ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Στρατηγική επιλογή η παράδοση της Υγείας στο κεφάλαιο

Την επώδυνη για το λαό κατάσταση που έχει διαμορφώσει η πολιτική του δικομματισμού, παρουσίασε, με συγκεκριμένα στοιχεία, ο κεντρικός εισηγητής του ΚΚΕ

Την Επερώτηση για την Υγεία υπογράφει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα
Την Επερώτηση για την Υγεία υπογράφει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα
Τον επίκαιρο χαρακτήρα της Επερώτησης του ΚΚΕ επισήμανε στην παρέμβασή του ο κεντρικός εισηγητής του Κόμματος, Νίκος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι σήμερα έχουμε «ραγδαία επιδείνωση των δομών Υγείας». Οπως είπε, η Υγεία και η Πρόνοια είναι «ζωτικό δικαίωμα της εργατικής τάξης», ένα «δικαίωμα για πλήρεις, σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας» που «θυσιάζεται στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης».

Περιγράφοντας την κατάσταση που έχει δημιουργήσει διαχρονικά η πολιτική του δικομματισμού, έκανε λόγο για «ολόκληρες περιοχές ακάλυπτες υγειονομικά», για «κρατικά νοσοκομεία που πάσχουν από ελλείψεις προσωπικού», για «πολύμηνες λίστες αναμονής». Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, σημείωσε ότι «δεν σας λείπει ούτε ο σχεδιασμός ούτε η εποπτεία», αντίθετα στόχος είναι «ενίσχυση της κερδοφορίας» όπως επιτάσσει η «στρατηγική της Λισαβόνας» με μια «πολιτική που στοχεύει και έχει άξονα το δραστικό περιορισμό, έως και το μηδενισμό της κρατικής χρηματοδότησης».

Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ο Νίκος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «από κάθε 100 ευρώ που δαπανώνται για την Υγεία, τα 57 αποτελούν άμεσες πληρωμές της εργατικής τάξης», ενώ τα υπόλοιπα 32 ευρώ προέρχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόσθεσε ότι «το 50% των διαγνωστικών εξετάσεων γίνονται σε ιδιωτικά κέντρα υγείας», ενώ «τα κρατικά νοσοκομεία έχουν το 82% των εσόδων τους από εισπράξεις νοσηλίων». Παράλληλα, είπε ότι «22 μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις κατέχουν το 66% της αγοράς Υγείας».

Οσον αφορά τα νοσοκομεία, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «από τους 323 μαστογράφους μόνον 32 υπάρχουν στις κρατικές δομές», ενώ στην Αθήνα, όπου ζει το 1/3 του πληθυσμού της χώρας, «υπάρχουν μόνο 2 δημόσια μαιευτήρια και 3 παιδιατρικά νοσοκομεία» και «οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι στο 30% με 40% σε σχέση με τις αναγκαίες». Οσον αφορά το προσωπικό, μίλησε για 25.000 ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού και 4.500 θέσεων γιατρών.

Ο Ν. Παπακωνσταντίνου επισήμανε πως «δεν είναι αλήθεια οι βιωματικές και ενορατικές περιγραφές περί του ότι το ΕΣΥ "γέρασε" και "νοσεί"», αφού «το λεγόμενο ΕΣΥ μπροστά στα μάτια μας με την παρέμβαση των κυβερνήσεων της τελευταίας 12ετίας - ας πούμε έτσι συμβατικά - διαπλέκεται με τους επιχειρηματικούς ομίλους». Σημείωσε πως «δεν είδαμε ξαφνικά γιγαντωμένο τον ιδιωτικό τομέα. Ταΐστηκε από τις κυβερνήσεις», αναφέροντας οτι «το 55% των ετήσιων εισπράξεων που έχουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι από τα ασφαλιστικά ταμεία»

Με την πολιτική που ακολουθείτε - τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ - «ο παρεμβατικός ρόλος του κράτους θα δυναμώσει, αλλά για τη στήριξη των μεγάλων επενδυτών» και την «πλήρη μετάλλαξη των ασφαλιστικών ταμείων». Τέλος, αναφερόμενος στη θέση του ΚΚΕ, έκανε λόγο για ένα «ενιαίο σύστημα Υγείας με κεντρικό σχεδιασμό, δωρεάν, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό», καταγγέλοντας την «ύψωση φραγμών ανισοτιμίας απέναντι στην αρρώστια».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Ο «Καλλικράτης» θα επιδεινώσει την κατάσταση

«Μέσα από την Επερώτηση του ΚΚΕ μιλάει η ίδια η εργατική τάξη», τόνισε στη δική του παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, σημειώνοντας πως «η κατάσταση στην Υγεία χειροτερεύει ανεξάρτητα αν στην κυβέρνηση είναι η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ». Συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «τα προβλήματα που ζουν οι λαϊκές οικογένειες δεν είναι προβλήματα μιας χρονιάς», αλλά μιας πολιτικής που «αντιμετωπίζει την υγεία σαν εμπόρευμα και τα νοσοκομεία ως επιχειρήσεις», την ίδια στιγμή που «οξύνεται το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης» και «θα ενταθεί η εμπορευματοποίηση μέσω της διοικητικής μεταρρύθμισης».

Αναφερόμενος στη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ, ο Γιώργος Μαρίνος επισήμανε ότι «ο λαϊκός προβληματισμός επιβάλλεται να ξεπεράσει τις ψεύτικες προσδοκίες» και «να γίνει η βάση για μαζική συμμετοχή στους αγώνες για κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας» και για ένα σύστημα Υγείας «χωρίς καμία διάκριση και ανισότητα». Οπως είπε, «αυτό συνδέεται με τις αλλαγές στο συσχετισμό δύναμης» και «η πείρα της εργατικής εξουσίας και του σοσιαλισμού με τις μεγάλες κατακτήσεις και τα ιστορικά επιτεύγματα στο χώρο της Υγείας διδάσκει και δείχνει την κατεύθυνση για τον εργαζόμενο λαό».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναφερόμενος στα υφιστάμενα προβλήματα αναρωτήθηκε ρητορικά «πού είναι η προληπτική ιατρική; Πού είναι η ειδική φροντίδα για τους ηλικιωμένους ή τους μετανάστες; Γιατί διατηρείται η άθλια κατάσταση ώστε για να κλειστεί ένα ραντεβού στο ΙΚΑ να χρειάζονται μήνες ή μέρες; Γιατί παραμένει το φακελάκι; Γιατί δεν πληρώνονται οι εφημερίες των γιατρών;»

ΜΠΑΜΠΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Θεωρούν πελάτες τους ασθενείς

Τον ψευδεπίγραφο χαρακτήρα των διακηρύξεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που «λένε υποκριτικά ότι η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι αγαθό» κατήγγειλε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους, αφού όπως τόνισε την ίδια στιγμή «κάνουν ό,τι μπορούν για να αναπτυχθεί ο ιδιωτικός τομέας» και «ακόμα και ο δημόσιος τομέας να δουλεύει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ συνέχισε,, τονίζοντας αναφορικά με το ΕΣΥ ότι «ένα σύστημα Υγείας για να είναι εθνικό πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσιο, να είναι δωρεάν, να είναι σύγχρονο, να είναι ενιαίο, να αφορά όλες τις περιοχές, να είναι καθολικό, να περιλαμβάνει όλες τις βαθμίδες της υγείας όπως επίσης την πρόληψη και την πρόνοια».

Σήμερα - είπε - «ο δημόσιος τομέας ούτε ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά δεν έχει» και «η απαράδεκτη αυτή κατάσταση είναι αποτέλεσμα συνειδητής και σχεδιασμένης πολιτικής που στοχεύει στον περιορισμό έως και τον μηδενισμό της κρατικής χρηματοδότησης», ενώ «για τους ασφαλισμένους προωθείται η πληρωμή σε ανταποδοτική βάση».

Ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους σημείωσε ότι «μετατρέπουν τα ασφαλιστικά ταμεία σε οργανισμούς προώθησης πελατών», ενώ «ο δημόσιος τομέας αποτελεί πεδίο κερδοφορίας των μονοπωλίων του φαρμάκου» και βέβαια «στο κυνήγι του κέρδους του ανταγωνισμού αναπτύσσονται και τα φαινόμενα διαφθοράς». Τέλος, τόνισε πως «η κυβέρνηση όταν μιλάει για περιορισμό των δαπανών αναφέρεται στη μείωση των κρατικών δαπανών και όχι των δαπανών της λαϊκής οικογένειας».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Κουμάντο κάνουν οι πολυεθνικές

Στο θέμα των ελλείψεων, αλλά και των εργασιακών σχέσεων στο χώρο της Υγείας, εστίασε την παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος. Οπως είπε, «σήμερα 25.000 νοσηλευτικό προσωπικό και 4.500 γιατροί λείπουν», ενώ στα νοσοκομεία «κυριαρχούν ιδιώτες και εργολάβοι σε τομείς όπως η σίτιση και η καθαριότητα» και υφίστανται «σχέσεις μεσαιωνικές - εργολαβικές».

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, τόνισε οτι «απαξιώνοντας τους εργαζόμενους στην Υγεία υπονομεύεις το χαρακτήρα της δημόσιας υγείας». Επιπρόσθετα, ο Γιώργος Μαυρίκος σημείωσε ότι «μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η διαπλοκή και η διείσδυση των δημόσιων νοσοκομείων από τα μονοπώλια παραγωγής φαρμάκων και εξοπλισμού», αφού «αυτά καθορίζουν τις τιμές και το ύψος της δαπάνης».

Επισήμανε ότι πρέπει άμεσα να γίνουν προσλήψεις «προσωπικού πλήρους απασχόλησης», «μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων» με «ασφάλιση για όλους χωρίς προϋποθέσεις», καθώς και το «να καταργηθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στα φάρμακα». Ειδικά μάλιστα για τα ασφαλιστικά ταμεία, ο βουλευτής του ΚΚΕ θύμισε ότι έχουν μείωση της χρηματοδότησης κατά 12,5% το 2010!» και ότι «αξιοποιούνται οι εισφορές ώστε οι εργαζόμενοι να χρηματοδοτούν το ιδιωτικό κεφάλαιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ