Τρίτη 13 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΒΟΥΛΗ
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Στρατηγική επιλογή η παράδοση της Υγείας στο κεφάλαιο

Την επώδυνη για το λαό κατάσταση που έχει διαμορφώσει η πολιτική του δικομματισμού, παρουσίασε, με συγκεκριμένα στοιχεία, ο κεντρικός εισηγητής του ΚΚΕ

Την Επερώτηση για την Υγεία υπογράφει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα
Την Επερώτηση για την Υγεία υπογράφει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα
Τον επίκαιρο χαρακτήρα της Επερώτησης του ΚΚΕ επισήμανε στην παρέμβασή του ο κεντρικός εισηγητής του Κόμματος, Νίκος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι σήμερα έχουμε «ραγδαία επιδείνωση των δομών Υγείας». Οπως είπε, η Υγεία και η Πρόνοια είναι «ζωτικό δικαίωμα της εργατικής τάξης», ένα «δικαίωμα για πλήρεις, σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας» που «θυσιάζεται στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης».

Περιγράφοντας την κατάσταση που έχει δημιουργήσει διαχρονικά η πολιτική του δικομματισμού, έκανε λόγο για «ολόκληρες περιοχές ακάλυπτες υγειονομικά», για «κρατικά νοσοκομεία που πάσχουν από ελλείψεις προσωπικού», για «πολύμηνες λίστες αναμονής». Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, σημείωσε ότι «δεν σας λείπει ούτε ο σχεδιασμός ούτε η εποπτεία», αντίθετα στόχος είναι «ενίσχυση της κερδοφορίας» όπως επιτάσσει η «στρατηγική της Λισαβόνας» με μια «πολιτική που στοχεύει και έχει άξονα το δραστικό περιορισμό, έως και το μηδενισμό της κρατικής χρηματοδότησης».

Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ο Νίκος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «από κάθε 100 ευρώ που δαπανώνται για την Υγεία, τα 57 αποτελούν άμεσες πληρωμές της εργατικής τάξης», ενώ τα υπόλοιπα 32 ευρώ προέρχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόσθεσε ότι «το 50% των διαγνωστικών εξετάσεων γίνονται σε ιδιωτικά κέντρα υγείας», ενώ «τα κρατικά νοσοκομεία έχουν το 82% των εσόδων τους από εισπράξεις νοσηλίων». Παράλληλα, είπε ότι «22 μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις κατέχουν το 66% της αγοράς Υγείας».

Οσον αφορά τα νοσοκομεία, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «από τους 323 μαστογράφους μόνον 32 υπάρχουν στις κρατικές δομές», ενώ στην Αθήνα, όπου ζει το 1/3 του πληθυσμού της χώρας, «υπάρχουν μόνο 2 δημόσια μαιευτήρια και 3 παιδιατρικά νοσοκομεία» και «οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι στο 30% με 40% σε σχέση με τις αναγκαίες». Οσον αφορά το προσωπικό, μίλησε για 25.000 ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού και 4.500 θέσεων γιατρών.

Ο Ν. Παπακωνσταντίνου επισήμανε πως «δεν είναι αλήθεια οι βιωματικές και ενορατικές περιγραφές περί του ότι το ΕΣΥ "γέρασε" και "νοσεί"», αφού «το λεγόμενο ΕΣΥ μπροστά στα μάτια μας με την παρέμβαση των κυβερνήσεων της τελευταίας 12ετίας - ας πούμε έτσι συμβατικά - διαπλέκεται με τους επιχειρηματικούς ομίλους». Σημείωσε πως «δεν είδαμε ξαφνικά γιγαντωμένο τον ιδιωτικό τομέα. Ταΐστηκε από τις κυβερνήσεις», αναφέροντας οτι «το 55% των ετήσιων εισπράξεων που έχουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι από τα ασφαλιστικά ταμεία»

Με την πολιτική που ακολουθείτε - τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ - «ο παρεμβατικός ρόλος του κράτους θα δυναμώσει, αλλά για τη στήριξη των μεγάλων επενδυτών» και την «πλήρη μετάλλαξη των ασφαλιστικών ταμείων». Τέλος, αναφερόμενος στη θέση του ΚΚΕ, έκανε λόγο για ένα «ενιαίο σύστημα Υγείας με κεντρικό σχεδιασμό, δωρεάν, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό», καταγγέλοντας την «ύψωση φραγμών ανισοτιμίας απέναντι στην αρρώστια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ