνα της ολιγαρχίας του πλούτου, του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Τρανταχτή απόδειξη αποτελεί το ότι τα κυβερνητικά επιτελεία, ταυτόχρονα με τα νέα νομοθετικά τερατουργήματα σε βάρος των ναυτεργατών, προετοιμάζουν νέα υπερπρονόμια για τους εφοπλιστές, όπως νέες φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και άλλα. Επιπλέον απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι η νέα επίθεση εξαπολύεται σε περίοδο κυριολεκτικά «εφοπλιστικής ευφορίας», καθώς τα εφοπλιστικά υπερκέρδη έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Ο αμύθητος πλούτος που έχουν συγκεντρώσει οι Ελληνες εφοπλιστές και η συνεχής αύξηση του αριθμού των πλοίων τους καθιστούν τουλάχιστον γελοίο το πρόσχημα της «ανταγωνιστικότητας» που επικαλείται η κυβέρνηση για τη νέα αντιναυτεργατική της έφοδο.

Τα όσα επιφυλάσσονται για τους ναυτεργάτες αποτελούν τμήμα του μετώπου που έχει ανοίξει η κυβέρνηση ενάντια συνολικά στην εργατική τάξη. «Οχημα» για να περάσει αυτή η πολιτική σε «στεριά και θάλασσα» είναι η μέθοδος του «κοινωνικού διαλόγου», με τον οποίο επιδιώκει τη συνενοχή του συνδικαλιστικού κινήματος και τον αποπροσανατολισμό των εργατών της στεριάς και της θάλασσας. Οι διαμορφωμένες πλειοψηφίες (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΠ) σε ΓΣΕΕ και ΠΝΟ, και προσωπικά ο κάθε συνδικαλιστής, από την πρώτη μέρα που κάθισαν στο τραπέζι του διαλόγου έχουν αναλάβει ιστορικές ευθύνες. Η θεωρία της «ταξικής συναίνεσης» είναι ανιστόρητη. Οι ναυτεργάτες έναν δρόμο έχουν να επιλέξουν, αυτόν της ταξικής σύγκρουσης. Να επιλέξουν το δρόμο που ανοίγουν τα αγωνιστικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» ενώνοντας τα βήματά τους με το υπόλοιπο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και με μπροστάρη το ΠΑΜΕ. Η αγωνιστική πρόσκληση που έχουν απευθύνει τα δύο ναυτεργατικά σωματεία είναι σαφής: «Θέτουμε στους ναυτεργάτες την αναγκαιότητα της οργάνωσης άμεσων αγωνιστικών κινητοποιήσεων και απεργιακών αγώνων». Από κει και πέρα ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ